Ο Θανάσης Βράτιμος δημιούργησε ένα app για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα τους

Από τη Χριστίνα Γαλανοπούλου

Ο νεαρός μηχανολόγος μηχανικός, που η εφαρμογή του έγινε θέμα στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μιλά στο LIFO.gr γι’ αυτό που ίσως γίνει πραγματική ανακούφιση για όσους δεν έχουν καμία πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη

Συνήθως πετάμε τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πια κι ας μην έχουν λήξει. Κι αν μπορούσαμε να τα δώσουμε σε κάποιον που πραγματικά τα έχει ανάγκη, αλλά αδυνατεί να τα πληρώσει;

Το έχουμε σκεφτεί όλοι, ο Θανάσης Βράτιμος το έκανε πράξη, εφαρμογή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για το κινητό, όπου με μερικές απλές κινήσεις μπορεί κάποιος να προσφέρει τα φάρμακα που ο προορισμός τους είναι να χαλάσουν στο συρτάρι μας.

Στη χώρα μας, όπου περίπου 2 εκ. άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ο νεαρός μηχανολόγος – μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου δημιούργησε την εφαρμογή “GIVMED“, πίσω από την οποία υπάρχει ένας δραστήριος οργανισμός ανθρώπων που από πρώτο χέρι έζησαν την ανάγκη του φαρμάκου.

Ας σημειωθεί ότι από το 2016 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή, περισσότερα από 13.000 κουτιά φαρμάκων έχουν βρει τον προορισμό τους, που σίγουρα δεν ήταν το καλάθι των αχρήστων, αλλά κάποιον που πραγματικά τα είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σ’ αυτά, λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης.

Σε αυτήν την εφαρμογή συναντιούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν φάρμακα από δεύτερο χέρι και όσοι τα έχουν ανάγκη. Οι πρώτοι πρέπει απλώς να σκανάρουν τον κωδικό του φαρμάκου που έχουν στο σπίτι και δεν το χρειάζονται πια.

Ο κωδικός καταχωρίζεται και στη συνέχεια ακολουθεί ενημέρωση για τα κοινωνικά φαρμακεία που έχουν έλλειψη το συγκεκριμένο φάρμακο. (Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 64 κοινωνικά φαρμακεία που συνεργάζονται με την εφαρμογή).

Θανάσης Βράτιμος

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η χρησιμότητά της, αλλά και το παγκόσμιο πρόβλημα που θίγει έγιναν αντικείμενο ρεπορτάζ του BBC, κάτι που ο Βράτιμος, μιλώντας στο LIFO.gr, θεώρησε σημαντικό ακριβώς γιατί αναδεικνύει το ζήτημα της φαρμακευτικής φτώχειας και ταυτόχρονα της σπατάλης φαρμάκων σε όλον τον κόσμο.

Πώς, όμως, κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή;

«Η όλη ιδέα προέκυψε από ένα προσωπικό βίωμα. Όταν πριν από χρόνια έφυγε από τη ζωή ο παππούς μου, στο σπίτι μας περίσσεψαν κάποια αρκετά ακριβά φάρμακα και διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

Τότε μου είχε κάνει εντύπωση ότι και να θες να βοηθήσεις, δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος για να το κάνεις αυτό.

Στην πορεία και με κάποια ακόμη βιώματα που απέκτησα, αλλά και μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας, αποφάσισα να ξεκινήσω το GIVMED.

Το σημαντικό ήταν ότι βρήκα ανθρώπους με παρόμοια βιώματα, τα μέλη της ομάδας είχαν αλληλεπίδραση με φάρμακα, είτε είχαν άτομα στον κύκλο τους που δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους.

Είναι σημαντικό ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον οργανισμό έχουμε κάποιο προσωπικό βίωμα, γιατί αν δεν υπάρχει όραμα και δεν έχουμε κατανοήσει εμείς οι ίδιοι τον σκοπό αυτής της εφαρμογής δεν μπορούμε να το μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους».

Όπως εξηγεί, «μετά το ρεπορτάζ από το BBC έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα το πρόβλημα που θίγει το GIVMED. Αν δεις στο Facebook, στο σχετικό post υπάρχουν πάνω από 1000 σχόλια ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο που μιλούν για τη σπατάλη φαρμάκων στη χώρα τους, το πόσο πολλά φάρμακα πετιούνται και δεν υπάρχει κάποια λύση».

Όσο για το αν σκέφτεται αυτό το όραμα να το μεταφέρει στο εξωτερικό, όπου ίσως, πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά, ο Θανάσης Βράτιμος είναι κατηγορηματικός.

«Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας και όλη τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει, σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την ομάδα μας στο εξωτερικό.

Δημιουργηθήκαμε στην Ελλάδα, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην επίλυση του προβλήματος εδώ και αν αυτό δεν συμβεί σε ικανοποιητικό βαθμό δεν σκοπεύουμε να το πάμε πουθενά αλλού. Αλλά με χαρά θα μεταδώσουμε το μοντέλο μας σε όποιον έχει διάθεση να το εφαρμόσει».

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι από το 2016 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η εφαρμογή, περισσότερα από 13.000 κουτιά φαρμάκων έχουν βρει τον προορισμό τους, που σίγουρα δεν ήταν το καλάθι των αχρήστων, αλλά κάποιον που πραγματικά τα είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σ’ αυτά, λόγω της δυσχερούς οικονομικής του κατάστασης.

Όσο για τη ζημία από τη σπατάλη φαρμάκων, αυτή υπολογίζεται με αριθμούς -για παράδειγμα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας 420 εκ. δολαρίων-, που όμως φλυαρούν και για την ταλαιπωρία, κάποτε και τις χαμένες ζωές των ασθενών…

Πηγή