Τα σκίτσα ενός Γερμανού περιηγητή στην Ελλάδα του ‘60 -Πήλιο, Μεσσηνία, Γιάννενα

Ο Χουμπέρτους Λίλιενταλ, δάσκαλος με μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική, ταξιδεύει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60.Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του δεν σταματούσε να σκιτσάρει ό,τι του έκανε εντύπωση, τοπία, κτήρια, φύση, εκκλησίες.

Κάποια από τα πολυάριθμα σκίτσα του συμπεριέλαβε ένας καλός του φίλος, ο συγγραφέας Μάρτιν Ρέμερ, στο βιβλίο του «Mε οδηγό τον Απόλλωνα. Διαδρομές στην Ελλάδα» (Apoll an der Hand. Streifzüge durch Griechenland) από τις εκδόσεις της Griechenland Zeitung.

Ο Λίλιενταλ έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα με αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Έχει δει την Ελλάδα μέσα στο πέρασμα του χρόνου να αλλάζει. Μέσα από τα πολλά ταξίδια του ξεχώρισε την Ελλάδα της υπαίθρου, ιδίως τη βόρεια Ελλάδα αλλά και το Πήλιο. «Eκεί πιάνεις τον παλμό του απλού κόσμου», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στη φωτογραφία, σκίτσο από ένα εκκλησάκι στην Αργαλαστή του Πηλίου.

εκκλησάκι στην Αργαλαστή του Πηλίου

«Τα σκίτσα μου είναι απλά. Δεν έχουν κάτι το σύνθετο. Ζωγραφίζω αυτό που βλέπω μπροστά μου κάθε τόσο. Κάθομαι επί ώρες και σκιτσάρω», περιγράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Παλιότερα ζωγράφιζε με πένα, τώρα πλέον με μαρκαδόρους και ακουαρέλες. Εδώ και πάλι το Πήλιο, αυτή τη φορά ο Λαύκος.

Λαύκος στο Πήλιο

Λαύκος στο Πήλιο

Στα σκίτσα του ο Λίλιενταλ θέλει να παρουσιάσει περισσότερο τα ίχνη του ελληνικού παρελθόντος στο σήμερα. Τον ενδιαφέρει, όπως λέει, η παλιά ελληνική αρχιτεκτονική και λαϊκή παράδοση. Έχει έτσι ταξιδέψει κυρίως στην ελληνική επαρχία. Εδώ, ένα σκίτσο από κεντρική πλατεία της Πύλου στη Μεσσηνία.

Η κεντρική πλατεία της Πύλου

Η κεντρική πλατεία της Πύλου

«Με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες σε κάθε τι που ζωγραφίζω. Στην Ελλάδα με συνεπήραν οι λεπτομέρειες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συναντάμε σε πολλά χωριά και η οποία έχει πλέον χαθεί. Πολλά μέρη στην Ελλάδα, τα οποία επισκέφθηκα μετά από χρόνια, δεν τα αναγνωρίζεις πια», λέει ο Λίλιενταλ. Εδώ, ένα πετρόχτιστο σπίτι στο όρος Πάπιγκο κοντά στα Ιωάννινα.

Πετρόχτιστο σπίτι στο Πάπιγκο

Πετρόχτιστο σπίτι στο Πάπιγκο

Η ελληνική φύση έχει κάτι το μοναδικό, αναφέρει ο Γερμανός ερασιτέχνης ζωγράφος. Κάθε μικρή λεπτομέρεια, κάθε λουλούδι μέσα στο ελληνικό φως αποκτά άλλες διαστάσεις. Αυτό το λουλούδι είναι μέρος μιας σειράς σκίτσων που ο ίδιος αποκαλεί «μελέτες πάνω σε φυτά».

Ο Λίλιενταλ πρωτοταξίδεψε στην Ελλάδα το 1961 μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια διαδρομή επανέλαβε κι άλλες φορές. Στις διάφορες στάσεις του εντόπιζε και εκεί απομεινάρια βυζαντινού πολιτισμού. Εδώ το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ στη λίμνη της Οχρίδας, όπου για πολλούς αιώνες λειτουργούσε και ελληνικό σχολείο.

Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ

Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ

Για τον Λίλιενταλ αυτό που κάποτε ξεκίνησε ως χόμπι εξελίχθηκε μέσα στο πέρασμα των χρόνων σε ένα πλούσιο ταξιδιωτικό αρχείο. Σαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ μιας νοσταλγικής Ελλάδας άλλων εποχών.

Πηγή: dw via