Η Ιαπωνία φτιάχνει ηλεκτρικούς δρόμους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Από τον Θοδωρή Λαϊνά

Οι δρόμοι αυτοί θα ενσωματώνουν ηλιακούς συλλέκτες και θα έχουν πολλές εφαρμογές

Οπως έγινε γνωστό οι Αρχές του Τόκιο αποφάσισαν να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή «ηλεκτρικών δρόμων» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το 2020. Οι δρόμοι αυτοί θα ενσωματώνουν ηλιακούς συλλέκτες και θεωρητικώς τουλάχιστον οι εφαρμογές είναι πολλές και εντυπωσιακές. Οι δρόμοι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια, επιχειρήσεις κλπ. Θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουν το οδόστρωμα και να μην επιτρέπουν τον σχηματισμό πάγου στους δρόμους, να παρέχουν ενέργεια για τον φωτισμό και τα φανάρια, αλλά και να φορτίζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη και όταν αυτά είναι εν κινήσει. Με την κίνηση αυτή οι Αρχές του Τόκιο θέλουν να προβάλουν την πόλη ως φιλική στο περιβάλλον καθώς πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν εκεί σε δύο χρόνια.

Η κατασκευή και λειτουργία των ηλεκτρικών δρόμων στο Τόκιο θα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας η οποία θέλει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χώρα. Στόχος είναι το Τόκιο μέχρι το 2030 να καλύπτει το 30% των ενεργειακών του αναγκών με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μεγάλο εμπόδιο στην κατασκευή ηλεκτρικών δρόμων δεν είναι η τεχνολογία η οποία έχει αναπτυχθεί αλλά το κόστος. Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού δρόμου μήκους ενός χλμ. το κόστος αγγίζει τα πέντε εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ευελπιστεί ότι αν η λειτουργία των ηλεκτρικών δρόμων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποδειχθεί επιτυχής αυτό θα βοηθήσει στο να προχωρήσει το σχέδιο και η κατασκευή τέτοιων δρόμων και σε άλλες περιοχές της χώρας.