Αυτός δεν είναι ένας τυπικός οδηγός

Βουτιά στα νερά της Πολυαίγου, του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου. (Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Δεκαέξι ταξιδεμένοι συντάκτες μοιράζονται αγαπημένα τους μέρη, γεύσεις και καλοκαιρινές στιγμές από όλη την Ελλάδα: ένα εκλεκτικό μείγμα εμπειριών, που μπορεί να σας δώσει ιδέες και για τις δικές σας διακοπές.

ΑΙΓΙΝΑ
Πάρτε το πλοίο για μονοήμερη μέχρι την Αίγινα. Αγοράστε φρούτα από το καΐκι της Νεκταρίας, ανεβείτε σε μια άμαξα και ζητήστε να σας αφήσουν στο φανάρι του Μπούζα για βουτιές από τα βράχια. Επιστρέψτε με τα πόδια, το λιμάνι απέχει 15-20 λεπτά, και πιείτε καφέ στου Μοίρα. – Μ. Κ.


Αγοράστε φρούτα από το καΐκι της Νεκταρίας, στο λιμάνι της Αίγινας. (Φωτογραφία: © Δημήτρης Βλαϊκος)

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
• Άνθρωπος-κλειδί: Ο Γιάννης Καρακατσάνης (τηλ. 6977-830644) είναι ένας νέος Αλοννησιώτης παθιασμένος με τη θάλασσα, έχει ένα πολύ όμορφο δικό του καΐκι και είναι η ιδανική παρέα για να εξερευνήσετε σπηλιές και μη προσβάσιμες από στεριά παραλίες. – Β. Κ.
• Η Milos της Αλοννήσου: Τα αυτόνομα πέτρινα σπίτια του Casa Milos (www.casamilos.gr), αραιά χτισμένα σε μια πλαγιά, προσφέρουν απίστευτη αίσθηση ιδιωτικότητας και επαφής με τη φύση –ακούγονται το κύμα, τα πουλιά και τα τζιτζίκια. Ταυτόχρονα απέχουν ελάχιστα από την όμορφη Χώρα. – Β. Κ. 

ΑΜΟΡΓΟΣ
• Κολατσιό παραλίας: Πριν μπείτε στο βαρκάκι που θα σας μεταφέρει στο ερημικό νησάκι της Γραμπούσσας με τα κρυστάλλινα νερά και τη λευκή άμμο, προμηθευτείτε από την καντίνα (τηλ. 6970-216595) που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας της Καλοταρίτισσας σπιτικές τυρόπιτες με τραγανό ζυμάρι και ντόπιο τυρί. – N. Δ.

ΑΝΑΦΗ
• Έναστρη νύχτα: Μυστικό δεν το λες, είναι όμως από αυτές τις μποέμ καλοκαιρινές εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κανείς έστω μία φορά. Αργά το απόγευμα, πριν πέσει ο ήλιος, θα πάρετε το ανηφορικό μονοπάτι (περίπου 1 ώρα) για τη Μονή της Καλαμιώτισσας. Mην ξεχάσετε τα απαραίτητα: υπνόσακο, πόσιμο νερό και ό,τι άλλο κρίνετε πως χρειάζεστε για να διανυκτερεύσετε στον περίβολο του ναού, να μετρήσετε τα άστρα πάνω από το Αιγαίο και να ζήσετε μια ονειρεμένη ανατολή.  – Α. Μ. 

ΑΝΔΡΟΣ
• Τη δροσιά του να ’χεις: Πιείτε παγωμένο νερό από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων, στις πηγές του χωριού Μαίνητες, στην Άνδρο, κάτω από τα πλατάνια και τις καρυδιές. Τριγυρνώντας στον οικισμό, θα ανακαλύψετε και βυζαντινές εκκλησίες – από τις παλαιότερες είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου της Βαθειάς, χτισμένη τον 12ο αιώνα. – Μ. Κ.
• Κρεατοφαγία αξιώσεων: Αν σας αρέσει το κρέας, πρέπει να πάτε στον Κόσση (Επάνω Φελλός, τηλ. 6972-002975). Και, αν πάτε, θα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο το κρέας. Η ταβέρνα βρίσκεται στο κέντρο μιας επισκέψιμης φάρμας με ζώα, στην ενδοχώρα του νησιού. Δοκιμάστε συκώτι ψητό ή αρνάκι στον φούρνο ριγανάτο. Ιδανικός χώρος για παιδιά, καθότι περιφραγμένος και γεμάτος εκπλήξεις. – Ι. Φ.
• Σπιτικό γεύμα: Αφήστε την πλούσια σε εναλλαγές ακτογραμμή της και ανακαλύψτε την εξίσου ενδιαφέρουσα ενδοχώρα της. Ανηφορίστε περίπου 8,5 χλμ. από το Μπατσί προς την Άνω Κατάκοιλο –η ανάβαση έχει στροφές, αλλά η θέα ανταμείβει– και ακολουθήστε την ταμπέλα προς «Κρύα Βρύση» (τηλ. 22820-41169). Η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει απλά, παραδοσιακά και νόστιμα φαγητά, φτιαγμένα με προϊόντα από το εύφορο μποστάνι τους. Εφοδιαστείτε με μπουκάλια, διότι πίσω από το κτίσμα υπάρχει κρήνη με δροσερό χωνευτικό νερό. – Π. Λ.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
• Αντοχή στον χρόνο: Μπορεί το υπόλοιπο νησί να έχει παραδοθεί στο μοντέρνο φαγητό, αλλά η ταβέρνα Πιπίνος (τηλ. 22840-21823), στην πίσω πλευρά του νησιού, στον  Άγιο Γεώργιο, παραμένει σταθερή αξία. Θα δείτε τα χταπόδια κρεμασμένα να λιάζονται και θα δοκιμάσετε φοβερούς ψαρομεζέδες. – Λ. Κ.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
• Κρεατοφαγία στην αυλή: Πεντανόστιμα παϊδάκια, εξαιρετικό αρνί στον φούρνο, χορταστική χωριάτικη και πατάτες κομμένες στο χέρι. Στην αυλή της ταβέρνας Μπόλμπος (Παλιά Επίδαυρος, τηλ. 27530-41471), σε ένα στενάκι πίσω από το λιμάνι, θα εκτιμήσετε το καλό κρέας και τις προσιτές τιμές. Σαββατοκύριακα βάζει και σούβλα.  – Λ. Κ.
• Βυθισμένη πολιτεία: Φορέστε παπούτσια θαλάσσης για προστασία από τους αχινούς και βουτήξτε στη «βυθισμένη πολιτεία», όπως ονομάζεται το τμήμα της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου που έχει βυθιστεί σε μικρή απόσταση από την παραλία Καλύμνιος. Μυκηναϊκοί τάφοι, αμφορείς και τείχη διακρίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι.  – Α. ΤΖ.
• Της επιδαύριας γης: Προικισμένος τόπος τα Πίδαυρα (έτσι έλεγαν παλιά την αρχαία Επίδαυρο), με ελαιοχώραφα που πυκνώνουν όσο κατεβαίνεις προς Κρανίδι, διάσπαρτους πορτοκαλαιώνες –τύφλα να ’χει η Τοσκάνη–, με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με στάρια, με, με… Τα τυριά της κοντινής Τραχειάς και των γύρω περιοχών είναι υψηλής γευστικής αξίας, το λάδι το ίδιο. Αν παραθερίζετε λοιπόν εδώ ή κατεβείτε για να «θεατριστείτε», σχεδιάστε μια βόλτα σε κάποιο (όποιο) από τα τυροκομεία της περιοχής για να προμηθευτείτε φέτα, γραβιέρα, βούτυρο και γιαούρτι. Εμείς παίρνουμε και ζαρζαβατικά, και ψωμί που στοκάρουμε στην κατάψυξη – ο κανόνας είναι ότι το αλεύρι είναι ντόπιο και το ψωμί καλό. – Α. Ρ.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
• To πρωινό της γιαγιάς: Αστυπαλίτικες λαμπρόπιτες και πουγκιά. Κουλούρες με ζαφορά από τα βουνά του νησιού, σπιτικές μαρμελάδες και ντόπια κηρήθρα. Τυριά από τους κτηνοτρόφους, λαχανικά από το ιδιόκτητο μποστάνι και αυγά που μόλις συλλέχθηκαν από τις κότες. Βυσσινάδα, αλισφακιά ή φλησκούνι ως ρόφημα.


Αστυπαλίτικο πρωινό με θέα στο Kallichoron Art Boutique Hotel.

Το Grandma’s Breakfast του Kallichoron Art Boutique Hotel (τηλ. 22430-61935, www.kallichoron.gr) είναι εξατομικευμένο, σπιτικό, επιμελημένο από διατροφολόγο και το απολαμβάνετε στη βεράντα σας, με θέα μία από τις ομορφότερες Χώρες του Αιγαίου. Από φέτος αναζητήστε και το Grandma’s Basket για την παραλία. – O. X.

ΔΟΝΟΥΣΑ
• Γεύμα καλοκαιριού: Μετά τη βουτιά σε μία από τις τρεις παραλίες της Καλοταρίτισσας, που εκτός Αυγούστου είναι ήσυχες, καθίστε όπως είστε με το μαγιό απέναντι, στο ταπεινό ταβερνάκι (τηλ. 22850-51522). Μυρίζει θυμάρι, εσείς αγναντεύετε τον μεγάλο όρμο, χαϊδεύετε τη Σουζάνα τη γαϊδούρα και σύσσωμη η οικογένεια Λεμπέση σερβίρει όλα τα απλά και τα καλά: πατάτες τηγανητές, χόρτα, τυρί δικό τους, ψητά, μαγειρευτά. – O. X.

