Η ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν σ’ ένα ντοκιμαντέρ

Που ετοιμάζει η εταιρία παραγωγής Showtime

Το έργο και οι μέρες του Τσάρλι Τσάπλιν, θα ζωντανέψουν σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει η εταιρία παραγωγής Showtime στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το εγχείρημα, το οποίο έχει την υποστήριξη του Βρετανικού Ινστιτούτου για τον Κινηματογράφου και του Film4, έχει την υπογραφή των Πίτερ Μίντλετον και Τζέιμς Σπίνεϊ που ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι για βραβεία Bafta χάρη στο πρωτοποριακό τους φιλμ «Notes on Blindness».

Οι δυο τους είχαν πλήρη πρόσβαση στο προσωπικό αρχείο του αστέρα του βουβού κινηματογράφου και την ευκαιρία να αξιοποιήσουν άγνωστο υλικό μαζί με ηχογραφήσεις που θ’ ακουστούν για πρώτη φορά.

Το «Chaplin», όπως ονομάζεται το ντοκιμαντέρ θα εστιάσει στην παιδική ηλικία του Σαρλό στο Λονδίνο της ύστερης βικτωριανής εποχής, το ταξίδι του προς τους προβολείς του Χόλιγουντ με την ταυτόχρονη άνοδο του κινηματογράφου και τελικά η εξορία που επέβαλλε ο ίδιος στον εαυτό του.

Φιλοδοξία των κινηματογραφιστών είναι να αποκαλύψουν τον αληθινό Τσάπλιν, που καθόρισε τις απαρχές του σινεμά και έγινε την περίοδο εκείνη ο πιο διάσημος άνθρωπος του κόσμου. Στην πορεία του φιλμ, θα υπάρχουν εκτενή αποσπάσματα από τα αρχεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου της Βρετανίας μαζί με υλικό από το Μουσείο Τσάπλιν, το οποίο στεγάζεται στην Ελβετία, στο The Manoir de Ban, την περιοχή όπου έζησε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Η ίδια ζώνη θα χρησιμεύσει και ως φόντο για τα γυρίσματα σκηνών που αναφέρονται στο τελευταίο κομμάτι του βίου του.

«Αισθανόμαστε εξαιρετικά τυχεροί που μας καλωσόρισαν στην οικογένεια Τσάπλιν μέσα από τα αρχεία τους», ανέφεραν οι Μίντλετον και Σπίνεϊ και συνέχισαν. «Για να βρεις νέες προοπτικές στην ζωή και το έργο ενός από της πιο χαρακτηριστικές μορφές του 20ου αιώνα ο οποίος έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ποπ κουλτούρα, είναι μια τεράστια και ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ο Τσάπλιν περιέγραφε τη ζωή του ως ένα παραμύθι και τα θέματα της ανισότητας, της δύναμης, της διασημότητας και της καλλιτεχνίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικά με το σήμερα».

Η Showtime προγραμματίζει αρχικά το «Chaplin» να προβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει επίσης τα δικαιώματα για την Βόρεια Αμερική. Η εταιρία Altitude απέκτησε τα δικαιώματα του ντοκιμαντέρ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Έχει επίσης και τα διεθνή δικαιώματα και θα παρουσιάσει το πρότζεκτ στην Αγορά των Καννών. «Αυτός θα είναι ένας Τσάπλιν, τον οποίο δεν θα έχει ακούσει ή δει κανένας ξανά στο παρελθόν μέσα από ομορφιά που κόβει την ανάσα και τεχνικές που ο Πίτερ και ο Τζέιμς φέρνουν στην κινηματογράφησή τους», τονίζει ο Γουίλ Κλάρκ, πρόεδρος της Altitude.

«Ο Τσάπλιν είναι η πιο χαρακτηριστική φιγούρα στην ιστορία του κινηματογράφου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει περάσει στην μυθολογία», προσέθεσε ο Βίνι Μαλχότρα, υπεύθυνος για τα ντοκιμαντέρ της Showtime. «Με άγνωστες ιστορικές πηγές στη διάθεσή τους και μια ενδιαφέρουσα ματιά για την περιπλοκότητα και την ιδιαίτερη απόχρωση, ο

Πίτερ και ο Τζέιμς θα μας φέρουν την πιο αποφασιστική και επιβραβευτική ανακάλυψη της αξιοθαύμαστης ζωής του Τσάπλιν»

Πηγή