«Like A Woman»: Ο εκδοτικός οίκος Penguin τιμά τις γυναίκες με ένα επετειακό θεματικό βιβλιοπωλείο

Από την Irene D’ Athenes

Για τα 100 χρόνια δικαιώματος ψήφου και την Ημέρα της Γυναίκας, ο βιβλιοφάγος πιγκουΐνος εγκαινιάζει ένα pop up βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον Νόμο Περί Λαϊκής Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξέτινε το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά και στις γυναίκες, ο κλασικός βρετανικός εκδοτικός οίκος Penguin αποφάσισε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Στο Shoreditch του Λονδίνου οργανώθηκε και θα λειτουργήσει για μία εβδομάδα ένα pop up βιβλιοπωλείο αφιερωμένο αποκλειστικά στις γυναίκες που θα φέρει τον εύγλωττο τίτλο Like A Woman, επιδιώκοντας να ανατρέψει την αρνητική χροιά που αποδίδεται στην έκφραση «σαν γυναίκα».

Επί αιώνες, η έκφραση αυτή ήταν σαφώς απορριπτική και υποτιμητική ενώ στη σύνταξη των προτάσεων ακολουθούσε τα ρήματα προκειμένου να υποδηλώσει αδυναμία, ανικανότητα, ανεπάρκεια και να περιγράψει ανθρώπους με σαχλές ασχολίες.

Συμπλέοντας με τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, κυρίως μέσα από καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ανατραπούν τα στερεότυπα των φύλων και να αλλάξουν οι καθεστηκυίες νοοτροπίες προκειμένου κάποτε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, ο εκδοτικός οίκος Penguin διάλεξε φέτος να την χρησιμοποιήσει για να διαδηλώσει την αξία των γυναικών συγγραφέων σε (ακόμα) έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Στο Shoreditch του Λονδίνου οργανώθηκε και θα λειτουργήσει για μία εβδομάδα ένα pop up βιβλιοπωλείο αφιερωμένο αποκλειστικά στις γυναίκες που θα φέρει τον εύγλωττο τίτλο Like A Woman, επιδιώκοντας να ανατρέψει την αρνητική χροιά που αποδίδεται στην έκφραση «σαν γυναίκα».

Σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Waterstones, το θεματικό κατάστημα θα διαθέτει αποκλειστικά βιβλία γυναικών συγγραφέων, και οι υπεύθυνοι του Penguin δήλωσαν πως διάλεξαν πάνω από 200 συγγραφείς για να «γιορτάσουν την επιμονή των γυναικών που έδωσαν μάχες για την αλλαγή: εκείνες που παλεύουν, επαναστατούν και φωνάζουν σαν γυναίκες #LikeAWoman».

Οι τίτλοι των βιβλίων θα είναι ταξινομημένοι σε ιδιαίτερες κατηγορίες, διαφορετικές από εκείνες που έχουμε συνηθίσει στα βιβλιοπωλεία καθώς πρόθεση των διοργανωτών είναι να επιτρέψουν στους αναγνώστες να εξερευνήσουν επιδραστικές γυναικείες φωνές που άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και το πνευματικό τους κληροδότημα.

«Απαραίτητα έργα για τον φεμινισμό», «Έμπνευση για νεαρούς αναγνώστες», «Πολλά υποσχόμενες γυναίκες» και «Εκείνες που φέρνουν την αλλαγή» είναι μερικές από τις προτεινόμενες ενότητες.

«Το να ακουστούν οι φωνές των γυναικών και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων» λέει η Zainab Juma, επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας της Penguin Random House, «και με το βιβλιοπωλείο Like a Woman δίνουμε χώρο στις φωνές αυτές να εκφραστούν δυνατά και να αναγνωριστούν».

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του «Like A Woman», θα πραγματοποιούνται άλλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με ενδιαφέροντα και παρεμφερή θέματα.
Το εισιτήριο για τις εκδηλώσεις θα παρέχει, εκτός από την συμμετοχή στο εργαστήριο ή την παρουσίαση, ένα ποτό και ένα κουπόνι με έκπτωση για αγορές στο βιβλιοπωλείο ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατίθεται για τους σκοπούς της οργάνωσης Solace Women’s Aid, που προσφέρει βοήθεια και προστασία σε 11.000 θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο.

Αν και επετειακού χαρακτήρα, η πρωτοβουλία αυτή είναι ενδιαφέρουσα γιατί δεν στέκεται σε μια επιδερμική παρουσίαση αλλά λόγω της διάρκειας και του αντικειμένου της μπορεί πραγματικά να αποτελέσει αφορμή να προβληθεί περισσότερο η σπουδαία συνεισφορά των γυναικών όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στην επιστήμη, την φιλοσοφία και άλλα πεδία.

Και φυσικά, θα μας ενθουσίαζε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Ελλάδα όπου πολλές και ικανές γυναίκες έχουν διευθύνει πολλούς επιτυχημένους από εμπορικής και λογοτεχνικής απόψεως εκδοτικούς οίκους.

Πηγή