Το πρώτο e-book για τυφλούς

Από τη Μαρία Αθανασίου

Πριν από λίγα χρόνια, ο Κάρλος Μαντολέλ πέρασε κάποιες ώρες συνταξιδεύοντας με έναν νεαρό τυφλό. Είχε μαζί του ένα βιβλίο και το κινητό του και απασχολήθηκε ευχάριστα στη διάρκεια του ταξιδιού. Διαπίστωσε όμως με θλίψη ότι ο συνταξιδιώτης του δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και περιορίστηκε στο να ακούει μουσική. Αυτή η εμπειρία οδήγησε στη γέννηση του BraiBook, μιας συσκευής μετατροπής οποιουδήποτε κειμένου, σε οποιαδήποτε γλώσσα και φορμά, στον κώδικα Μπράιγ, το εργαλείο γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

«Τα βιβλία σε Μπράιγ είναι πολύ βαριά και πολύ ακριβά, ενώ μόνο το 5% των βιβλίων που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμα σε Μπράιγ», μου εξηγεί ο Έρικ Σικάρντ, φίλος του Κάρλος, με τον οποίο ίδρυσαν την εταιρεία που πήρε την ονομασία της από τη συσκευή. Μου δείχνει μια ογκώδη στοίβα χαρτιών και μου διευκρινίζει ότι αυτό είναι ένα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ σε Μπράιγ· ζυγίζει 6 κιλά και κοστίζει 150 ευρώ. Και δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς κατά κανόνα τα βιβλία σε Μπράιγ είναι 6 φορές πιο βαριά και 20 φορές πιο ακριβά από τα συμβατικά. «Το BraiBook όμως μπορεί να μετατρέψει κάθε ψηφιακό κείμενο σε Μπράιγ αμέσως, δίνοντας ουσιαστικά στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης πρόσβαση σε όλα τα βιβλία που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Επίσης, έχει ψηφιακή μνήμη και μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερα από 4.000 βιβλία. Και κοστίζει 395 ευρώ», καταλήγει ο Έρικ.

Braibook – Οδηγίες χρήσης

Το BraiBook λειτουργεί με έναν πολύ απλό τρόπο: Ο χρήστης, αφού «κατεβάσει» το κείμενο ή το βιβλίο που θέλει στον υπολογιστή του, το «ανεβάζει» στη συσκευή μέσω USB ή κάρτας μνήμης SD. Το κείμενο μετατρέπεται αυτόματα σε Μπράιγ και ο χρήστης μπορεί να αρχίσει την ανάγνωση. Αυτό πρακτικά γίνεται κρατώντας τη συσκευή και ακουμπώντας τα δάχτυλά του στα κουμπάκια που έχει στην επιφάνειά της, τα οποία κινούνται πάνω κάτω. Επίσης, όλα τα βιβλία μετατρέπονται και σε ηχητικά αρχεία, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιον να τα ακούει την ώρα που τα διαβάζει. Με τον τρόπο αυτόν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καθόλου ή δεν γνωρίζουν καλά το αλφάβητο Μπράιγ μπορούν να το μάθουν.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν γλαφυρότατα τη σπουδαία υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το BraiBook. Διακόσια πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι τυφλοί ή έχουν προβλήματα όρασης. Εβδομήντα εκατομμύρια είναι οι τυφλοί, το 80% των οποίων είναι αναλφάβητοι, ενώ 8 στα 10 τυφλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω έλλειψης των κατάλληλων βιβλίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 74% των τυφλών είναι άνεργοι και ζουν με επιδόματα, ενώ στην Αφρική το 99% των τυφλών επιβιώνουν ζητιανεύοντας στον δρόμο. Στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει τους χρήστες της συσκευής και τον αριθμό των τυφλών παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν 50.000 άνθρωποι αποκτώντας πρόσβαση σε 200 εκατ. βιβλία έως το 2021 μέσω του BraiBook. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθέσιμη και μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας ιδιώτες, σχολεία ή οργανισμοί μπορούν να δηλώνουν τις ανάγκες τους σε BraiBooks και η ομάδα να βρίσκει ανθρώπους που μπορούν να αγοράσουν και να τους στείλουν μία ή περισσότερες συσκευές.

Τους πρώτους μήνες του 2018, ξεκίνησαν έναν φιλόδοξο funding round αναζητώντας τη χρηματοδότηση που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή της συσκευής και να ενισχύσουν την ομάδα με νέους εργαζομένους, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο και θα αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επιθυμία τους είναι να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα προσφέρει πρόσβαση σε βιβλία, περιεχόμενο για παιδιά, εφαρμογές για δασκάλους. Εξασφάλισαν την υποστήριξη αρκετών επενδυτών και την τρίτη θέση, που συνοδεύτηκε με 150.000 ευρώ, στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture. Το BraiBook
διατίθεται μέσω του site της εταιρείας (braibook.com), αλλά και μέσω διανομέων σε Λατινική Αμερική, Ευρώπη και σύντομα στις ΗΠΑ.

Πηγή