ΕΥΒΟΙΑ
• Στο φαράγγι του Δημοσάρη: Ξεκινήστε τη μαγευτική πεζοπορία στο φαράγγι του Δημοσάρη, στη νότια Εύβοια, από το Πετροκάναλο του όρους Όχη. Για 4-5 ώρες θα βλέπετε νερόμυλους, καταρράκτες και βάθρες μέσα σε οργιαστική βλάστηση, θα δρασκελίσετε τη Σκάλα των Λενοσαίων και θα καταλήξετε στα μπλε νερά της παραλίας Καλλιανός. – O. X.
• Νοστιμιές της Καρύστου: Εκτός από τις παραλίες της, η Νότια Εύβοια φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα της. Δοκιμάστε γκόκλιες ή κουρκουμπίνες (ντόπιο ζυμαρικό) με λιωμένο βούτυρο και ντόπια μυζήθρα στον Δημήτρη (τηλ. 22240-22604) στον Πάνω Αετό στην Κάρυστο, αλλά και τυροπιτάρες στην καντίνα στον Μπούρο, που τις φτιάχνει μια γιαγιά από το χωριό Μελισσώνας. Το μέρος είναι ιδανικό για οικογένειες. – Π. Λ.
• Στους καταρράκτες της Δρυμώνας: Bρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στο ομώνυμο χωριό και στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς. Τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν σαν μέσα από τα σύννεφα και κρατούν δροσερή τη μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται στη βάση τους, πριν τραβήξουν τον κελαρυστό δρόμο τους ανάμεσα στα βράχια και στα δέντρα, σχηματίζοντας δίνες και ρυάκια. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν υπέροχες σκιερές γωνιές για πικνίκ. Κατά μήκος του κατηφορικού μονοπατιού προς τους καταρράκτες θα βρείτε ταμπέλες με πληροφορίες για τα δέντρα και τους θάμνους που συναντάτε. – Μ. Α.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
• Το σπήλαιο στον γκρεμό: Στα νοτιοδυτικά του νησιού, λίγο έξω από το χωριό Αγαλάς, βρίσκεται ένα (από τα πολλά) παράξενα σπήλαια της Ζακύνθου. Είναι το Σπήλαιο του Δαμιανού, διώροφο, εύκολα προσβάσιμο, στο χείλος ενός γκρεμού, με θέα που κόβει την ανάσα. Στο πλάτωμα, πάνω από το σπήλαιο, θα ατενίσετε το απέραντο πέλαγος από μεγάλο ύψος και, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, στα αριστερά σας θα διακρίνετε τα Στροφάδια, μια νησίδα στο πουθενά, με το ιστορικό Καστρομονάστηρο να υψώνεται επιβλητικό. -Β. ΚΩΝ.
• Για «φρυγανιά» στην Μπόχαλη: Το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου είναι η σιροπιαστή φρυγανιά με κρέμα και σαντιγί ή παγωτό και θα το απολαύσετε στα κομψά καφεζαχαροπλαστεία και μπαρ στην Μπόχαλη, πάνω από την πόλη και το λιμάνι. Συνδυάστε το με μια βόλτα στο τεράστιο Ενετικό Κάστρο, λίγα βήματα ψηλότερα. Εκπληκτική θέα και ταξίδι στον χρόνο.  – Β. Κ.

ΗΛΕΙΑ
• Στην κατοικία των Κενταύρων: Πήρε την ονομασία του από τον Κένταυρο Φόλο και είναι γεμάτο τεράστιες πλατύφυλλες καταπράσινες βελανιδιές, που το καθιστούν τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό. Μετά την Αρχαία Ολυμπία, το αυτοφυές δρυοδάσος της Φολόης είναι το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του νομού Ηλείας. – E. A.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ
• Του Αϊ-Γιαννιού: Ελάτε στις 28 Αυγούστου για τη μεγάλη γιορτή του Αϊ-Γιάννη. Ακολουθήστε τους ντόπιους στο μονοπάτι μιας ώρας έως το σπήλαιο-ξωκλήσι, συνοδεύοντας την εικόνα, και μπείτε μέσα μπουσουλώντας. Θα μείνετε άφωνοι από τον εντυπωσιακό διάκοσμο των τριών διαδοχικών αιθουσών του, ώσπου να αρχίσει η μυσταγωγική λειτουργία. Φύση και πίστη σε απόλυτη ένωση. – O. X.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
• Όλοι ένα: Από ωραίους Κρητικούς παππούδες μέχρι φοιτητές. Όλοι μια παρέα στον ιδιαίτερο και τίμιο καφενέ του Καγιαμπή (Μονοφατσίου 12, τηλ. 2810-226286). Σε κάθε μπουκιά νιώθεις τη σπιτική φροντίδα και τις καλές πρώτες ύλες και, σε κάθε κουβέντα του κυρ Δημήτρη, καλοδεχούμενος. Ισχυρές πιθανότητες για γλέντι.  – Ο. Χ.
• Η έκπληξη της ενδοχώρας: Ανεβαίνεις βουνά, περνάς ατελείωτες στροφές, τα αυτιά αρχίζουν να βουλώνουν, δεν είναι λίγα τα 1.400 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και, ενώ περιτριγυρίζεσαι από τις απότομες πλαγιές του Ψηλορείτη, ανοίγεται μπροστά σου μια πελώρια επιφάνεια, μια πεδιάδα επίπεδη, που κάνει το τοπίο να φαίνεται σεληνιακό και εξωπραγματικό. Αξίζει να διασχίσετε το οροπέδιο της Νίδας, στην καρδιά του Ψηλορείτη, και να μαζέψετε ινσταγκραμικές εικόνες. Επισκεφτείτε και το Ιδαίο Άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία μεγάλωσε ο Δίας.  – Λ. Κ.
• Μαθήματα αστρονομίας: Πολύχρωμα νεφελώματα, μακρινοί αστερισμοί και, φυσικά, το φεγγάρι. Μαγικά διαστημικά τοπία θα δείτε μέσα από τα τηλεσκόπια του αστεροσκοπείου Σκίνακα (τηλ. 2810-394238), που βρίσκεται στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.750 μ. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 60 χλμ. Το αστεροσκοπείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 18.00 έως τις 23.00 τις Κυριακές 22 Ιουλίου, 19 Αυγούστου και 16 Σεπτεμβρίου.  – Λ. Κ.
• Στου Σταύρου, στο Μαριδάκι: Θα φτάσετε στο Μαριδάκι είτε περπατώντας για 30 λεπτά ένα εύκολο μονοπάτι από τον Τσούτσουρα είτε διά θαλάσσης με βαρκάκι σε μια διαδρομή 3 λεπτών. Η ταβέρνα του Σταύρου (τηλ. 28910-23322) βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό ρέμα όλο δροσιά και ίσκιο, με προϊόντα ντόπια ή παραγωγής τους. Οφτό αρνί, αξέχαστα γεμιστά και υπέροχο παγωτό από δικό τους γάλα, για έξτρα μοσχοβολιστό καλοκαίρι.  – Ν. Δ.
• Αντί για Μάταλα: Είναι απέραντη, έχει ψιλή άμμο και συχνά εντυπωσιακά κύματα. Η παραλία Κομμός βρίσκεται δίπλα στα Μάταλα, στο νότιο Ηράκλειο, και, ενώ όλοι κατευθύνονται στη φημισμένη παραλία των χίπηδων των ’70s, εσείς στρίψτε δεξιά και απολαύστε την αμμώδη παραλία. Ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφές και σνακ από την καντίνα που λειτουργεί εκεί.  – Λ. Κ.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
• Ούζο και θαλασσινά στη Σαγιάδα: Οι σκαφάτοι του Ιονίου έχουν ένα μυστικό: για ούζο και θαλασσινά δένουν στο λιμανάκι Σκάλωμα της Σαγιάδας, 10 χλμ. από τα σύνορα με την Αλβανία. Καθίστε στο Πανόραμα (τηλ. 26640-51235) ή στον Αλέκο (τηλ. 26640-51244).  – Ο. Χ.

ΙΘΑΚΗ
• Μια άλλη Πόλη: Τα κυπαρίσσια και τα πουρνάρια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, ο μόλος προσφέρεται για βουτιές, η καντίνα σερβίρει και μεζεδάκια. Η παραλία Πόλη, κάτω από το χωριό Σταυρός, στη βόρεια πλευρά του νησιού, τα έχει όλα.  – Λ. Κ.

ΙΚΑΡΙΑ
• Ψάρι ημέρας: Ό,τι περιλαμβάνει η ψαριά της ημέρας θα γευτείτε δίπλα στο κύμα με θέα στα ψαροκάικα στο Γιαλισκάρι (τηλ. 22750-71227). Η ταβέρνα Κελάρης σερβίρει φρέσκα ψάρια (αν βρείτε, μη χάσετε να δοκιμάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μπαλά, είδος λυθρινιού) και χειροποίητα ορεκτικά. – Λ. Κ.
• Αντι-Ράχες: Όλοι οι δρόμοι στις 6 Αυγούστου θα οδηγούν στις Ράχες και στο πασίγνωστο πανηγύρι, με χιλιάδες κόσμου να χορεύει στους ρυθμούς του ικαριώτικου. Στρίψτε προς Εύδηλο και απολαύστε την ίδια ημέρα το πανηγύρι στο Φραντάτο, το οποίο κρατάει την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα.  – Λ. Κ.

