Η Ε.Ε. ενέκρινε κονδύλι 121 εκατ. για τον οδικό άξονα Ακτιο – Αμβρακία

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Ακτιο με την Αμβρακία, μέσω της Ιονίας Οδού, έδωσε η Κομισιόν, εγκρίνοντας χρηματοδότηση ύψους 121 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κορίνα Κρέτσου, κατά τη διάρκεια γεύματος χθες το μεσημέρι στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη. Η επίτροπος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο οδικός αυτός άξονας θα εκτείνεται από το Ακτιο έως τη λίμνη Αμβρακία και θα συνδέεται με τη νέα Ιόνια Οδό, διευκολύνοντας παράλληλα τις μετακινήσεις στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και από και προς τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, προς τη Λευκάδα και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Με την ολοκλήρωση του έργου το 2022, ο χρόνος ταξιδιού στο τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) θα μειωθεί κατά 30 λεπτά και η οδική ασφάλεια θα βελτιωθεί σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επενδύσει 83 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη φάση του έργου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής περιόδου 2007-2013. Το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε το 2009 και συμβασιοποιήθηκε το 2010, χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα. Ανάδοχος στα πρώτα τρία ήταν η ΑΕΓΕΚ και η θυγατρική της «Ιόνιος», ενώ στο τέταρτο η ιταλική Consorzio Stabile Italimprese. Τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω πλήθους ζητημάτων, από τον κακό αρχικό σχεδιασμό, τα γεωλογικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις έως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ανάδοχοι.

Σήμερα η κ. Κρέτσου θα επισκεφθεί το έργο στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του. Η υπερσύγχρονη γραμμή υψηλής ταχύτητας θα μειώσει και άλλο τον χρόνο του σιδηροδρομικού ταξιδιού Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μόλις ολοκληρωθούν οι πρόσθετες εργασίες σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στον χρόνο-ρεκόρ των 3,5 ωρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης του έργου από κοινοτικούς πόρους ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα επισκεφθεί το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, η κατασκευή του οποίου έγινε και με 200 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων. Αύριο, η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του έργου αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, για την ολοκλήρωση του οποίου η Ε.Ε. χορήγησε 125 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 έτη.

Πηγή