Ενημέρωση της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκάδας για την ηλεκτρονική γνωστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ν. Λευκάδας ενημερώνει τα μέλη μας ότι είναι σε ισχύ ο νόμος 4442/2016 που αφορά την ηλεκτρονική γνωστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων.

Οι γνωστοποιήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο notifybusiness.gov.gr είτε από μηχανικό είτε από λογιστή με την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου. Σημειώνεται ότι θα πρέπει οι γνωστοποιήσεις να γίνονται σωστά αλλιώς τα πρόστιμα είναι αυξημένα. Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας http://www.holidaysinlefkada.eu μπορείτε να βρείτε και την σχετική νομοθεσία.

Οι γνωστοποιήσεις αφορούν :

  • Νέα επιχείρηση (έναρξη λειτουργίας)
  • Μεταβολή επιχείρησης (αύξηση ή μείωση δυναμικότητας, αλλαγή επιχειρηματία)
  • Παύση επιχείρησης
  • Κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων (πισίνες – προσθήκη/ανανέωση)
  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων (πχ καφετέριες ή μπαρ)

Ο φορέας εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των επιχειρηματιών στις παρακάτω παραγράφους :

  • Οι επιχειρηματίες ενημερώνονται ότι με την υποβολή της ηλεκτρονικής γνωστοποίησης θα πρέπει να έχουν συγκεντρωμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά φακέλου . Σε διαφορετική περίπτωση σε περίπτωση ελέγχου υπάρχουν τα ανάλογα πρόστιμα. Για την λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών φακέλου τα μέλη του φορέα  μπορούν να απευθυνθούν  στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
  • Σε ότι αφορά τις γνωστοποιήσεις όταν έχουμε αλλαγή επιχείρησης τότε υποχρεωτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΤ η σωστή διαδικασία είναι η ακόλουθη  :

Ο παλιός εκμεταλλευτής κάνει γνωστοποίηση (νέα) για λειτουργία τουριστικού καταλύματος, αναφέρει το ΜΗΤΕ της επιχείρησης και στην τελευταία σελίδα πριν την ημερομηνία αναφέρει ότι το κατάλυμα θα αλλάξει επιχείρηση και ο νέος επιχειρηματίας θα είναι ο ………

Ακολούθως στον ίδιο αριθμό γνωστοποίησης στην επόμενη έκδοση (vers 1) θα βάλει τα δικά του στοιχειά ο νέος επιχειρηματίας

  • Για να εκδοθούν οι καρτέλες ενημέρωσης πελάτη οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσκομίζουν στο γραφείο αντίγραφό της ηλεκτρονικής γνωστοποίησης και θα πρέπει να συμπληρώνουν μια υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την υπάρχουσα δυναμικότητα των δωματίων.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Γαζής Διονύσιος