Περιοχή Φανερωμένης: Κρανίου τόπος μετά το πανηγύρι

Του Ν. Θερμού

Τελείωσε και αυτή τη χρονιά το τριτοκοσμικό παζάρι που στήνεται του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή. Το τι αφήνει πίσω του, δείτε το και μόνοι σας στις εικόνες που ακολουθούν. Σύντομα, εργάτες που προσλαμβάνει η Μονή (;) θα γεμίσουν κάποιες μεγάλες σακούλες με τα περισσότερα από τα σκουπίδια που βρίσκονται σε κοινή θέα στον κεντρικό δρόμο. Οι σακούλες θα μείνουν λίγες μέρες ως εικαστικό δρώμενο στις παρυφές του δρόμου και κατόπιν το φορτηγό του Δήμου θα τις παραλάβει. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πάει και αυτό και του χρόνου πάλι! Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν έχεις την κακή τύχη να μένεις στην περιοχή, ζεις το δράμα διαφορετικά:

Δυο τρεις μέρες πριν το εορταστικό τριήμερο έρχεται το «βαρύ πυροβολικό» των εκθετών και στήνουν το τσαντίρι τους λίγο μακρύτερα από τις προνομιακές και αριθμημένες θέσεις που έχουν οριστεί με κάποιο σεβαστό αντίτιμο από τη Μονή.

Πιάνουν θέση με λίγα λόγια διότι προφανώς δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν την ταρίφα. Τόσο αυτοί όσο και κάποιοι από τους «νόμιμους» εκθέτες διανυκτερεύουν στα φορτηγάκια τους.

Το ότι παρκάρουν θρασύτατα αποκλείοντας τους δρόμους πρόσβασης στις κατοικίες και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, είναι το μικρότερο πρόβλημα. Όταν το δάσος μετατρέπεται σε ολιγοήμερη κατοικία τα σοβαρότερα προβλήματα έπονται.

Διότι άνθρωποι είναι, κάποια στιγμή θέλουν να «ανακουφιστούν». Που θα πάνε; Εφόσον οι οργανωτές δεν έχουν προβλέψει το στοιχειώδες, δηλαδή κάποιες χημικές τουαλέτες (ούτε καν κάδους απορριμμάτων), τότε απλά όλο το παρακείμενο δάσος και οι όποιοι δρόμοι το διασχίζουν, μετατρέπονται σε μια απέραντη τουαλέτα και σε σκουπιδότοπο. Και αυτό φυσικά δεν φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο και ούτε ποτέ καθαρίζονται πλην κάποιων προσπαθειών που καταβάλλουν οι ατυχείς περίοικοι.

Ένας σκουπιδότοπος, σε συνδυασμό με κάποια ξερά πεύκα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για την περιοχή. Διότι -το είδαμε και αυτό- κάποιοι από τα τσαντίρια εκσφενδονίζουν τις σακούλες με τα υπολείμματα από τα delivery που πηγαινοέρχονται κατευθείαν μέσα στο δάσος! Γνωρίζουμε τι σημαίνει σκουπίδια με οργανικά υπολείμματα σε δάσος και με καύσωνα.

Ως πότε η προστάτιδα Κυρά της περιοχής θα κάνει το θαύμα της (!) να μην έχουμε κάποια πυρκαγιά;

Τι λέει ο Δήμος Λευκάδας ; Τι λέει ο πάτερ Νικηφόρος με τη σεβαστή του ιστορία;