Δήμος Β. Τζουμέρκων: Εκδηλώσεις «2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη»

Ο Δήμος των Βόρειων Τζουμέρκων ανακήρυξε το έτος 2018, ως «έτος Κώστα Κρυστάλλη» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Ως έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων ορίστηκε η 21η Ιουλίου, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τόποι των διοργανώσεων είναι η γενέτειρα του ποιητή, στο Συρράκο, καθώς και στα Πράμαντα, στα Ιωάννινα, στην Πρέβεζα, στην Αθήνα και στην Πάτρα , όπου θα διεξαχθούν ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και εκδόσεις .

Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης είναι διεθνώς γνωστός για το ποιητικό και συγγραφικό του έργο. Γεννήθηκε το 1868 στο Συρράκο και πέθανε στην Άρτα, σε πολύ νεαρή ηλικία, το 1894. Κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του κατάφερε να αφήσει  ένα μεγάλο συγγραφικό έργο από ποιήματα και πεζογραφήματα, που τον καθιέρωσαν στον κύκλο των Ελλήνων λογοτεχνών. Ο «τραγουδιστής του βουνού και της στάνης» υπήρξε ένθερμος πατριώτης και καταδικάστηκε για τα πατριωτικά του ποιήματα από τις Τουρκικές Αρχές, αναγκάζοντάς τον να δραπετεύσει και να ζήσει στην Αθήνα, μακριά από την αγαπημένη του Ήπειρο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

11:00 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου.  Μετά το πέρας της δοξολογίας , ο κ. Πρόεδρος θα ξεναγηθεί στο χώρο του Ι. Ναού, όπου εκτίθενται εικόνες και ιερά κειμήλια των εκκλησιών του Συρράκου.

11:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ποιητή – ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη.

12:00 Αποκαλυπτήρια προτομής του Ποιητή στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης», φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Ημερίδα με τίτλο: «2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή»με ανάγνωση ποιημάτων και διηγημάτων από γνωστούς ποιητές, συγγραφείς και κριτικούς λογοτεχνίας.

1:45 μ.μ. Επίσημο γεύμα στην Κεντρική Πλατεία. Θα προηγηθεί  παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα των Συνδέσμων Συρρακιωτών.

Πηγή