210χιλ. ευρώ για την ανάπλαση του Πάρκου Δημοκρατίας στην Πρέβεζα

Την οριστική ένταξη έργων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου” για το έτος 2018 αποφάσισε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.

Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση του Πάρκου Δημοκρατίας στην Πρέβεζα (με το ποσό των 210 χιλιάδων ευρώ).

Η προένταξη του οποίου είχε αποφασιστεί τον Μάϊο μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας.

Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή των Λευκαδίτικων (που γειτνιάζει με το δημοτικό Στάδιο) και περιβάλλεται από τις οδούς Επτανήσου, Κίτσου Τζαβέλα και Μασσαλίας.

Σκοπός της μελέτης που επιμελήθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας είναι να το μεταμορφώσει πέρα από ένα μικρό πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή, σε ένα χώρο που θα προσελκύσει το δημότη και επισκέπτη της πόλης.

Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις θα γίνουν με γνώμονα τη διατήρηση του πρασίνου χαρακτήρα του πάρκου.

Θα κατασκευαστούν διάδρομοι από απόλυτα οικολογικά και βιοκλιματικά υλικά (κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο) προς αποφυγή χρήσης μπετόν, θα τοποθετηθούν παγκάκια με τρόπο που να γίνει εκμετάλλευση της σκιάς που προσφέρουν κάποια από τα υπάρχοντα δέντρα (πεύκα και μουριές) ενώ θα κατασκευαστεί και μια μεταλλική πέργκολα στο κέντρο του πάρκου.

Θα γίνει εγκατάσταση δικτύου φωτισμού περιμετρικά του πάρκου καθώς και στο εσωτερικό του με φωτιστικά οικονομίας τύπου led με υψηλό δείκτη ενεργειακής απόδοσης και αντιθαμβωτικού σχεδιασμού προς αποφυγή της φωτορύπανσης.

Παράλληλα θα γίνει εμπλουτισμός της φύτευσης, εγκατάσταση χλοοτάπητα και θα δημιουργηθεί δίκτυο άρδευσης με σύγχρονα μπέκ χαμηλής κατανάλωσης νερού.

Περιμετρικά θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια τόσο στην οδό Επτανήσου όσο και στην οδό Μασσαλίας.

Εσωτερικά οι διάδρομοι του πάρκου θα είναι στο ίδιο επίπεδο χωρίς έντονες κλίσεις προκειμένου ο χώρος να είναι πλήρως προσβάσιμος από ΑΜΕΑ, ενώ στα πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν θα υπάρχει λωρίδα όδευσης τυφλών.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη η μία από τις δύο μεταλλικές βρύσες που θα τοποθετηθούν να είναι κατάλληλη και για άτομα ΑΜΕΑ.

Τα παγκάκια θα είναι από μπετό και ξύλο, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο αναβαθμοί από μπετό με επένδυση ξύλου στην πάνω επιφάνειά τους ώστε να χρησιμοποιούνται σαν παγκάκια.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε με δήλωσή του στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή και θα αποδοθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής στους πολίτες.

Πηγή