Πόλεις, φάρμες και… παγόβουνα που σαλπάρουν

Η ιδιαίτερα θερμή εβδομάδα που διανύουμε έφερε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαν ποτέ καταγραφεί στην ιστορία 12 πόλεων του βορείου ημισφαιρίου – αναμφίβολα πολλοί ευχήθηκαν να είχαν ένα μικρό σπίτι πάνω στη θάλασσα. Δίχως να το γνωρίζουν, δεκάδες αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι σε κάθε γωνιά του κόσμου εργάζονται σκληρά για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.


Μια πλωτή φάρμα κυκλοφορεί ήδη στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

Η πλωτή αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτοποριακό. Εδώ και αιώνες, στα δελτάρια του ποταμού Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία, συναντά κανείς εντυπωσιακά πολύχρωμα παραδοσιακά χωριά που επιπλέουν. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η αμφίβια αρχιτεκτονική ζει μια νέα αναγέννηση, φέρνοντας ένα νέο κύμα μοντέρνων και ευφάνταστων κατασκευών που υψώνονται πάνω από τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια του κόσμου.

Παράδοξοι πρωτοπόροι στην εξέλιξη της πλωτής αρχιτεκτονικής είναι οι παράκτιες μεγαλουπόλεις, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σεούλ, όπου η αποπνικτική πυκνότητα του πληθυσμού και οι αυξανόμενες πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής στρέφουν το βλέμμα των πολεοδόμων πέρα από τα παραδοσιακά αστικά όρια. Το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Baca Architects έχει ήδη κατασκευάσει δεκάδες ξύλινες κατοικίες που επιπλέουν στα κανάλια των περιχώρων του Λονδίνου, ενώ στην Κοπεγχάγη έχει ήδη χτιστεί μια πελώρια πλωτή φοιτητούπολη από χρησιμοποιημένα ναυτιλιακά κοντέινερ, παρέχοντας μάλιστα καγιάκ αντί των συνηθισμένων δανέζικων ποδηλάτων για τη μεταφορά των φοιτητών.


Τα «Ο1» συναντά κανείς στο νησιωτικό πάρκο του λιμανιού της Κοπεγχάγης.

Λίγο πέρα από την πανεπιστημιούπολη, συναντά κανείς ένα μοναδικό θέαμα – ένα υπερσύγχρονο νησιωτικό πάρκο με δεκάδες ξύλινες πλωτές κατασκευές ατομικής χρήσης, στη μέση των οποίων φιγουράρουν όμορφα δενδρύλλια. Πρόκειται για τα πειραματικά «O1», πλατφόρμες κατασκευασμένες στο χέρι με παραδοσιακές τεχνικές ξυλείας από τα ναυπηγεία του νότιου λιμανιού της Κοπεγχάγης, οι οποίες προσκαλούν τον επισκέπτη να ψαρέψει, να κάνει μπάρμπεκιου ή να ξαπλώσει το βράδυ και να απολαύσει τον δανέζικο ουρανό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι διάσημες αποβάθρες της Νέας Υόρκης που παρέπαιαν για δεκαετίες, δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε φουτουριστικά σχέδια για πάρκα και υπερσύγχρονους βιο-ουρανοξύστες που θα επιπλέουν πάνω στον ποταμό Χάντσον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή αμφίβια κατασκευή κυκλοφορεί ήδη στο νερό που περιτριγυρίζει το εντυπωσιακό Μανχάταν. Το «Swale» είναι μια πλωτή φάρμα που οραματίστηκε η καλλιτέχνις Μέρι Μάτινγκλι και στοχεύει να εισαγάγει τη «συνείδηση της εξοχής» και τα φρέσκα βιολογικά προϊόντα στο αστικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης. Οι επισκέπτες μπορούν να επιβιβαστούν σε οποιαδήποτε από τις στάσεις της πλατφόρμας και να επιλέξουν φρέσκα προϊόντα από τον καταπράσινο πλωτό κήπο.


Τα Εμιράτα μεταφέρουν παγόβουνα για να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.

Οπως η Νέα Υόρκη στρέφεται στις πλωτές κατασκευές για να καλύψει την έλλειψη φρέσκων καλλιεργήσιμων προϊόντων, έτσι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απευθύνθηκαν σε κάτι πλωτό για να καλύψουν την έλλειψη… του ίδιου του νερού. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη υδάτινη κρίση στην περιοχή, ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι σκοπεύει να μεταφέρει παγόβουνα από την Ανταρκτική μέχρι τη Μέση Ανατολή, όπου θα τα συνθλίβει σε μικρότερα κομμάτια και θα τα αποθηκεύει σε δεξαμενές πόσιμου νερού. Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019 και οι επιστήμονες της χώρας υπολογίζουν πως πέρα από το πόσιμο νερό τα παγόβουνα θα συμβάλουν και στην αλλαγή του μικροκλίματος και στη δημιουργία πρωτοφανούς βλάστησης μέσα στην αραβική έρημο.

Πηγή