Οι καλλιτέχνιδες έχουν «έναν δικό τους χώρο»

Από τη Χριστίνα Σανούδου

Αν η ιστορία της τέχνης περιλαμβάνει κυρίως ανδρικά ονόματα, αυτό δεν οφείλεται τόσο στο ότι οι γυναίκες συνήθως δεν είχαν τα μέσα, τις γνώσεις ή τον χρόνο για να δημιουργήσουν κάτι ανθεκτικό στη φθορά.

Αρκετές, όπως η Ιταλίδα ζωγράφος Sofonisba Anguissola, την οποία ξεχώρισε και δίδαξε ο Μικελάντζελο, έχαιρε ιδιαίτερης αναγνώρισης στην εποχή της. Επίσημη ζωγράφος του παλατιού του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου ΙΙ, συνέχισε να κερδίζει τα προς το ζην μέσω της τέχνης της ακόμα και μετά τον γάμο της με έναν αριστοκράτη από τη Σικελία και σήμερα έργα της εκτίθενται στην γκαλερί Ουφίτσι, στο Μουσείο Πράδο κι άλλες εμβληματικές συλλογές ανά τον κόσμο. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν την ύπαρξή της έξω από τους κύκλους των αφοσιωμένων φιλότεχνων ή επαγγελματιών της τέχνης;

Αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την Anguissola και άλλες γυναίκες, που έχουν παραλειφθεί από τις σελίδες της Ιστορίας, ερευνητές του πανεπιστημίου Βloomington, στην Ιντιάνα, δημιούργησαν μία βάση δεδομένων με τίτλο «A Space of their Own» («Ενας δικός τους χώρος»). Η φράση παραπέμπει στη διαπίστωση της Βιρτζίνια Γουλφ ότι «για να γράψει μυθοπλασία μία γυναίκα πρέπει να έχει χρήματα κι έναν χώρο δικό της», από μία διάλεξη που έδωσε η συγγραφέας το 1928. Σε συνεργασία με το ιταλικό ίδρυμα Advancing Women Artists, φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τις γυναίκες ζωγράφους και χαράκτες, που εργάστηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η σχετική ιστοσελίδα αναμένεται να είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2019, ενώ ήδη η ομάδα έχει συλλέξει πληροφορίες για 643 καλλιτέχνιδες άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Κεντρική εικόνα: Aυτοπροσωπογραφία της Sofonisba Anguissola

Πηγή