Κοινή διακήρυξη Αθήνας και 40 πόλεων για την αντιμετώπιση της Airbnb

Διακήρυξη για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου του sharing economy, της οικονομίας του διαμοιρασμού, μέσα από διαμόρφωση κοινών πολιτικών, ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση ως προς την εξέλιξή του, συνυπέγραψε η Αθήνα με περισσότερες από 40 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, που αποτελούν το Sharing Cities Alliance. Μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Σεούλ, η Ουάσιγκτον, η Σιγκαπούρη, η Κοπεγχάγη κ.ά.

Η πρωτοβουλία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βαρκελώνη, με την παρουσία δημάρχων που συναποτελούν το διεθνές δίκτυο πόλεων Sharing Cities Alliance, το οποίο και δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων του φαινομένου στους τομείς της οικονομίας, απασχόλησης, περιβάλλοντος, εργασίας, πολιτισμού, λειτουργίας, προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, των πόλεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης από τη Βαρκελώνη, δήλωσε σχετικά: «Για ακόμα μια φορά, η Αθήνα είναι παρούσα εκεί όπου συνδιαμορφώνονται πολιτικές και προτάσεις για την επίλυση των σύγχρονων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις. Ειδικά για το φαινόμενο του sharing economy, για το οποίο πρόσφατα Οργανώσαμε με επιτυχία  μια συνάντηση στην Αθήνα , ώστε επιτέλους να ανοίξει ο διάλογος στην Ελλάδα μεταξύ των ενδιαφερομένων, η παρουσία της Αθήνας στο Sharing Cities Alliance θα συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αμοιβαία επωφελές για την πόλη, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες.

Η «Διακοίνωση της Βαρκελώνης» δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να αλληλοϋποστηρίζονται (με την ανταλλαγή προτάσεων καλών πρακτικών) κατά τις διαπραγματεύσεις με τις διάφορες πλατφόρμες, αλλά και τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών τους, στη διαδικασία ρύθμισης του φαινομένου.