«Join the club, go for your future»: Ένα σχέδιο μακράς διάρκειας από τα Mονοπάτια Αλληλεγγύης

Τα Mονοπάτια Αλληλεγγύης υλοποιούν ένα σχέδιο μακράς διάρκειας με τίτλο ”Join the club, go for your future”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Στο διετές σχέδιο, συμμετέχουν οκτώ διεθνείς οργανισμοί και κοινωνικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα, την Γαλλία (Νησιά Καραϊβικής), το Νεπάλ, την Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπενίν, την Ισπανία και την Πολωνία.

Σκοπός του σχεδίου είναι η εκπαίδευση μιας ομάδας ειδικών στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη μιας ευρύτερης ομάδας νέων -από τις συμμετέχουσες χώρες- για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να επενδύσουν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κατα την διάρκεια του σχεδίου, οι ωφελούμενοι, με την αρωγή ειδικών, θα δημιουργήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα για νέους που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες και ένα δίκτυο συνεργασιών στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και που χρειάζονται υποστήριξη στο νέο τους ξεκίνημα. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί, θα βοηθήσει νέους να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο, θα τους συνδέσει με κοινωνικές επιχειρήσεις, θα προσφέρει διαδικτυακά σεμινάρια και θα στηρίξει τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα στάδια υλοποίησης των ιδεών τους.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου φιλοξενήσαμε 4 εκπροσώπους των συνεργαζόμενων οργανώσεων από την Ινδία, το Νεπάλ και το Βιετνάμ για 15 μέρες:

– τον κ. Kerron Vaishnav, διευθυντή της οργάνωσης DISHA INTERNATIONAL FOUNDATION TRUST (Ινδία)
– την κα Shaikh Nagmanaz Zakirhussain, γενική γραμματέα της οργάνωσης  DISHA INTERNATIONAL FOUNDATION TRUST (Ινδία)
– τον κ. Indra Prasad Khaitu, διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου Indigent Tots (Νεπάλ)
– την κα Tuyet Trinh Thi, διευθύντρια του τμήματος εργασίας και κοινωνικής ανάπτυξης της οργάνωσης YESD (Βιετνάμ)

Οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τον τρόπο εργασίας επιχειρήσεων και φορέων (job shadowing) στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με σκοπό να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα στην περιοχή μας. Κατανοώντας την πραγματικότητα και τις ανάγκες της περιοχής μας, αλλά και το νομικό πλαίσιο που διέπει τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν την διαδικτυακή ομάδα για την υποστήριξη των νέων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ως κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Στη διάρκεια παραμονής τους στη Λευκάδα, οι συνεργάτες μας επισκέφτηκαν κοινωνικά δίκτυα και επιχειρήσεις, και συναντήθηκαν με υπεύθυνους φορέων, επιχειρηματίες και ιδιώτες ενεργούς στον κοινωνικό τομέα. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων προσδιόρισαν τομείς πιθανής συνεργασίας των κοινοτήτων τους με την Λευκάδα, στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πεδίο.

Ανάμεσα στις συναντήσεις των συνεργατών μας ήταν οι ακόλουθες:

– Mε τον κ. Αθανάσιο Περδικάρη, αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για τις  κοινωνικές δομές και επικεφαλή της κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΠΟΚΑΛ του Δήμου Λευκάδας. Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου και οι υπεύθυνες των κοινωνικών προγραμμάτων της ΔΕΠΟΚΑΛ.
– Τον κ. Σωτήριο Σκιαδαρέση, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με τρία μέλη του συμβουλίου.
– Τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, υπεύθυνο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας
– Τον π. Παναγιώτη Ζαβιτσάνο, διευθυντή του Γηροκομείου Λευκάδας
– με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων «INK Center», της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Eπιχείρησης Ανακύκλωσης  «Λευκογαία», του θεματικού καφέ «Z Bar».

Επίσης, ο υπεύθυνος της οργάνωσης Μονοπάτια Αλληλεγγύης, παρουσίασε στους συνεργάτες τις δράσεις: Ξύλινα παιχνίδια & Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του φορέα για την εκπαίδευση στη κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Σε μια συμβολική κίνηση οι εταίροι μας από την Ινδία, το Νεπάλ και το Βιετνάμ, συμμετείχαν στη εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας, που διοργανώσαμε το Σάββατο 24/03/18.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την συνεργασία τον αντιδήμαρχο κ. Περδικάρη, το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρόνοιας και της ΔΕΠΟΚΑΛ, τον κ. Σκιαδαρέση, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τους π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη και π. Παναγιώτη Ζαβιτσάνο. Επίσης ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες που μας υποδέχτηκαν, το προσωπικό και τους εθελοντές της οργάνωσης Μονοπάτια Αλληλεγγύης.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους διεθνείς εταίρους μας για το ενδιαφέρον τους και την δέσμευσή τους στο πρόγραμμα.

Τον προσεχή Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την διαδικτυακή πλατφόρμα των μελλοντικών κοινωνικών επιχειρηματιών, που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση των νέων και την δραστηριοποίησή τους στον κοινωνικό τομέα.