Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Γιακουμάτου-Δελερή στην Πρέβεζα

Δημοτική Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ»
Σάββατο 04 Αυγούστου έως Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Ώρες Λειτουργίας : 11:00 – 14:00  &  19:00 – 22:00

Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις εφημερίδες από παιδί. Η εφημερίδα με το περιεχόμενο της μπορεί για εκείνη, να την εμπνεύσει ή να της προσθέσει εικόνες, συμμετέχοντας στην εικαστική δημιουργία.  Πλάνα lifestyle, θάνατοι, χαρές καταστροφές, όλα αυτά συνδέονται σε ένα καλλιτεχνικό γαϊτανάκι χρωμάτων και συμβολισμών. Η εφημερίδα για την Βασιλική, δεν σταματάει στην χάρτινη υπόσταση της αλλά συμβολίζει την εξουσία και την άυλη δύναμη καθώς και την ερμηνεία μέσα από την κρίση του αναγνώστη – θεατή.  (Ελευθερία Βοναπάρτη – Ιστορικός Τέχνης)

 

Οι ανατροπές και οι αντιφάσεις της επαναδιαπραγμάτευσης του κόσμου αφυπνίζουν την εικαστική μου προσέγγιση. Η “efimeris” σύμβολο Τύπου αλλά και όλων των μέσων ενημέρωσης του αναγνώστη – θεατή. Άλλοτε ως επιφάνεια ή ως υλικό – έννοια και χρήση. Χειροποίητα χαρτιά, άμμος, ξύλα και σχοινιά ενισχύουν τη ρευστότητα των υλικών, ακρυλικά και μελάνια. Οι ρέουσες φόρμες και οι ανατρέψιμες εικόνες με κώδικες γραφής περιγράφουν – καταγράφουν τις δονήσεις, κλυδωνισμούς και ροές του κόσμου. Θεώρηση – αναθεώρηση χώρου – χρόνου, πατρίδας – εστίας, ακολουθεί νέους όρους και όρια. Με όραμα τη φωλιά ως πολυπόθητη εστία, καλούμαστε να βαδίζουμε ατέλειωτους δρόμους ως πρόσφυγες ή θεατές με την “ισχυρά προστασία” των αόρατων ισχυρών.

«Η επιμονή της άνοιξης» ( Αλμπέρ Καμύ, Γράμματα σε Γερμανό φίλο) είναι οδηγός μας.

Η Βασιλική Γιακουμάτου – Δελερή  μαθήτευσε στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2010 – 2015) με δάσκαλο τον Γιώργο Γκολφίνο. Μόνιμη συνεργάτης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εκτίθενται έργα της, με τη Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη) και τη Gallery Theorema (Βρυξέλλες).

Πηγή