Η Airbnb ανακοινώνει στοιχεία και για Ελλάδα και παίρνει θέση για τον υπερτουρισμό

Από τη Χριστίνα Πουτέτση

Τον θετικό της αντίκτυπο στην κοινωνία και στον τουρισμό τονίζει η Airbnb ανακοινώνοντας στοιχεία που αφορούν 300 πόλεις και 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή ιδρύει Γραφείο Υγιούς Τουρισμού (Office of Healthy Tourism), παίρνοντας αποστάσεις από τον μαζικό τουρισμό και δηλώνοντας τη θέση της για τον υπερτουρισμό. Στην ίδια κατεύθυνση συστήνει Συμβούλιο Εμπειρογνωμώνων για τον Τουρισμό (Tourism Advisory Board) με εξέχουσες προσωπικότητες του τομέα.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2017 ήρθαν στη χώρα 1.370.000 επισκέπτες έχοντας κάνει κρατήσεις για διαμονή μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αντίστοιχα, 318.000 ταξίδεψαν από την Ελλάδα σε άλλους προορισμούς πάλι μέσω της Airbnb.

Oπως προκύπτει επίσης για την Ελλάδα, οι οικοδεσπότες της πλατφόρμας δέχθηκαν επισκέπτες από 150 και πλέον χώρες. Ενώ κατά μέσον όρο ένας οικοδεσπότης της Airbnb είχε έσοδα 2.870 ευρώ, μισθώνοντας τον χώρο του 28 μέρες τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, για την Αθήνα οι εισερχόμενοι επισκέπτες ανήλθαν στους 400.000 από 150+ χώρες (οι εξερχόμενοι 156.000), οι μέρες μίσθωσης και διαμονής ανά καταχώριση στις 76 και το μέσο έσοδο ανά οικοδεσπότη στα 3.071 ευρω (3.800 δολάρια).

Στη Θεσσαλονίκη οι εισερχόμενοι επισκέπτες ήταν 80.000 από 106 χώρες (οι εξερχόμενοι 42.000), οι μέρες μίσθωσης 71 και το μέσο έσοδο ανά καταχώριση στα 2.268 ευρώ (2.800 δολάρια).

Στα Χανιά οι εισερχόμενοι επισκέπτες ήταν 60.000 από 109 χώρες (οι εξερχόμενοι 3.000), οι μέρες μίσθωσης 27 και το μέσο έσοδο ανά καταχώριση στα 3.071 ευρώ (3.800 δολάρια).

Συνολικά οι καταχωρίσεις της πλατφόρμας ανέρχονται σε 4,85 εκατομμύρια, σε περισσότερες από 191 χώρες. Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών δηλώνει ότι επέλεξε την Airbnb επειδή θέλει να ζήσει σαν ντόπιος (79%) και επειδή είναι πιο βολικό από τις τοποθεσίες ξενοδοχείων (89%). Τα νέα δεδομένα, που είναι προσβάσιμα σε όλους, καλύπτουν όλο το 2017. Η εταιρεία τονίζει ότι αποτελούν μέρος μιας διαρκούς δέσμευσης για διαφάνεια με τις τοπικές κυβερνήσεις και καταδεικνύουν τα οφέλη του υγιούς τουρισμού για τις τοπικές οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες που χρησιμοποιούν Airbnb παγκοσμίως (53%) λένε ότι τα χρήματα που εξοικονόμησαν με τη χρήση της πλατφόρμας δαπανήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις και σχεδόν το μισό των συνολικών δαπανών των φιλοξενουμένων (44%) στις κοινότητες όπου διαμένουν και πέρα από τις ξενοδοχειακές περιοχές και τα παραδοσιακά τουριστικά σημεία. «Για να δημοκρατικοποιήσει τα οφέλη των ταξιδιών, η Airbnb προσφέρει μια υγιή εναλλακτική λύση στις μαζικές ταξιδιωτικές συνήθειες που έχουν μολύνει κάποιες πόλεις εδώ και δεκαετίες» δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Airbnb Global Κρις Λιάν.

