Τι κάνει η διαδικτυακή πλατφόρμα Voithise.com για τους πυρόπληκτους

Όταν μέσω social media δημιουργείται μια λίστα αγγελιών που προωθεί την αλληλεγγύη

Από την Κατερίνα Καμπόσου

Είναι από αυτές τις φορές που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα. Η ύπαρξη τόσο πολλών αναγκών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, οδήγησε μια παρέα φίλων στη δημιουργία της ανοιχτής πλατφόρμας Voithise.com με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία και τη διαχείριση της προσφοράς από συνάνθρωπο προς συνάνθρωπο. «Φτιάξαμε το Voithise.com για να κάνουμε την αλληλεγγύη εύκολη και αποτελεσματική. Μπες τώρα και βοήθησε» όπως μας λένε ο ίδιοι.

Όλα ξεκίνησαν, όταν έμαθαν από τα social media ότι το σπίτι της φίλης τους στο Μάτι κάηκε ολοσχερώς και η ίδια ζητούσε βοήθεια. Κάποιοι της είπαν ότι δεν θα την αφήσουν έτσι. Κατευθείαν έφτιαξαν μια καμπάνια σε μια ομάδα στο Facebook που ζητούσαν οικονομική ενίσχυση ή βοήθεια στο θέμα της στέγασής της. Οι προσφορές όχι μόνο δεν άργησαν να εμφανιστούν αλλά αυξάνονταν ώρα με την ώρα. Αυτή η άμεση και συγκινητική κινητοποίηση του κόσμου κινητοποίησε και την ομάδα που δημιούργησε το Voithise.com.

Μέσα σε 48 ώρες και έπειτα από ατέλειωτες συζητήσεις, η ομάδα του Voithise.com χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα σε όσους έχουν ανάγκη και εκείνους που μπορούν να προσφέρουν, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς αφανείς σκοπούς και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Το Voithise.com κωδικοποιεί εύχρηστα και λειτουργικά τις κατηγορίες όπου υπάρχει προσφορά και προσφέρει άμεση πρόσβαση των χρηστών ανώνυμα σε αυτές τις πληροφορίες, δίνοντας βήμα σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, δημοσιεύει πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες, δράσεις, καμπάνιες ή και σημεία προσφοράς.

«Προσφέροντας έναν κοινό διαδικτυακό χώρο αλληλοβοήθειας στους συνανθρώπους, ουσιαστικά μια λίστα αγγελιών, πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί το πιο σημαντικό. Η οποιαδήποτε προσφορά να φτάσει στοχευμένα στο συνάνθρωπό μας που την έχει πραγματικά ανάγκη, εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα, αποτελεσματικά» προσθέτουν.

Το πλάνο τους είναι να αναπτυχθούν, να καταστήσουν την πλατφόρμα ακόμα πιο λειτουργική και να είναι εκεί έτοιμοι να βοηθήσουν και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί.

Πηγή