ΚΑΒΑΛΑ
• Ταβέρνα Γλάρος: Μύδια αχνιστά από τις απέναντι μυδοκαλλιέργειες, μικρά και μεγάλα ψαράκια από τα τοπικά καΐκια. Στην ταβέρνα Γλάρος (Κεραμωτή, τηλ. 25910-51478), δίπλα στο κύμα, θα φάτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε καλές τιμές. – Λ. Κ.
• Στο Φεστιβάλ Φιλίππων: Μπορεί να είναι μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά το Φεστιβάλ Φιλίππων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες διοργανώσεις άλλων περιοχών. Από 7 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου, με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο, θα παρουσιαστούν μοναδικές παραστάσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Ευκαιρία και αφορμή για εκδρομή. Πληροφορίες: www.philippifestival.gr  – Λ. Κ.


Στην Κάλυμνο τρώνε το χταπόδι βουτώντας το πλοκάμι του στο ούζο. (Φωτογραφία: © Κλαίρη Μουσταφέλου)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
• Χταποδάκι ουζάτο: Στην Κάλυμνο πίνουν πολύ ούζο και τρώνε πολύ χταπόδι. Κι έχουν μια παράξενη συνήθεια: βουτάνε το πλοκάμι μέσα στο ποτήρι. Ασφαλώς και το ποτό λερώνεται, αλλά οι ντόπιοι λένε πως νοστιμεύουν και τα δύο. Δοκιμάστε το στο καφενείο των Σφουγγαράδων (τηλ. 24430-24403) στην Πόθια, μαζί με ωραίους μεζέδες και σφουγγαράδικες ιστορίες. – O. X.

ΚΑΣΟΣ
• Βουτιά στα ακατοίκητα Αρμάθια: Γαλάζια νερά, κατάλευκη άμμος, πατημασιές γλάρων. Βουτιά σε παραλία σαν τα Μάρμαρα, στο ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια, απέναντι από την Κάσο, δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να απολαύσετε. Αποφύγετέ τη μόνο αν δείτε το τουριστικό καραβάκι γεμάτο. – O. X.


Η παραλία Μάρμαρα στα Αρμάθια. (Φωτογραφία: © Κλαίρη Μουσταφέλου)

• Γιορτές και πανηγύρια: Save the date: 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας, 6 Αυγούστου του Χριστού, 15 Αυγούστου της Πέρα Παναγίας. Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για τα νησιώτικα πανηγύρια – η Κάσος τηρεί τις παραδόσεις της. Δωδεκανησιακές λύρες και λαούτα, μαντινάδες, τοπικοί σκοποί, σούστα και ζερβός. Και αλησμόνητες γεύσεις: ντορμάες (ντολμαδάκια) και πιλάφι με ντόπιο βούτυρο, κανέλα και κρέας. Στη νηστεία του Χριστού θα δοκιμάσετε μακαρούνες με σιτάκα (κρεμώδες τυρί). – O. X.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
• Από τα δίχτυα: Το φρέσκο ψάρι είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Μεταξύ πολλών άλλων, στις ψαροταβέρνες του Καστελλόριζου θα βρείτε ροφό, παλαμίδα, ξιφία, τόνο φιλέτο, λεπτά μπαρμπούνια και ένα ψιλό και πεντανόστιμο γαριδάκι που υπάρχει σε αφθονία. Ξεχωρίζει το Αlexandra’s restaurant, τηλ. 22460-49019, 6955-495970. – Β. Κ.

ΚΕΑ
• «Επιχείρηση» Συκαμιά: Για να φτάσετε στην παραλία της Συκαμιάς, θα χρειαστεί να διανύσετε μια μεγάλη απόσταση χωματόδρομου με το αυτοκίνητο, αλλά τα κρυστάλλινα νερά και η απίθανη ησυχία της θα σας αποζημιώσουν. – Β. Κ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
• Λογοτεχνικό καταφύγιο: Η πόλη της Κέρκυρας είναι πολύ φασαριόζικη. Και με ζέστη και υγρασία το καλοκαίρι. Βρείτε καταφύγιο στο καφέ-αναγνωστήριο του βιβλιοπωλείου Πλους (Ν. Θεοτόκη 91, τηλ. 26610-35191), όπου μπορείτε να ξεφυλλίσετε βιβλία, να πιείτε τον καφέ σας και να απολαύσετε την ησυχία.  – Λ. Κ.
• Η όμορφη άγνωστη:  Ήσυχη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού; Και όμως! Η Κερασιά είναι λιγότερο γνωστή σε ντόπιους και τουρίστες, έχει κρυστάλλινα νερά, λευκό βοτσαλάκι και πιο πίσω δέντρα για σκιά. Θα τη βρείτε ακολουθώντας τον δρόμο προς Κασσιόπη και στρίβοντας προς Άγιο Στέφανο. Απέχει από την πόλη 33 χλμ.  – Λ. Κ.
• Στον νότο: Ατελείωτη παραλία με άμμο και πεντακάθαρα νερά, τόσο που μπορεί να δείτε και θαλάσσιες χελώνες. Η παραλία Αρκουδίλας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού και απέχει περίπου 9 χλμ. από τη Λευκίμμη. Μια μικρή καντίνα προσφέρει τα βασικά.  – Λ. Κ.
• Φρέντο στον έβδομο ουρανό: Δεν λέγεται τυχαία έτσι: το 7th Heaven cafe (τηλ. 26630-95035) βρίσκεται σε μεγάλο ύψος πάνω από τα απότομα βράχια που οριοθετούν την παραλία Λογγά ακριβώς από κάτω. Τολμήστε να φτάσετε στην άκρη και να κοιτάξετε μέσα από το γυάλινο δάπεδο την παραλία από κάτω σας. Απέχει από την πόλη 40 χλμ. και θα το βρείτε μετά το χωριό Περουλάδες.  – Λ. Κ.
• Καλοκαιρινές περαντζάδες: Οικογένειες και παρέες κάθονται για ένα δροσερό γλυκό, πιο εναλλακτικοί νεαροί απολαμβάνουν κρύες μπίρες. Τα βράδια του καλοκαιριού, γύρω από το ποτάμι στη Λευκίμμη συγκεντρώνεται όλη η κίνηση του οικισμού. Καθίστε για φαγητό ή παγωτό στο Altro Café (τηλ. 26620-23445).  – Λ. Κ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
• Μια βραδιά στο οινοποιείο: Οινογνωσία στο Κτήμα Χαριτάτου (Κλαδάτα, τηλ. 26710-97280), στις βοτσαλωτές αυλές μιας αγρέπαυλης του 19ου αιώνα, διακοσμημένης με έπιπλα-αντίκες και πίνακες ζωγραφικής. Τα καλοκαίρια διοργανώνονται μουσικές συναυλίες, αλλά και βραδιές με κρασί και ταινίες, που προβάλλονται σε ένα ξέφωτο στον κήπο.  – Μ. Κ.
• Κρεατόπιτα από σπίτι: Οι ντόπιοι λένε ότι όσες είναι οι νοικοκυρές του νησιού τόσες περίπου είναι και οι εκδοχές κρεατόπιτας που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μία από τις καλύτερες, πάντως, που προσφέρονται εκτός σπιτιού θα τη βρείτε στα Διλινάτα, περίπου 10 χλμ. από το Αργοστόλι και σε υψόμετρο 400 μ., στην ταβέρνα Δειλινά, με τη θέα να φτάνει έως το Ιόνιο (τηλ. 26710 -29350).  – Π. Λ.
• Tελευταία βουτιά: Τα Σπάσματα είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία κάτω από το αεροδρόμιο, ιδανική για όσους αναχωρούν αεροπορικώς και ανησυχούν ότι δεν προλαβαίνουν για μια τελευταία βουτιά στα καταπράσινα και πεντακάθαρα νερά της. Εκτός από άμμο, εδώ θα βρείτε και άργιλο για ένα mini spa προτού επιστρέψετε.  – Π. Λ.