Γραφείο Υγιούς Τουρισμού

Τα νέα στοιχεία συμπίπτουν με την ίδρυση από την Airbnb του νέου Γραφείου Υγιούς Τουρισμού, πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση του τοπικού, αυθεντικού και βιώσιμου τουρισμού σε χώρες και πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Δεδομένου ότι η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια, οι ταξιδιώτες έχουν ανακαλύψει νέους προορισμούς και γειτονιές έξω από το «τυπικό τουριστικό μονοπάτι», φέρνοντας τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού σε μικρές επιχειρήσεις και ντόπιους κατοίκους σε όλο τον κόσμο. Η Airbnb, αναπτύσσοντας το έργο αυτό μέσω συνεργασιών, προγραμμάτων και εκδηλώσεων, θα διευρύνει τις προσπάθειές της για την οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων, την προώθηση ταξιδιών σε λιγότερο γνωστά μέρη και την υποστήριξη φιλικών προς το περιβάλλον ταξιδιωτικών συνηθειών στο Γραφείο Υγιούς Τουρισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Η Airbnb υποστηρίζει τον τουρισμό που είναι τοπικός, αυθεντικός, ποικίλος, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμος», προσθέτει ο Κρις Λιάν. «Μέσα από το αξιοσημείωτο εισόδημα που κερδίζει η παγκόσμια κοινότητα των οικοδεσποτών μας, την ικανότητά μας να προωθούμε τον τουρισμό σε μέρη που το χρειάζονται περισσότερο και τα εγγενή βιώσιμα οφέλη της φιλοξενίας, η Airbnb παρέχει το είδος των ταξιδιών που είναι καλύτερο για τους προορισμούς, τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες».

Ταλέμπ Ριφάι και Ντέιβιντ Σκάουζιλ στο Tourism Advisory Board

Με στόχο η Airbnb να παραμείνει η λύση για τον υπερτουρισμό που προκαλούν τα μαζικά ταξίδια και με δεδομένο ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία υποστηρίζει 313 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, παράγοντας το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ (στοιχεία WTTC), η ηλεκτρονική πλατφόρμα συστήνει το πρώτο «Tourism Advisory Board». Το Συμβούλιο, που αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε ηγετικές θέσεις στον τομέα του τουρισμού, έχει στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου οράματος και των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Τα μέλη του Tourism Advisory Board είναι οι:
• Ταλέμπ Ριφάι, πρώην Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ)
• Ντέιβιντ Σκάουζιλ, Διευθύνων Σύμβουλος της EON Reality Inc. και πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC)
• Ροζέτ Ρουγκάμπα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Songa Africa και Amakoro Lodge και πρώην Γενική Διευθύντρια Τουρισμού της Ρουάντα
• Αξιότιμος Καθηγητής Μπομπ Καρ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας και πρώην πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

«Το είδος τουρισμού που παρέχει η Airbnb ενισχύει τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων των προορισμών, όσο και την εμπειρία και την ποιότητα των ταξιδιών για τους επισκέπτες», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ταλέμπ Ριφάι, πρώην Γενικού Γραμματέα του ΠΟΤ. «Είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω στο συμβούλιο τουρισμού της Airbnb και συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να διασφαλίσω ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αποτελεί δύναμη για υγιή τουρισμό στον κόσμο, μια δύναμη για το καλό».

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που έχουμε μερικούς από τους κορυφαίους ηγέτες στην ταξιδιωτική βιομηχανία στο συμβούλιο τουρισμού», καταλήγει ο Κρις Λιάν. «Αυτοί είναι όλοι ηγέτες με άψογα διαπιστευτήρια που έχουν εργαστεί για την προώθηση του υγιούς τουρισμού. Με μέλη από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, ανυπομονούμε να πάρουμε τις απόψεις τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Airbnb παραμένει μια λύση για τον υπερτουρισμό και να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία τους για να προωθήσει και να αναπτύξει τον υγιή τουρισμό σε όλο τον κόσμο».

Πηγή