Το νέο σπίτι του Θεατρικού Μουσείου

Από την Μαριανίνα Πατσά

Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο της Σταδίου 47, μεταφέρεται το μουσείο που αγαπά το θέατρο

Το Θεατρικό Μουσείο βρίσκει μόνιμη στέγη, στην καρδιά της Αθήνας. Ο χώρος που θα το στεγάσει είναι το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47, είναι κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου.

Ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτζος δημιούργησε την Εθνική Πινακοθήκη όταν με βάση τη διαθήκη του, κληροδότησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του καθώς και τη συλλογή έργων τέχνης και νομισμάτων του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός «Μουσείου Καλών Τεχνών».

Το κληροδότημά του συνεχίζεται και διευρύνεται με το νέο σπίτι του Μουσείου Θεάτρου. Το διώροφο αυτό κτίριο ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Σούτζου και περιήλθε με διαθήκη στην Εθνική Πινακοθήκη. Η πρόσοψη του κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων και μέχρι το 2012, το κτίριο εκμισθώνονταν σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Το κτίριο της οδού Σταδίου ετοιμάζεται για να στεγάσει το αρχείο και τη πλούσια βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου, ενώ η αποκατάσταση του προβλέπει επίσης χώρους έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με το ελληνικό θέατρο. 

Το Θεατρικό Μουσείο Ελλάδας ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ανάμεσα στους θησαυρούς του υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών, σκηνοθετών, και θεατρικών συγγραφέων του 19ου και 20ου αιώνα, των πρώτων θεάτρων του κράτους, καθώς και των πρώτων συντελεστών του νεοελληνικού θεάτρου.

Παρουσιάζονται επίσης μακέτες σκηνικών και κουστουμιών σπουδαίων δημιουργών μεταξύ των οποίων είναι οι Γ. Βακαλό, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, Δ. Φωτόπουλου κ.ά

Πηγή