Νήιον, σε ευχαριστούμε και εμείς για το ωραίο ταξίδι!

Το 1999 πρωτοείδαμε τα τρία πέτρινα γκρεμίσματα και αμέσως τα ερωτευτήκαμε. Άνυδρος τόπος τότε και ξερός, επιβλητικός όμως, με τον καιρό, την υπομονή, την επιμονή και τη φροντίδα μας μεταμορφώθηκε στο σημερινό Νήιον που γνωρίσατε. Το 2004 φιλοξένησε ανεπίσημα τις/ους πρώτες/ους τολμηρές/ους και έκτοτε λειτουργεί με διαφορετικά ωράρια, σεζόν, προγράμματα, παροχές, δραστηριότητες. Το Νήιον άλλαζε μαζί με εμάς και τη ζωή μας, επειδή το αγαπάμε και ζούμε μαζί του και πειραματιζόμαστε. Όπως όμως όλα τα ωραία, έχει κι αυτό ένα τέλος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοινώσω σήμερα αυτό το τέλος.

Στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του, δεν αντιμετωπίσαμε τον ξενώνα σαν επιχείρηση (ίσως αυτό να αποτελεί και έναν από τους λόγους που πήραμε αυτή την απόφαση), και δεν το μετανιώσαμε, γιατί γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που αναγνώρισαν και εκτίμησαν τη στάση μας και γι’ αυτό ήρθαν κοντά μας. Το Νήιον προσπάθησε να αντισταθμίσει τους φρενήρεις ρυθμούς του τουριστικού χρόνου που ορίζει τη Λευκάδα (και την Ελλάδα γενικότερα) τα τελευταία χρόνια και αρνήθηκε να περιοριστεί στα κουτάκια των ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών πλατφορμών. Για να γίνει όμως αυτό, ο αγώνας, οι θυσίες και ο κόπος που καταβάλαμε -οι περισσότερες/οι το είχατε καταλάβει- ήταν πολύ πάνω από τις δυνάμεις μας. Χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, και παρά τις διαφόρων τύπων αντιξοότητες, αντέξαμε, γιατί ο τόπος αυτός είναι «εμείς».

Διατρέχοντας τα σχόλια, τα σημειώματα και τα μηνύματά σας, το κοινό σημείο αναφοράς είναι ότι νιώσατε σαν στο σπίτι σας ή σαν φιλοξενούμενες/οι στο δικό μας σπίτι, κι αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα καταφέραμε. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να αναφερθώ ιδιαίτερα στους συνήθεις ύποπτους (ξέρετε εσείς) που πράγματι έκαναν το Νήιον δεύτερο σπίτι τους, κι εμάς διευρυμένη οικογένειά τους και ήταν πιστές/οί στο ραντεβού μας κάθε χρόνο και να τους πω ότι θέλω να πιστεύω πως δε θα χαθούμε.

Είναι πολύ βαριά αυτή η απόφαση και όπως κάθε τέλος πονάει, όμως όπως κάθε τέλος, θα γεννήσει πολλές νέες αρχές.

Χαρήκαμε πολύ που σας γνωρίσαμε, που σας κοιμήσαμε, που σας ταΐσαμε και σας περιποιηθήκαμε, που κάναμε όμορφες κουβέντες στις γαλήνιες αυλές του Νήιον.

Σας ευχαριστούμε πολύ που ανεχτήκατε όλες αυτές τις αλλαγές και τα πειράματα, που σας άρεσε η μη συμβατικότητά μας, που μας ενθαρρύνατε με τα ζεστά σας λόγια, που μας γράψατε όμορφα σχόλια, που μας αγκαλιάζατε σε κάθε αποχωρισμό, που αφήσατε το δικό σας στίγμα στο χώρο, που κατανοήσατε τον κόπο και μοιραστήκατε την αγάπη μας γι’ αυτό το μέρος.

Νήιον, ευχαριστούμε για το ωραίο ταξίδι!