Σε ένα κόσμο που τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαγωνίζονται για το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, οι καινούριες βιβλιοθήκες μεγάλων διαστάσεων κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία και τη Σαουδική Αραβία. Όμως δε λείπουν τα παραδείγματα με υποδειγματικές βιβλιοθήκες στην Αφρική, με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, βιβλιοθήκες στο Νότιο Λονδίνο που αναπτύσσεται ραγδαία και στη Νέα Υόρκη που ετοιμάζεται να γιορτάσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης.

Η βιβλιοθήκη με τον γκρίζο ουρανό στο Πεκίνο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lacime στο Πεκίνο, σχεδίασε μια ασημένια και γκρίζα νέα βιβλιοθήκη που έρχεται σε δραματική αρμονία με τον ουρανό που περιβάλλει το κτίριο που βρίσκεται σε μια πράσινη πλαγιά του Πεκίνου. Ο γκρίζος ουρανός είναι αυτός που καθόρισε το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στα δομικά στοιχεία όσο και την είσοδο και τις λεπτομέρειες της βιβλιοθήκης και αντικατοπτρίζεται στα υλικά, το γυαλί και το αλουμίνιο. Ονομάζεται Bιβλιοθήκη του ουρανού και η σχεδίασή της στηρίχτηκε στις αρχές της απλότητας και της αμεσότητας.

Το διαμάντι της Ντόχα δια χειρός Ρεμ Κούλχας

O σταρ της αρχιτεκτονικής Ρεμ Κούλχας υπογράφει την Εθνική βιβλιοθήκη του Κατάρ (QNL) που άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στο κοινό στη Ντόχα. Όλα τα βιβλία, αυτά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης καθώς και μια κληρονομιά από παλαιά και σπάνια βιβλία σχετικά με τον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό φιλοξενούνται σε μια βιβλιοθήκη που μοιάζει με πανόραμα. Ο Κούλχας εξηγεί πως όλα τα βιβλία είναι ορατά και προσβάσιμα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Η βιβλιοθήκη είναι τόσο μεγάλη σχεδόν αστικής κλίμακας που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία σε μια έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων και η ίδια η βιβλιοθήκη είναι μέρος της πόλης της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει την πανεπιστημιούπολη και την έδρα κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Η άλλη όψη: μια σχολική βιβλιοθήκη στην Τανζανία

Στην Τανζανία μια σχολική βιβλιοθήκη μας περνά στην άλλη μεριά του κόσμου και στην άλλη όψη της γνώσης πίσω και μακριά από την εντυπωσιακή όψη των βιβλιοθηκών – μεγαθηρίων. Στο Κibaoni, ένα μικρό χωριό της Τανζανίας κοντά στα σύνορα με την Κένυα, η SoPA μια αρχιτεκτονική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κοινωνική πρακτική έχει ολοκληρώσει μια σχολική βιβλιοθήκη που είναι χτισμένη από χαλίκια. Για το έργο οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και όχι εισαγόμενα υλικά και τεχνικές, οι οποίες, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, είναι συχνά αναποτελεσματικές με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική ομάδα υποστηρίζει πως η βιβλιοθήκη «Αmani» μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα δόμησης ακόμα και για αγροτικές κατοικίες της περιοχής.

Μια βιβλιοθήκη στα νερά του Λονδίνου

To αρχιτεκτονικό γραφείο του Refulf Ramstad και η πρότασή του για τη βιβλιοθήκη του χωριού Southmere στο Λονδίνο μπήκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων με το προτεινόμενο σχέδιο να παρουσιάζει μια βιβλιοθήκη που «επιπλέει» στο νερό. Το Southmere βρίσκεται στο Τhamesmead, μια περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου που αποτελείται κυρίως από κοινωνικές κατοικίες που χτίστηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και σε πρώην ελώδεις εκτάσεις στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση και αναπλάθεται εντατικά τα τελευταία χρόνια. Η προτεινόμενη βιβλιοθήκη αγκαλιάζεται από το νερό που φτάνει στο κατώφλι του κτιρίου και δημιουργεί μια σειρά από ρηχές πισίνες.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακαινίζει τη δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης θα επαναλειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένη ως «Stavros Niarchos Foundation Library» στις αρχές του 2020. Οι δυο αρχιτεκτονικές εταιρείες που εκπονούν τα νέα σχέδια είναι η ολλανδική Μecanoo και η Νεοϋορκέζικη Βeyer Βlinder Βelle. Η Μecanoo παρουσίασε τα σχέδια με τα οποία μεταμορφώνει το φημισμένο «Stephen A. Building Schwarzman» που βρίσκεται στην Πέμπτη λεωφόρο στη διασταύρωση με τους 42 δρόμους. Η αποκατάσταση των ιστορικών χώρων και οι βελτιώσεις που σχεδιάζονται εξασφαλίζουν μια μοναδική εμπειρία των επισκεπτών. Οι πρώην αποθηκευτικοί χώροι του κτιρίου παραδίδονται ως δημόσιοι χώροι έρευνας, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ μια νέα είσοδος στους 40 δρόμους θα αποσυμφορήσει όλο το κτίριο. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει και νέους εκθεσιακούς χώρους. Για περισσότερο από έναν αιώνα το κτίριο Schwarzman υπήρξε φάρος ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία και ένας ακούραστος συντηρητής της γνώσης του κόσμου. Η βιβλιοθήκη δε σταματά να είναι στραμμένη στον κόσμο του μέλλοντος και στον τρόπο που μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα το κοινό.

Πηγή