ΚΙΜΩΛΟΣ
• Η αγάπη θέλει δύο: Πέντε δωμάτια όλα κι όλα, αλλά ένα κι ένα. Το ξενοδοχείο The Windmill προσφέρει μπουτίκ διαμονή σε έναν αυθεντικό παραδοσιακό ανεμόμυλο του 1852. Την εμπειρία συμπληρώνει το café-bar της «αυλής» για το χορταστικό πρωινό με τις τοπικές νοστιμιές και τις βραδινές ρομαντζάδες με κοκτέιλ και θέα στην Πολύαιγο. – Α. Μ.
• Εκδρομή στην Πολύαιγο: Εκτός και αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, ο μόνος τρόπος να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού των Κυκλάδων είναι παίρνοντας το εκδρομικό καραβάκι από την Ψάθη. Θα κάνετε στάση για βουτιές σε όμορφες θαλασσινές σπηλιές και απάνεμους κολπίσκους με νερά να τα πιεις στο ποτήρι, θα κολατσίσετε ζουμερό καρπούζι και αχινούς με λεμόνι, θα επιστρέψετε στην Κίμωλο χορτάτοι από εικόνες και ευτυχείς. – Α. Μ.
• Μεσημεριανή ραστώνη: Mια αμμουδερή παραλία με αλμυρίκια κι ένα ταβερνάκι (τηλ. 6972-226789) πάνω στην άμμο. Να ανεβοκατεβαίνεις με το μαγιό και να τσιμπολογάς κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές. Στο Καλαμίτσι της Κιμώλου. – O. X.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
• Πορί πριβέ: Χάστε επίτηδες το τελευταίο καραβάκι που φεύγει από το Πορί για το λιμάνι. Είναι μοναδική η αίσθηση της σχεδόν άδειας παραλίας. Επιστρέφοντας πεζή παραλιακά, θα απολαύσετε μια ήσυχη 40λεπτη διαδρομή γεμάτη γεωλογική ομορφιά. – Α. ΤΖ.
• Βουτιά στο Γάλα: Μια κρυμμένη παραλία αλλά όχι πια μυστική, στη χερσόνησο μετά την παραλία Πορί. Σχηματίζεται από τον ημικυκλικό βράχο που «αγκαλιάζει» ένα κομμάτι άμμου και νερού. Χωράει λίγους και ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια από το χρώμα που παίρνει το νερό λόγω των κατάλευκων βότσαλων. – O. X.

ΚΥΘΗΡΑ
• Αστικό καφενείο: Στον Ποταμό, ένα από τα πιο γνωστά χωριά των Κυθήρων, βρίσκεται το Αστικόν (τηλ. 27360-33141). Μουσικό καφενείο διακοσμημένο με πολύ γούστο, που δίνει βήμα σε τοπικές –και όχι μόνο– μπάντες και αποτελεί στέκι της τσιριγώτικης νεολαίας. Πήρε την ονομασία του από το παλιό αγγλικό δημοτικό σχολείο του χωριού.  – Ε. Α.
• Ονειρικός ξενώνας: Ένα περιβόλι με οπωροκηπευτικά, μπάρμπεκιου με τραπεζαρία και τέσσερα σπίτια μοναδικής αισθητικής. Ο ξενώνας Portari Houses (τηλ. 27360-33398) στα Αρωνιάδικα προσφέρει μοναδική εμπειρία φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα και, πάνω απ’ όλα, ησυχία και ξεκούραση.  – Λ. Κ.


Αναζωογονητική βουτιά στον καταρράκτη της Φόνισσας στα Κύθηρα. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

• Δροσιά στην ενδοχώρα: Πακετάρετε σάντουιτς, χυμούς και βιβλία, αλλά και μαγιό και πετσέτες, και περπατήστε μέχρι τον καταρράκτη της Φόνισσας, κοντά στον Μυλοπόταμο. Κάτω από πλατάνια και λεύκες, ο καταρράκτης 20 μ. σχηματίζει φυσική πισίνα, στα κρύα νερά της οποίας, αν θέλετε, μπορείτε να τολμήσετε να κολυμπήσετε. Το διάβασμα βιβλίου στη δροσιά των δέντρων είναι εξίσου απολαυστική δραστηριότητα.  – Λ. Κ.
• Ανεπανάληπτη κουζίνα: Ο Γιάννης Βουλγαράκης μαγειρεύει με την ψυχή του σε ένα οικογενειακό γουστόζικο εστιατόριο, μοναδικό στο είδος του σε όλα τα Κύθηρα, που αποτελεί γαστρονομικό προορισμό. Ανεπιτήδευτη κουζίνα, πεντανόστιμη. Στη Φαμίλια (Φράτσια, τηλ. 27360-33908) θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων αρνάκι μαγειρεμένο με δύο τρόπους, αρωματικό με μαραθόσπορο και ντόπιο τσίπουρο, αλλά και ένα γλυκοφάγωτο με αποξηραμένα μοσχολέμονα. Κρατήσεις απαραίτητες.  – Ν. Δ.

ΚΥΘΝΟΣ
• Σφουγγάτο όνειρο: Το καλύτερο σφουγγάτο θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα Μήλας (Άγιος Δημήτριος, τηλ. 22810-32815), με τυρί και αυγά παραγωγής των ιδιοκτητών. Τα χορταρικά και τα λαχανικά προέρχονται από τον μπαξέ τους, ενώ και κάποια κρεατικά είναι δικά τους. Δοκιμάστε τηγανιά και μπιφτέκι επίσης. – Λ. Κ.

ΚΩΣ
• «Πάρκο» χωρίς τουρίστες: Μακριά από το τουριστικό πρόσωπο της πόλης μπορείς να ξετρυπώσεις το ιδιαίτερο «Πάρκο των χρωμάτων» (Αμερικής και Ψαρών, τηλ. 22420-21268) του Μάνθου Αρμπιλιά, μέλους του μουσικού συγκροτήματος Μικρές Περιπλανήσεις. Εκτός από το ροκ μπαρ που θα βρείτε εδώ, συχνά θα πετύχετε παραστάσεις μαριονέτας, θέατρο σκιών, μουσικά λάιβ κ.ά. Γενικώς, πολλά ωραία και δημιουργικά. – Ο.  Χ.

ΛΑΚΩΝΙΑ
• Μια Μάνη… Bella: Απολαύστε μανιάτικους μεζέδες και κοκτέιλ με τοπικά βότανα ενόσω τα παιδιά σας απασχολούνται με κατασκευές, ακούν μανιάτικα παραμύθια και παρακολουθούν μουσικοθεατρικά δρώμενα, στο ΜανηΒέllα (www.manibella.gr) στο Νέο Οίτυλο.  – Ο.  Χ.
• Ενεργειακό κολύμπι στις Πύλες του  Άδη: Στο Πόρτο Στέρνες, στο Ταίναρο, βρίσκονταν, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, οι πύλες του Άδη και από το λούκι που θα δείτε λαξευμένο στην παραλία παραλάμβανε τις ψυχές ο περαματάρης. Ο κόσμος τον Αύγουστο είναι πολύς, αλλά η βουτιά εδώ έχει άλλη δυναμική. – Ο. Χ.
• Πρωινό στον Αντάρη: Διαφορετικό κάθε μέρα και εξατομικευμένο, το πρωινό του ξενώνα Αντάρη (τηλ. 27330-51700) στην Αρεόπολη περιλαμβάνει πίτες, κέικ, μαρμελάδες, αέρινα γλυκά –όλα σπιτικά–, εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα και τοπικά βότανα, μέσα στον ήσυχο κήπο. Αξέχαστες μένουν οι ευφάνταστες μπρουσκέτες.  – Ο. Χ.

ΛΑΣΙΘΙ
• Ταξίδι στον χρόνο: Τα λιθόχτιστα χτίστηκαν πριν από περίπου 300 χρόνια. Ενταγμένα απόλυτα στο περιβάλλον, ανακαινίστηκαν και σήμερα λειτουργούν ως ξενώνας: παλιές κασέλες, υφαντά και μπακίρια θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή. Τα σπίτια του Άσπρου Ποταμού (Μακρυγιαλός, τηλ. 28430-51694) δεν διαθέτουν σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά οι βασικές ανάγκες καλύπτονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και κεριά.  – Λ. Κ.
• Η κακαβιά της Χιώνας:  Ένα βήμα κάνεις από το τραπέζι και βουτάς το πόδι σου στα πεντακάθαρα νερά μπροστά. Στην ταβέρνα Χιώνα (τηλ. 28430-61014), στην ομώνυμη παραλία, 20 χλμ. ανατολικά της Σητείας, θα πάτε για τη φανταστική κακαβιά, το ριζότο θαλασσινών και το φρέσκο ψητό ψάρι.  – Λ. Κ.

ΛΕΣΒΟΣ
• Η ωραία της Λέσβου: Στη δυτική πλευρά του νησιού, η παραλία της Φανερωμένης με τα πεντακάθαρα νερά είναι ίσως η ομορφότερη της Λέσβου. Το γαλήνιο τοπίο με την πανέμορφη, αφράτη αμμουδιά είναι αληθινό ησυχαστήριο.   – N. M.
• Στη Μονή Υψηλού για τη θέα: Λίγο πριν φτάσετε στο απολιθωμένο δάσος Σιγρίου, ακολουθήστε τις ταμπέλες και ανηφορίστε στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, στα 634 μ., όπου βρίσκεται η Μονή Υψηλού, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Η θέα από εκεί πάνω είναι μαγική, μόνο μπλε ως εκεί που φτάνει το μάτι.  – N. M.
• Κοκτέιλ στην άμμο: Βραζιλιάνικη μουσική, bossa nova, Cuban, ethnic και άλλα στο Parasol, ένα από τα πιο ψαγμένα cocktail bar του Αιγαίου (Σκάλα Ερεσού, τηλ. 22530-52.050). Μοναδική εμπειρία να ξεδιψάς με tiki κοκτέιλ φτιαγμένα από ολόφρεσκα φρούτα σε ένα ντεκ «κρεμασμένο» πάνω από την αμμουδιά. Αγαπημένο μου κοκτέιλ, το Mango Caipirinja!
– N. M.


Σαρδέλες στα δίχτυα στην Καλλονή Λέσβου. (Φωτογραφία: © Κανάρης Τσίγκανος)

• Χωρίς λεξικό: Παραγγείλτε ούζο και σαρδέλα Καλλονής κάτω από τον πλάτανο, στο οινομαγειρείο Το Σταυρί, στο χωριό Αγιάσος, και αποκρυπτογραφήστε τα μηνύματα στους τοίχους, που είναι γραμμένα στην τοπική διάλεκτο.  – Μ. Κ.

