Η Σουηδία κατασκευάζει δρόμους που θα φορτίζουν τις μπαταρίες των οχημάτων εν κινήσει

Οι Σκανδιναβοί πρωτοπορούν και σε αυτό

Αν βρεθείτε στη Σουηδία με ηλεκτροκινούμενο όχημα και κοντεύετε να μείνετε από μπαταρία, μη σκάτε, η χώρα (εννοείται πως) έχει φροντίσει για εσάς.

Κάνοντας την αρχή από το δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης με ένα προάστιο εκτός πρωτεύουσας, έκτασης περίπου 2 χιλιομέτρων, η χώρα εγκαινίασε τους ηλεκτροκίνητους δρόμους, οι οποίοι θα φορτίζουν τα ηλεκτροκινούμενα οχήματα ενώ βρίσκονται σε κίνηση.

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι χρησιμοποιούν μια τεχνολογία γνωστή ως «αγώγιμη φόρτιση», κατά την οποία η ενέργεια μεταφέρεται στα οχήματα από δύο γραμμές ηλεκτρισμού, εγκατεστημένες κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, μέσω ενός κινητού βραχίονα που συνδέεται με το κάτω μέρος των αυτοκινήτων ή/και των φορτηγών.

Αν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί σε όλη την περιφέρεια της Σουηδίας, θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να αποκοπεί εντελώς από τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Με κόστος περίπου 1 εκ. ευρώ/χιλιόμετρο, το κόστος κατασκευής του δικτύου υπολογίζεται σε 50 φορές χαμηλότερο από εκείνο της κατασκευής μιας αστικής γραμμής του τραμ.

Σύμφωνα με το eRoadArlanda, θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια και 80 δισ. σουηδικές κορώνες για να διοχετευθεί ρεύμα σε 20.000 χιλιόμετρα του σουηδικού δικτύου.

(Πηγή: theculturetrip.com)

Πηγή