Η δασκάλα που έκανε τα μαθηματικά ελκυστικά

Από τη Διαλεχτή Αγγελή

Κεντρική εικόνα: Η μαθηματικός Γεωργία Μαραγκού (δεξιά) με την Katie McCallum, μία εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης «The Bridges Math Art Exhibition»

Μπορεί για πολλούς από εμάς τα μαθηματικά να είναι συνδεδεμένα με δυσνόητες θεωρίες και στα μαθητικά μας χρόνια να συνοδεύονταν από πολλές -πάρα πολλές- μουντζούρες στα τετράδια των ασκήσεων, αλλά αναμφισβήτητα μας ασκούσαν και εξακολουθούν να μας ασκούν γοητεία και έλξη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν εφαρμογή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και χάρη σε αυτά έχουν εξηγηθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου.

Ομως είναι άλλο να λύνεις μια άσκηση βάσει ενός θεωρήματος και άλλο να καταφέρνεις να οπτικοποιείς τις μαθηματικές έννοιες και μάλιστα με καλλιτεχνικό τρόπο. Αυτό ακριβώς κάνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια η Γεωργία Μαραγκού, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά ξεκίνησε ως προσωπική ενασχόληση αλλά με τον καιρό μετατράπηκε σε εναλλακτική διδακτική μεθοδολογία.

Η κ. Μαραγκού, με την αρωγή της τέχνης, προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη της για τα μαθηματικά στους μαθητές της, στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού.

«Κάποια στιγμή έδειξα στα παιδιά τις κατασκευές μου. Εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους έργα, τα οποία πέραν του αισθητικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν έχουν και πλούτο γεωμετρικών δομών, καθώς για να φτιάξουν μία τέτοια κατασκευή θα πρέπει να έχουν κατανοήσει καλά τη θεωρία των μαθηματικών που τη συνοδεύει και να κάνουν σωστές μετρήσεις», δηλώνει η κ. Μαραγκού στην «Εφ.Συν.».

Τα τελευταία εφτά χρόνια, με δική της πρωτοβουλία, πραγματοποιείται μαθηματικό εργαστήρι στο σχολείο, εκτός ωρολογίου προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν σε εθελοντική βάση πολλοί μαθητές.

«Τα μαθηματικά τα έμαθα από καθηγητές-τρομοκράτες. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δείξω την ομορφιά των μαθηματικών στα παιδιά. Να “επουλώσω” τα μαθηματικά τραύματά τους μέσα από την τέχνη», λέει η εκπαιδευτικός, η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της άποψης ότι «η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά και ελκυστική».

Το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τη χρονιά 2011-2012. Οι μαθητές το αγκάλιασαν. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς γίνεται παρουσίαση των έργων από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνοδεία μουσικής, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο μελέτης του δεύτερου εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές έμαθαν ότι ο Πυθαγόρας ανακάλυψε τους κανόνες της αρμονίας και μελέτησαν τα κλάσματα και πώς αυτά συνδέονται με τη μουσική.

Το έργο της κ. Μαραγκού πέρασε τα σύνορα της χώρας, με την πιο πρόσφατη γεωμετρική κατασκευή της να κερδίζει το πρώτο βραβείο στην ετήσια διοργάνωση Μαθηματικών – Εργων Τέχνης, The Bridges Math Art Exhibition, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Το έργο της Ελληνίδας εκπαιδευτικού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα» ξεχώρισε ανάμεσα στα εκατοντάδες εκθέματα καθηγητών Πανεπιστημίου και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η γεωμετρική κατασκευή της κ. Μαραγκού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα», που πήρε το πρώτο βραβείο

Η γεωμετρική κατασκευή της κ. Μαραγκού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα», που πήρε το πρώτο βραβείο

Τα περισσότερα εκθέματα ήταν κυρίως ψηφιακές απεικονίσεις, σε αντίθεση με την κατασκευή της κ. Μαραγκού, η οποία έχει κάνει μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του Πυθαγόρειου Θεωρήματος σε πολλαπλούς επαναληπτικούς σχηματισμούς, δηλαδή φράκταλ ή -όπως είναι η κοντινότερη απόδοση στα ελληνικά- μορφοκλασματική καμπύλη.

Η κ. Μαραγκού χρησιμοποίησε χάλκινα σύρματα περιέλιξης αναπαριστώντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα στις ακριβείς διαστάσεις. Η κατασκευή λαμβάνει καλλιτεχνικό πρόσημο καθώς συνοδεύεται από πορτοκαλί διακοσμητικές χειροποίητες πέτρες Murano.

Η κ. Μαραγκού θα ταξιδέψει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με θέμα τη διδακτική των μαθηματικών και την οπτικοποίησή τους.

Η εισήγησή της θα αφορά τις δραστηριότητες των εργαστηρίων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, ενώ θα παρουσιάσει και το πρόσφατα βραβευμένο έργο της.

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Πηγή