ΛΕΥΚΑΔΑ
• Οι κανταδόροι στα καντούνια: Αν τύχει και την πετύχετε, ακολουθήστε την Αγιομαυρίτικη παρέα, τους κανταδόρους της Λευκάδας με τα άσπρα πουκάμισα, τα κόκκινα φουλάρια και τα ψάθινα καπέλα, σε μια περιπλάνηση στα καντούνια της πόλης. Μαντολίνα, κιθάρες, ακορντεόν και επτανησιακές καντάδες σάς μεταφέρουν στα… παλιά.  – O. X.
• Ιόνια μαγεία: Εξωτικό σκηνικό Καραϊβικής, τιρκουάζ βαθιά νερά και λευκή ψιλή άμμος. Το γεγονός ότι φτάνεις μόνο με καραβάκι ή απαιτητικό μονοπάτι από τον Άγιο Νικήτα έχει προστατεύσει την παραλία από οποιαδήποτε παρέμβαση. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα (ομπρέλα, νερό, κ.λπ.) και απολαύστε τα υπέροχα νερά της Λευκάδας σε ένα ελαφρώς πιο ήσυχο περιβάλλον σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.  – Λ. Κ.

ΛΗΜΝΟΣ
• Glamping στην Κέρο: Είναι μοναδική η εμπειρία του glamping σε σκηνές 10 τ.μ., στο Surf club Keros, λίγα μέτρα από την παραλία. Θα μείνετε σε safari tents εξοπλισμένες με ηλεκτρικό ρεύμα, κομοδίνα, φαναράκια και αναπαυτικά κρεβάτια. Το πρωί, εκτός από μαθήματα windsurfing ή kitesurfing, μπορείτε να κάνετε εκδρομή με καΐκι, καγιάκ και πολλές ακόμα δραστηριότητες.  – Α. ΤΖ.


Διαμονή σε safari tents με όλες τις ανέσεις στην Κέρο της Λήμνου. (Φωτογραφία: © Pantelis Ladas)

• Η Μάλαμα κάνει θαύματα: Όλοι θα σας προτείνουν να πάτε στις Αμμοθίνες, και δικαίως, μια που είναι ένα μοναδικό τοπίο, μια φυσική έρημος στην ενδοχώρα του νησιού. Η συμβουλή μου είναι, ακολουθώντας τον δρόμο για τις Αμμοθίνες, να στρίψετε δεξιά στον όρμο Γομάτι, μια εκπληκτική αμμουδερή παραλία με ένα φανταστικό εστιατόριο. Το όνομα αυτού Φλωμάρι (τηλ. 6976-144381) και τα φαγητά που θα σας μαγειρέψει η Μάλαμα Μπανάβου θα σας μείνουν αξέχαστα.  – Μ. Β.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
• Για τσίπουρο και ολιό στον Δεμίρη: Εγγλεζονησιώτες στην καταγωγή, οι Δεμίρηδες έχουν ένα από τα ωραιότερα τσιπουράδικα της Νέας Ιωνίας, της προσφυγικής συνοικίας του Βόλου (Εφραιμίδου 23, τηλ. 24210-65559). Κάντε μια στάση στον δρόμο για τις παραλίες του Πηλίου, για χτενόστρειδα, κολιτσιάνους (ανεμώνη της θάλασσας τηγανισμένη σε κουρκούτι) και ολιό (ή «βολιώτικο χαβιάρι», με κρεμμύδι μαγειρεμένο σε μελάνι χταποδιού).  – E. A.
• Το ρετρό τρενάκι: Χαζεύουν τα κατάφυτα δάση στριμωγμένοι στα ξύλινα καθίσματα και κρεμιούνται –κυριολεκτικά– από τα παράθυρα για να δουν την πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα. Μέσα στον Μουντζούρη (το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, που πλέον πραγματοποιεί τουριστικές διαδρομές διάρκειας μιάμισης ώρας) οι ενήλικες ξαναγίνονται παιδιά. Γι’ αυτό και μόνο αξίζει μια βόλτα.  – Ε. Α.
• Το «άλλο» Πήλιο: Η καρτποσταλικής ομορφιάς παραλία βρίσκεται στο Νότιο Πήλιο, το λιγότερο τουριστικό, στον δρόμο προς Τρίκερι. Με θέα στον Παγασητικό κόλπο, θα χαρείτε βουτιές και παιχνίδι, χωρίς να χρειαστεί να παλέψετε για μια θέση στον ήλιο και στην παραλία, αφού ακόμα και τον Αύγουστο η παραλία δεν «βουλιάζει».  – Λ. Κ.
• Μοναδικό σκηνικό: Δεν είναι μυστικό, η παραλία των Αγίων Σαράντα είναι τόσο γνωστή όσο οι υπόλοιπες του Πηλίου, το Χορευτό, η Νταμούχαρη κ.ά. Εδώ όμως τα γαλαζοπράσινα νερά, η ψιλή άμμος, τα βράχια και το πράσινο που φτάνει μέχρι τη θάλασσα συνθέτουν ένα σκηνικό αξέχαστο, όσο κόσμο και αν έχει η παραλία. – Λ. Κ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
• Σημείο μηδέν: Είναι το τέλος του δρόμου. Λίγα μέτρα μετά το χωριό Τραχήλα, ο παραλιακός δρόμος ξαφνικά σταματάει και η πρόσβαση νότια, προς Λακωνία, γίνεται μόνο από τον επάνω δρόμο, αρκετά πιο ψηλά από τη θάλασσα. Εκτός από την αίσθηση του «σημείου μηδέν», φτάστε μέχρι εδώ για να δείτε τα περίτεχνα βράχια, τις αλυκές και τις μικρές σπηλιές πάνω από τα κύματα.  – Λ. Κ.


Η ψαριά της ημέρας και άλλα καλούδια στην ταβέρνα Μουριά στην Καλαμάτα. (Φωτογραφία: © Διονύσης Κουρής)

• Ταβέρνα Μουριά, Καλαμάτα: Στις 7 το απόγευμα κλείνει. Ούτως ή άλλως, δεν περισσεύουν πολλά ψαρικά και θαλασσινά από τα φρέσκα της ημέρας. Η ταβέρνα Μουριά (Καλλιπόλεως 10, τηλ. 27210-82112, καθημερινά 10.00-19.00) στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, συγκεντρώνει ντόπιους, εργάτες από τη γύρω περιοχή, και σερβίρει μαστόρικα ψημένα ψάρια, ολόφρεσκα, από ντόπιους ψαράδες, και σπιτικά μαγειρευτά.  – Λ. Κ.
• Φεστιβάλ-έκπληξη: Κλείστε θέση στο μικρό ανοιχτό θεατράκι του bio-hotel Mani Sonnenlink (Πύργος, 5 χλμ. από τη Στούπα) για κονσέρτα κάτω από τα αστέρια. Μία ώρα πριν και στο διάλειμμα του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ και μία δεκαετία, μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά βιολογικά προϊόντα.  – Α. ΤΖ.

ΜΗΛΟΣ
• Λαβράκι ψημένο στην άμμο: Στην οργανωμένη παραλία του Παλαιοχωρίου, με την πλατιά αμμουδιά και το λεπτό βότσαλο, η θάλασσα βγάζει μπουρμπουλήθρες. Λόγω της ηφαιστειότητας του νησιού, τόσο το νερό όσο και η άμμος είναι θερμότερα σε κάποια σημεία… Τόσο που σε κάποια από αυτά δεν μπορείς καν να περπατήσεις ξυπόλυτος. Η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Sirocco (τηλ. 22870-31201), Στέλλα Τσερώνη, ακουμπά μια γάστρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο έδαφος, που καίει στους 102 βαθμούς, και μαγειρεύει αρνάκι, χοιρινό και ψάρια για τους πελάτες της. Δοκιμάστε λαβράκι με λαχανικά. – Μ. Κ.

ΜΥΚΟΝΟΣ
• Κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα: Από τα τελευταία trends στο νησί είναι τα αφιερωμένα στο ηλιοβασίλεμα μέρη. Ένα από αυτά είναι το 180° sunset bar-Mykonos (τηλ. 6993-601424) στο Κάστρο Πανηγυράκη στη Χώρα. Διάσπαρτα πουφ, φρουτώδη κοκτέιλ, σαξόφωνο και θέα στη Δήλο. – Α. ΤΖ.
• Σινεμά με φεγγαράδα:  Όαση από τη βαβούρα της Μυκόνου είναι το cine Μαντώ (τηλ. 22890-26165). Βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο δροσερό κήπο στη Χώρα. Χαλικάκι, πεύκο, σουβλάκι στο χέρι και αστέρια στον ουρανό (και στην οθόνη). – Α. ΤΖ.

