Η Λευκάδα του Εdward Lear

Edward Lear και Λευκάδα, ή Λευκάδα και Έντουαρντ Λίαρ…

Εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από το θάνατο του Έντουαρντ Λίαρ στις 29 Ιανουαρίου του 1888 στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Έντουαρντ Λίαρ, Βρετανός συγγραφέας της παραδοξολογίας-αντίστοιχο του συμπατριώτη του Κάρολ Λιούις-, ταξιδευτής, περιηγητής με πολλά ταξιδιωτικά βιβλία εικονογραφημένα από τον ίδιο, ζωγράφος και τοπιογράφος από τους σημαντικότερους του 19ου αι.

Ζωγράφος διάσημος με έργα του σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μεγάλα μουσεία, ζωγράφος που για ένα διάστημα υπήρξε δάσκαλος ζωγραφικής της βασίλισσας Βικτώριας, τοπιογράφος που απέδωσε πιστά την ομορφιά των τοπίων που φιλοτέχνησε.

Την Ελλάδα ο Ε.Λ., επισκέφτηκε πολλές φορές από το 1848 και μετά αποθανατίζοντας τοπία της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, του Ιονίου, της Αθήνας. Λάτρης του λόρδου Byron, ήρθε στην Ελλάδα υπό την επιρροή των γραπτών του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή για να αγαπήσει και ο ίδιος με τη σειρά του τη σκλαβωμένη σε μεγάλο της μέρος ακόμα τότε Ελλάδα και να την αποτυπώσει στις μοναδικές υδατογραφίες του, σε καμβά και ακουαρέλες.

Γεννήθηκε, η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα στις 12 Μαΐου του 1812 σε προάστειο του Λονδίνου και απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου του 1888 στο Σαν Ρέμο, όντας διάσημος συγγραφέας και ζωγράφος και με στίχους του καλού του φίλου διάσημου Άγγλου ποιητή sir Άλφρεντ Τένισον γραμμένους ειδικά γι αυτόν χαραγμένους στο μνήμα του…

Από την περιπλάνηση του στην Ελληνική γη θα σταθούμε σε 5 έργα του από το ταξίδι του στην Λευκάδα, έργα που τα εξέθεσαν το 2012 στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με αφορμή τα 200 χρόνια από την γέννηση του περιηγητή και στα παλαιά Ανάκτορα.

Λευκάδα ή Λευκάς νησί του Ιονίου και τέταρτο σε έκταση-320 τ. χλμ.-, συνδέεται με την Αιτωλοκαρνανία με πλωτή γέφυρα μήκους 20 μέτρων και που μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνετε οδικώς. Στην Λευκάδα που στο νοτιότερο άκρο της και στο ακρωτήρι Λευκάτα υπήρχε υπέρλαμπρος ναός του Απόλλωνα την αρχαιότητα, στην Λευκάδα όπου σύμφωα με τον μύθο ήρθε η διάσημη ποιήτρια της αρχαιότητας Σαπφώ για να αυτοκτονήσει στο ακρωτήρι του Λευκάτα επειδή δεν την αγάπησε ο νεαρός Φάωνας, στη Λευκάδα που απέναντι από το χωριό της το Νυδρί βρίσκετε το ιδιωτικό νησί του Ωνάση ο Σκορπιός, στη Λευκάδα του Αριστοτέλη Β αλαωρίτη και του Λευκάδιου Χέρν των διάσημων δηλαδή ποιητών της, στη Λευκάδα που με το πινέλο του ο Έντουαρντ Λίαρ μετέτρεψε τις ομορφιές της σε ποίηση, την Λευκάδα ας θαυμάσομε στα έργα αριστουργήματα με υπογραφή EDWARD LEAR.

Edward Lear- Έντουαρντ Λίαρ. (1812-1888).
Ζωγράφος-Συγγραφέας. 130 χρόνια από το θάνατο του.
Βασικό βοήθημα: εγκυκλοπαιδικό λεξικό Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα.

Πηγή