Δημιουργία Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ηπείρου

Στην επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα εκπονήσει την μελέτη σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ηπείρου προχώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ηπείρου, η προώθηση της έρευνας, παραγωγής, διάθεσης και χρήσης τους. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου ο Ανάδοχος θα εκπονήσει ,μελέτη σκοπιμότητας που θα αφορά αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, στρατηγικής ανάπτυξης, και βιωσιμότητας του κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου στόχοι του οποίου είναι:

  • Η ανάδειξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ηπείρου καθώς και η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας τους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
  • Η έρευνα, ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στους εν δυνάμει παραγωγούς, καθώς και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Επιστημονική και τεχνική στήριξη για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.
  • Η δημιουργία συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα, επαγγελματίες και άλλους φορείς. Η συμβολή στην χάραξη Περιφερειακής πολιτικής για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.
  • Η δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων, όπως ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικής καλλιέργειας, ορεινής γεωργίας κλπ.
  • Η αντικατάσταση-υποκατάσταση χημικών προσθέτων/συντηρητικών με ουσίες φυτικής προέλευσης τόσο στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών όσο και στη φαρμακοβιομηχανία.
  • Η χρήση τους ως πρόσθετων προϊόντων διατροφής για τη διατήρηση και ενίσχυση της υγείας και ευζωίας των ζώων, όπως και της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων ζωικής προέλευσης.
  • Η προβολή των νέων προϊόντων επιδεικνύοντας τις ιδιότητες ή/και εφαρμογές τους στους αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους.

Πηγή