ΝΑΞΟΣ
• Αρσενικό με υπογραφή: Στην παραλία της Αγιασού επισκεφτείτε το τυροκομείο Μπαμπούνη (τηλ. 6944-182019), για να προμηθευτείτε από την πηγή το πικάντικο αρσενικό και τις μεστές γραβιέρες, το σπάνιο τουλουμοτύρι και ένα μοναδικό ξερό ανθότυρο, που μοσχοβολάει καλό αξιώτικο γάλα. – N. Δ.
• Τα καλούδια του Βασιλαρακιού: Ναξιώτικα γαρδούμια και τρυφερό ντόπιο κρέας στη χασαποταβέρνα της οικογένειας Κλουβάτου – που διατηρεί για δεκαετίες κρεοπωλείο στο νησί. Από τις καλύτερες επιλογές για να πάρετε μια γεύση τοπικής κουζίνας με έξοχες πρώτες ύλες (Στου Βασιλαρακιού, Κυνίδαρος Νάξου, τηλ. 22850-32088). – Ν. Δ.
• Παραλίες-αποκάλυψη: Η Χαβάη της νοτιοδυτικής Νάξου επιφυλάσσει ίσως αντίστοιχες συγκινήσεις με την Αμερικάνα συνονόματή της. Όχι μόνο θα σας αποζημιώσουν τα υπέροχα νερά της, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε και στο παρακείμενο κεδροδάσος. Οι πιο τολμηροί θα κατευθυνθούν στον Καλαντό, στο νοτιότερο άκρο του νησιού, ακριβώς απέναντι από την Ηρακλειά. Η παρθένα παραλία με τη δύσκολη πρόσβαση (ζόρικος χωματόδρομος) απέχει από το Φιλώτι 20 χλμ. Μπόνους για όποιον φτάσει είναι η ρεματιά, στην πίσω πλευρά της παραλίας, που δημιουργεί μια μικρή λίμνη-υδροβιότοπο. – Ι. Φ.
• Τα μυστικά της Μικρής Βίγλας:  Ίσως τα καλύτερα κεφτεδάκια της ζωής μου τα έχω φάει στην παραλιακή, οικογενειακή, ταβέρνα «Μικρή Βίγλα-Λιόφαγος» στην ομώνυμη παραλία. Τα κλασικά πιάτα της απογειώνουν οι εξαιρετικές ντόπιες πρώτες ύλες. Προσοχή: κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς… Στο Victoria cafe, επίσης στη Μικρή Βίγλα, θα απολαύσετε μοχίτο και pancakes με μυζήθρα, μέλι και σουσάμι, πλάι σε σέρφερ από όλο τον κόσμο. – Ι. Φ.

ΠΑΤΜΟΣ
• Παγωμένη Βαγιά: Έχει τη φήμη των πιο κρύων νερών στο νησί, αλλά αυτό είναι το «τίμημα» για το παραδεισένιο σκηνικό και τα καταγάλανα νερά. Μην παραλείψετε τον καφέ και το σνακ στο μαγαζί που υπάρχει πάνω από την παραλία. Απέχει 7 χλμ. από τη Σκάλα, το λιμάνι του νησιού. – Λ. Κ.

ΠΙΕΡΙΑ
• Στα νερά του Ολύμπου: Μια βουτιά στα παγωμένα όσο και αναζωογονητικά νερά της λίμνης της Αγίας Κόρης στον  Όλυμπο. Ένα ωραίο δροσερό σημείο για να περάσεις ακόμα και όλη τη μέρα ή να καταλήξεις έπειτα από ορειβασία.  – Β. Κ.

ΠΟΡΟΣ
• Μαθήματα σκι: Χαρίστε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας την εμπειρία του parasailing (Askeli Water Sports: τηλ. 6978-016500, Ναυταθλητικό Κέντρο Passage: www.passage.gr, τηλ. 22980-42540) και του water ski. Αν και μικρό νησάκι, οι σχολές θαλάσσιων σπορ είναι υψηλού επιπέδου. – Β. Κ.

ΠΡΕΒΕΖΑ
• Βαρκάδα στον Κάτω Κόσμο: Τέσσερα χιλιόμετρα πλεύσης στον ποταμό Αχέροντα, που στην αρχαιότητα μετέφερε τους νεκρούς στον  Άδη. Με τα καΐκια του χωριού Αμμουδιά (έχει και καλές ταβέρνες) και τους καπετάνιους που συστήνονται ως «Χάροντες». 9 χλμ. μακρύτερα βρίσκεται το θρυλικό Νεκρομαντείο και 12 χλμ. η Γλυκή, όπου κάνεις ράφτινγκ στα νερά του ποταμού ή πεζοπορίες.  – Ο. Χ.
• Ανατολίτικες νοστιμιές: Φημίζεται για τη σαρδέλα της η Πρέβεζα, αλλά πλέον φημίζεται και για την τούρκικη κουζίνα στην ταβέρνα Τζίτζικας. Ο Χασάν (Μαργαρώνα, τηλ. 26820-25080) είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα, δούλεψε σε κουζίνες και τώρα σερβίρει τα δικά του πεντανόστιμα κεμπάπ, λαχματζούν, χιουνκιάρ και άλλα. – Λ. Κ.
• Θαλασσινά στη Λυγιά: Πλάι στο κύμα, η ταβέρνα Σκάλωμα (Λυγιά, τηλ. 26820-56240), 30 χλμ. μετά την Πρέβεζα, στον δρόμο προς Πάργα, είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τους θαλασσινούς μεζέδες. Δοκιμάστε το γεμιστό καλαμάρι, γαρίδες τηγανητές, μύδια αχνιστά και μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά. – Λ. Κ.

ΡΕΘΥΜΝΟ
• Η καντίνα του Μανώλη: Μια οικογένεια έχει στήσει στην παραλία Περιστερέ, στο νότιο Ρέθυμνο, μια χούφτα τραπέζια. Σερβίρουν ντόπια νόστιμα πιάτα, χωρίς σταθερό μενού. Τα λαδερά τους είναι όλο γλύκα –γεμιστά, μπριάμ–, όπως και το τσιγαριαστό αρνάκι (τηλ. 6937-554059).  – Ν. Δ.
• Λίγκρες, το κοινό μυστικό: Δυστυχώς, η παραλία Λίγκρες στο νότιο Ρέθυμνο δεν είναι πια κρυμμένο μυστικό. Κάποιος το πρόδωσε και πλέον η ομώνυμη ταβέρνα που κρέμεται πάνω από την άμμο είναι γεμάτη παρέες που δεν λένε να σηκωθούν, ακόμα κι όταν κάθεσαι από πάνω τους με puppy eyes. Παρ’ όλα αυτά, δεν… υπάρχει αυτό το μέρος, αυτή η άμμος, αυτό το φαγητό, αυτές οι τιμές, αυτή η νοτιοκρητίλα. –  Λ. Γ.
• Το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Παραδοσιακά σπίτια, φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο, μαθήματα κρητικής κουζίνας, βόλτα στον βοτανόκηπο, ψήσιμο ψωμιού, αλλά και προγράμματα spa για χαλάρωση και ευεξία. Το οικοτουριστικό χωριό Έναγρον (Αξός Μυλοποτάμου, τηλ. 28340-61611) είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραση με διαλείμματα δημιουργικότητας.  – Λ. Κ.

ΡΟΔΟΣ
• Τα αυγά της Λαχανιάς: Μια τεράστια παραλία όπου δεν στριμώχνεσαι ποτέ, ένα beach bar που λέγεται Mojito (τηλ. 22440-46027), έχει αιώρες και παίζει ροκ μουσική και ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Καθίστε κάτω από τον πλάτανο, στο ομώνυμο ταβερνάκι, και παραγγείλτε αυγά (από τις κότες τους) με πατάτες (από το χωράφι τους). – Ο. Χ.
• Oι mods ζουν και βασιλεύουν: Αν σας αρέσει το Λονδίνο, η μουσική των Who, των Yardbirds και των Kinks, το καφέ μπαρ Mod (Ακτή Μιαούλη & Κρήτης, τηλ. 22410-21.910) θα γίνει το στέκι σας στην πόλη της Ρόδου. Εμπνευσμένο από το κίνημα των mods της δεκαετίας του 1960, έχει λονδρέζικη διακόσμηση, ωραία ποτά και θέα στη θάλασσα. – Λ. Κ.
• Βόλτα στα τείχη της Παλιάς Πόλης: Δείτε την Παλιά Πόλη από ψηλά περπατώντας πάνω στα τείχη. Η βόλτα ξεκινάει από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και καταλήγει περίπου 1,5 χλμ. μετά στην Πύλη του Αγίου Ιωάννου (ή αλλιώς Κόκκινη Πόρτα). Δευ-Παρ 12.00-15.00, τηλ. 22413-65270 – Λ. Κ.
• Το νησί στα μέτρα σου: Η Ελένη Ψυχούλη δημιούργησε 14 tailor-made πακέτα εμπειριών, το abav², το νέο concept φιλοξενίας του Rodos Palace (www.abav2.com), τα προσφέρει, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσετε τη Ρόδο που αγαπούν οι ντόπιοι: ξαπλώστρα στην παραλία Άντονι Κουίν, δείπνο στο Avantis και κοκτέιλ στην Καλλιθέα ή μήπως μία μέρα γευσιγνωσιών, αφιερωμένη στην οινική ιστορία και στα εκλεκτά προϊόντα της ροδίτικης γης; Εσείς αποφασίζετε. – Λ. Β.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
• Bάθρα για λίγους: Όλοι γνωρίζουν τη Γριά Βάθρα και το φαράγγι του Φονιά. Στη βάθρα Γρηγοράκη θα δείτε λιγότερο κόσμο, αλλά εξίσου παραδεισένιο τοπίο με καταρράκτες, πυκνά δέντρα και πολλές διαδρομές για πεζοπορία.  – Λ. Κ.
• Δύο εμπειρίες σε μία: Πάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου υπάρχει χτισμένο σε έναν βράχο το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο. Θα φτάσετε ακολουθώντας έναν σχετικά ήπιο χωματόδρομο. Λίγα μέτρα πριν από τα σκαλάκια που σας οδηγούν στην εκκλησία, υπάρχει μια ταβέρνα όπου θα δοκιμάσετε κορυφαίο ντόπιο κατσίκι, ψημένο με βότανα – πολλές φορές το κάνουν γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι. Το μενού είναι μικρό, η απόλαυση μεγάλη.  – Ν. Δ.

ΣΑΜΟΣ
• Η γνήσια Greek ταβέρνα: Σκιά από την Κληματαριά, καρέκλες καφενείου, παραδοσιακή σπιτική κουζίνα: η ταβέρνα Γαλάζιο Πηγάδι (τηλ. 22730-93313) σε ένα σοκάκι στο χωριό Βουρλιώτες στη Βόρεια Σάμο είναι η επιτομή της ελληνικής ταβέρνας. Παραγγείλτε οπωσδήποτε τον κόκορα κρασάτο και τα κοκκινιστά κεφτεδάκια.  – Λ. Κ.
• Στο ερημικό Σεϊτάνι: Τριάντα λεπτά περπάτημα στο καλντερίμι που ξεκινά από την παραλία Ποτάμι και φτάνετε στο Μεγάλο Σεϊτάνι, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σάμου, στο φαράγγι του Κακοπέρατου. Αν δεν έχουν «σύναξη» τα κότερα, θα είστε μόνο εσείς, οι φώκιες και οι γλάροι.  – O. X.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
• Οινογευσιγνωσία μετά δείπνου: Στο οινοποιείο του πρωτοπόρου Πάρι Σιγάλα (Μπαξές, Οία, τηλ. 22860-71644), εκτός από τη γευσιγνωσία κρασιού μπροστά στον αμπελώνα, αξίζει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα διά χειρός Κυριακής Φωτοπούλου. Bακαλάος ξελουριστός, καρδαμίδα (ντόπιο σαλατικό), πετιμέζι από το δικό τους Ασύρτικο και πολλά ακόμα ντόπια υλικά σε μαγειρικές που κομπλιμεντάρουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου. Μόνο με κρατήσεις – τελευταία κράτηση για δείπνο στις 20.30. – Ν. Δ.
• Mix & Match: Στο νεοσύστατο μοντέρνο οινοποιείο Vassaltis (περιφερειακή οδός Βουρβούλου-Οίας, τηλ. 22860-22211) θα επιδοθείτε σε μια ιδιαίτερη γευσιγνωσία κρασιού συνοδεία ελληνοπερουβιανού μενού με σεβίτσε, tiradito, ταρτάρ με ελληνικά ψάρια (δοκιμή πέντε κρασιών με πέντε πιάτα). – Ν. Δ.

ΣΕΡΙΦΟΣ
• Κυκλαδίτικο ησυχαστήριο: Απομονωμένη, ανάμεσα στο ξερό και βραχώδες τοπίο της νότιας πλευράς του νησιού, η παραλία Μαλλιάδικο διαθέτει μόλις 5 δεντράκια για σκιά, χοντρή άμμο και βοτσαλάκι. Άγρια ομορφιά, την οποία θα προσεγγίσετε δύσκολα, μέσω χωματόδρομου και μονοπατιού. – Λ. Κ.

ΣΙΚΙΝΟΣ
• Κρασί με θέα: Τέτοια θέα σπάνια συναντάς. Όλο το Αιγαίο λες στα πόδια σου. Και στο ποτήρι ένα από τα τέσσερα υπέροχα κρασιά του Γιώργου Μάναλη –Εν Λευκώ, Εν Θερμώ, Μάναλης Ροζέ, Λιοσάτο–, ο οποίος αναβίωσε τις ξεχασμένες ποικιλίες του νησιού. (www.manaliswinery.gr). – O. X.

ΣΙΦΝΟΣ
• Γλέντι όπως κανένα: Στις 19/7 δώστε ραντεβού με τους ντόπιους στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Ανάβαση με τα πόδια –ο μόνος τρόπος άλλωστε–, εσπερινός, ξενύχτι και κρασοκατάνυξη γύρω από τη μεγάλη τράπεζα συνοδεία σιφναίικης λύρας. Επιστροφή με την ανατολή! – Β. Κ.

ΣΚΙΑΘΟΣ
• Εξωτικά Λαλάρια: Τα στρογγυλά λευκά βότσαλα της παραλίας ονομάζουν οι ντόπιοι λαλάρια, εξ ου και το όνομα. Η απομονωμένη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού έχει εξωτική ατμόσφαιρα, με τη βραχώδη καμάρα με το όνομα Τρύπια Πέτρα στη δεξιά πλευρά να ολοκληρώνει το σκηνικό. Η μόνη πρόσβαση είναι με τα καραβάκια που εκτελούν καθημερινά εκδρομές προς την παραλία (αναχωρήσεις στις 10.00 και στις 15.00, τηλ. 24270-22005). – Λ. Κ.
• Μπάνιο στην πόλη: Αν μείνετε στην πόλη της Σκιάθου και δεν έχετε όρεξη να μπείτε σε αυτοκίνητο για να βουτήξετε, κατευθυνθείτε στις Πλάκες. Έτσι ονομάζεται η χερσόνησος που μπαίνει στη θάλασσα σχεδόν απέναντι από το νησάκι Μπούρτζι. Από τα λεία και επίπεδα βράχια θα ευχαριστηθείτε βουτιές και δροσιά μέσα στην πόλη. – Λ. Κ.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Φοίνικας με άρωμα ’80s: Στην οικογενειακή ταβέρνα «Φοίνικας» (Χώρα, τηλ. 24240-22008) η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί. Θα το διαπιστώσετε καθώς θα γεύεστε τα τίμια πιάτα του, που θα σας γυρίζουν νοσταλγικά στα παιδικά σας χρόνια. Ο σύζυγος, αφανής ήρωας, μαγειρεύει και η σύζυγος παίρνει τις παραγγελίες, επικοινωνώντας μάλιστα με τους πελάτες σε άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά. Η συζήτηση, μοιραία, δεν σταματά στις πρώτες ύλες των πιάτων: η ιδιοκτήτρια συζητά επί παντός επιστητού. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η ουρά όσων περιμένουν τη σειρά τους έξω από το μαγαζί μεγαλώνει. – Ι. Φ.
• Μουσικές αναζητήσεις: Καθώς θα χαζεύετε τα όμορφα αντικείμενα και αξεσουάρ στο κατάστημα με είδη δώρων Πλουμιστή (τηλ. 24240-22059), αναζητήστε τον Κώστα Καλαφάτη, σύζυγο της ιδιοκτήτριας, και αφεθείτε σε ώρες συζήτησης για τα διαφορετικά είδη της ελληνικής μουσικής και το πάντρεμά τους. Θα καταλήξετε να ακούτε τους δίσκους του ή –ακόμα καλύτερα– τον ίδιο ζωντανά στην αυλή του Anna’s Restaurant (τηλ. 24240-24734) στη Χώρα της Σκοπέλου, όπου εμφανίζεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο. – Β. Κ.

ΣΠΕΤΣΕΣ
• Χωρίς φλας: Αφήστε για λίγο τα κοσμικά λιμάνια, ανεβείτε ως τα Κοκκινάρια και πιάστε ένα τραπέζει στην ταβέρνα Παχνί (τηλ. 22980-75299, 6972-025091). Στην αυλή της με τα πολλά γεράνια, θα ευχαριστηθείτε καλοψημένο κρέας, σαλατικά από το περιβόλι και δικό τους βαρελίσιο κρασάκι. – Β. Κ.

ΣΥΡΟΣ
• Θεϊκό παγωτό: Σορμπέ από ολόφρεσκα φρούτα, γάλα και ντόπια αυγά από ζώα ελευθέρας βοσκής και σπουδή πολύχρονη πάνω στην τέχνη του παγωτού. 100% συριανό παγωτό, 100% αξέχαστη γευστική εμπειρία. Django, Εμμ. Ροΐδη 10, Ερμούπολη, τηλ. 6940-407231. – Λ. Κ.

ΤΕΛΕΝΔΟΣ
• Τραπέζι στον  Έλληνα: Τραπεζάκια μπροστά στο νερό, θέα στα βράχια της Καλύμνου και η αμμουδιά στα δυο βήματα. Από το τραπέζι παρελαύνουν ολόφρεσκα ψάρια, λιαστό χταπόδι, σπιτική ταραμοσαλάτα, συμιακό γαριδάκι. Η ταβέρνα λέγεται Καψούλι (τηλ. 22430-47363), από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη, που ονομάζεται Μιχάλης  Έλληνας. – O. Χ.

ΤΗΝΟΣ
• Ό,τι προαιρείσθε: Μεταξύ Σκαλάδου, Λουτρών και Φαλατάδου βρίσκεται ο Κουμάρος, ένα χωριό διάσημο για το «συνεργατικό» καφενείο του, άνευ καφετζή. Κάθε πελάτης σερβίρεται μόνος και αφήνει το αντίστοιχο αντίτιμο στον κουμπαρά (ρακή 1 ευρώ, μπίρα 1,30). Υπάρχει τάβλι και cd player για μουσική. – E. A.

YΔΡΑ
• Βουτιά στα κρυφά: Είναι η δική μου πριβέ «παραλία» στην  Ύδρα, και μερικών άλλων, όχι πολλών. Το σημείο δεν το ξέρουν καλά καλά ούτε οι ντόπιοι. Και είναι μες στα πόδια σας, όχι σε κάποια μακρινή ερημιά του νησιού. Ακολουθήστε το παραθαλάσσιο καλντερίμι που ενώνει την  Ύδρα με το Καμίνι.


Άποψη του οικισμού Καμίνι, στην Ύδρα. (Φωτογραφία: © Γιώργος Τσάφος)

Μετά την παραλία στο Αυλάκι (αυτή που βρίσκεται μερικά σκαλοπάτια κάτω από το εστιατόριο Techne) και λίγο πριν μπείτε για τα καλά στον οικισμό του Καμινίου (ένα λεπτό πιο πέρα είναι η ταβέρνα Πευκάκι), θα δείτε ένα χωμάτινο πλάτωμα με πεύκα. Εκεί σουλατσάρουν συνήθως γάτες, αναζητώντας σκιά. Ψάξτε για τα σκαλιά (δεν φαίνονται από το καλντερίμι) που θα σας βγάλουν σε μια ήρεμη συστάδα βράχων, αρκετά από τα οποία είναι επίπεδα, ταμάμ για ήρεμη ηλιοθεραπεία. Τα νερά είναι βαθιά, σκούρα μπλε, πελαγίσια. Ενδείκνυνται για μακροβούτια και για χαλαρό snorkeling – ο βυθός είναι πλούσιος, στην περιοχή περνούν κοπάδια από μουρμούρες, σαργούς και άλλα ψάρια, ανάλογα με την εποχή. Η θέα προς το νησί μοναδική: το αρχοντικό της Αντωνίας, λίγα σπίτια εδώ κι εκεί, πεύκα και κυπαρίσσια.  – A. Ρ. 
• Ο καφές των δόγηδων: Ο  Ίσαλος είναι ίσως το πιο γνωστό καφέ του νησιού. Αυτό που δεν είναι γνωστό όμως είναι ότι φέρνει ένας από τους καλύτερες καφέδες που έχω πιει σε διακοπές (και γενικώς). Τον Caffè del Doge, έναν specialty καφέ από τη Βενετία. Ζητήστε ένα μικρό ζεστό εσπρέσο για να καταλάβετε την εκλεκτή γεύση του. Ζητήστε και ένα affogato, ήτοι μια παγωτό βανίλια λουσμένο με ζεστό εσπρέσο – μάλλον το καλύτερο γλυκό του νησιού. Εντάξει, μετά τα αμυγδαλωτά του Τσαγκάρη.  – A. Ρ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
• Πεύκο και θάλασσα: Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, όχι δα ότι ο Διάπορος είναι μακριά από την ακτή: μόλις λίγα λεπτά διαρκεί το ταξίδι από τη Βουρβουρού με βάρκα ή σκάφος. Ήσυχες παραλίες, πευκόφυτες εκτάσεις, ό,τι πρέπει για μια χορταστική μονοήμερη εκδρομή.  – Λ. Κ.


Απολαμβάνοντας την πρωινή ησυχία στο Πλατανίτσι της Χαλκιδικής. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

• Προσιτή αμμουδιά: Τα νερά και η ακτή στο Πλατανίτσι μοιάζουν τόσο πολύ με τον διάσημο Αρμενιστή. Εδώ όμως θα δείτε πολύ λιγότερο κόσμο, θα βρείτε σκιές στο κάμπινγκ ακόμα και τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές είναι πιο χαμηλές, τόσο στο κάμπινγκ όσο και στο beach bar. – Λ. Κ.

ΧΑΝΙΑ
• Σ’ ετούτα εδώ τα Μάρμαρα: Κάτω από τα Λευκά Όρη, μπρος στο Λιβυκό πέλαγος, στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας. Τοπίο συγκλονιστικό. Στα Μάρμαρα ή Διαλισκάρι έρχεσαι μόνο διά θαλάσσης, με πλεούμενα από τη Χώρα Σφακίων. Κολυμπάς μέσα σε σπηλιές με χρωματιστά βράχια, ξαπλώνεις στις λείες πλακούρες, κάθεσαι στο μοναδικό ταβερνάκι του Χρυσόστομου (τηλ. 28210-57035) για συγκινητικό τσιγαριαστό και σφακιανές πίτες. – Ο. Χ.
• Στης Γαλλίδας: Sunset ταβέρνα, πιο γνωστό ως το μαγαζί «της Γαλλίδας», στον Σταυρό, στα Χανιά. Ένα beach bar-ταβέρνα, για καφέ, ρακή και πολύ ωραίους μεζέδες, ελληνικούς, γαλλικούς και από ακόμα πιο μακριά. Εκεί θα πας ιδανικά το απόγευμα για το ηλιοβασίλεμα. Μπορεί να αρπαχτείς με την ιδιοκτήτρια, αλλά γι’ αυτά ζούμε.  – Λ. Γ.


Κοκτέιλ με βότανα και handmade  aποστάγματα στον Άγιο, στην Παλαιόχωρα Χανίων. (Φωτογραφία: © Κλαίρη Μουσταφέλου)

• «Άγια» κοκτέιλ: «Άγιος» είναι το παρατσούκλι του Νεκτάριου Ζουριδάκη, που μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη μετέτρεψαν σε μπαρ το παλιό καφενείο του μπαμπά στην Παλαιόχωρα. Μαρμελάδες, πολτοί, αποστάγματα από βότανα και φρούτα φτιάχνονται από τους ίδιους, αναμειγνύονται με παλαιωμένες τσικουδιές, ελληνικά κρασιά και κονιάκ, και να μερικά αξέχαστα κοκτέιλ (τηλ. 28230-41258).  – Ο. Χ.
• Τα πηγάδια των Ενετών: Από τον 11ο αιώνα χρονολογούνται τα 24 ενετικά πηγάδια που βρίσκονται 1 χλμ. έξω από το χωριό Γαβαλοχώρι, 30 χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων. Τόπος ποτίσματος των ζώων, αλλά και ευκαιρία για συνεύρεση κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας, τα πηγάδια έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του χωριού. Εντυπωσιακά και τα δύο πλατάνια, με τα κλαδιά τους να μπλέκονται πάνω από τα πηγάδια και να γίνονται ένα.  – Λ. Κ.
• Ο θρόνος της Γαύδου: Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στη Γαύδο σημειώνεται από μια τεράστια καρέκλα, η οποία παραδόξως έχει πλάτη στον νότο και στη θάλασσα, αλλά είναι το ιδανικό σημείο για να αγναντέψετε το Λιβυκό πέλαγος. Αφού θα φτάσετε έως εδώ (από το μονοπάτι από τον Κόρφο ή με καραβάκι), κάντε και μια βουτιά στην παραλία Τρυπητή. Να ξέρετε ότι, παρόλο που θα βρίσκεστε στη Γαύδο, αν είναι Αύγουστος, ο κόσμος θα είναι πολύς: προτιμήστε πρωινές ώρες.  – Λ. Κ.

ΧΙΟΣ
• Πλανήτης Βολισσός: Σαν… κράτος εν κράτει, η Βολισσός της βόρειας Χίου διαφέρει από όλο το υπόλοιπο νησί. Οι κοντινές παραλίες: Μάναγρος, Λευκάθια, Λήμνος, Πραστιά. Η βόλτα: στο βυζαντινό κάστρο και τις παλιές γειτονιές με τα πέτρινα σπίτια. Το φαγητό: στη φιλόξενη Φάμπρικα (τηλ. 22740-22045). Άλλες δραστηριότητες: τα λογοτεχνικά εργαστήρια και οι δωρεάν λογοτεχνικές «συνάξεις» που διοργανώνει εδώ ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης (yiannismakridakis.gr). – O. X.


Στον κόλπο της Ελίντας, στη Χίο, κρυβόταν το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Φωτογραφία: © Βαλάντης Ζουμής)

• Μακροβούτι στα δυτικά: Το κολύμπι στα παγωμένα, βαθιά και διαυγή νερά της καθαρίζει το μυαλό, λειτουργεί σχεδόν εξαγνιστικά. Για να χαρείτε την Ελίντα, ελάτε στον απάνεμο κόλπο της, νωρίς το πρωί – με ομπρέλα, πόσιμο νερό και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Αργά το απόγευμα, όταν πέσει ο ήλιος, οι λιλικιές (σφήκες) κάνουν… πάρτι. – Α. Μ.


Η ταβέρνα Χότζας αξιοποιεί ντόπιες πρώτες ύλες, όπως τα χιώτικα άνυδρα ντοματάκια. (Φωτογραφία: © Βαλάντης Ζουμής)

• Η αυλή του Χότζα: Παρότι πρόκειται για κλασική χιώτικη αξία, λειτουργεί διαχρονικά σαν… αποκάλυψη για τους επισκέπτες. Στη δροσερή αυλή του θα γευτείτε πεντανόστιμα τοπικά πιάτα και κλασικές πολίτικες συνταγές – αγαπημένος μεζές τα φασόλια γιαχνί με πουρέ χιώτικου μανταρινιού. Το δικό μου tip είναι να κρατήσετε τον Χότζα (Κονδύλη 3, τηλ. 22710-42787) για την τελευταία ημέρα των διακοπών: ιδανικό αποχαιρετιστήριο γεύμα πριν μπείτε στο καράβι της επιστροφής.  – Α. Μ.

Πηγή