Η «γιορτή» της ταξιδιωτικής φωτογραφίας

Από την Ελευθερία Αλαβάνου

Κεντρική Φωτογραφία: © Alain Schroeder/tpoty.com

Άνθρωποι και τοπία έτσι όπως τα κατέγραψε ο φακός 5 φωτογράφων που διακρίθηκαν στον ταξιδιωτικό διαγωνισμό Travel Photography of the Year 2017.

1. ΦωτογράφοςAlain Schroeder
ΚατηγορίαΤαξιδιωτικός Φωτογράφος του 2017

Ανάμεσα στις φωτογραφίες του Βέλγου φωτορεπόρτερ Alain Schroeder που ξεχώρισαν και τελικά του χάρισαν τη διάκριση του μεγάλου νικητή του διαγωνισμού είναι και αυτή στην οποία απεικονίζεται ένας μαχητής της παραδοσιακής ινδικής πάλης κούστι βαμμένος με χώμα από τον αντίπαλό του, όπως επιτάσσει ο κανόνας. Πολλά περισσότερα από ένα απλό ψυχαγωγικό σπορ, η πάλη κούστι αποτελεί διέξοδο για πολλούς Ινδούς φτωχών οικογενειών, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, σεβασμό στον περίγυρό τους, ακόμη και να βρουν δουλειά (συνήθως στο αστυνομικό σώμα ή στο δίκτυο των εθνικών σιδηροδρόμων).

 

Φωτογραφία: © Maddie Nolan/tpoty.com

2. ΦωτογράφοςMaddie Nolan
Κατηγορία: Young Tpoty

«Το κολιμπρί γύριζε με τέτοιο τρόπο, ώστε το φως να πέφτει ακριβώς πάνω στα ιριδίζοντα φτερά του λαιμού του», λέει η έφηβη Αμερικανίδα Maddie Nolan, η οποία απαθανάτισε το μικρό πολύχρωμο πουλί του Νέου Κόσμου –που τρέφεται με νέκταρ, έντομα και χυμό ώριμων φρούτων– σε διάφορες πόζες: ανφάς, προφίλ, με τα φτερά απλωμένα. Οι εικόνες της κέρδισαν την εύνοια των κριτών, που τις χαρακτήρισαν «δυνατές και τεχνικά άρτιες», δίνοντας έτσι στη 13χρονη, παθιασμένη με την ορνιθολογία, φωτογράφο το κίνητρο για να συνεχίσει. Οι διαγωνιζόμενοι στη θεματική αυτή κατηγορία ήταν κάτω των 14 ετών.



Φωτογραφία: © Paul Sansome/tpoty.com

3. Φωτογράφος: Paul Sansome
Κατηγορία: Celebration of Humanity

Δύο πιτσιρίκια με χρωματιστά ρούχα κατεβαίνουν χοροπηδώντας τα σκαλιά του Dabhai Kund, ενός τεράστιου «πηγαδιού» (από αυτά για τα οποία φημίζεται η ινδική πόλη Bundi και που παραδοσιακά εξυπηρετούσαν τους ντόπιους στη διαχείριση των υδάτινων πόρων). Τα βιαστικά αγόρια είδε ο Βρετανός Paul Sansome, ο οποίος ειδικεύεται στην ταξιδιωτική φωτογραφία και σαν πραγματικός μαέστρος της εικόνας κατάφερε να τα τραβήξει την κατάλληλη στιγμή και να περιγράψει τη ζωντάνια με την οποία το παρελθόν συνυπάρχει με το παρόν.



Φωτογραφία: © PJianhui Liao/tpoty.com

4. Φωτογράφος: Jianhui Liao
Κατηγορία: Food

«Στη φωτογραφία υπάρχει πραγματικά η αίσθηση της γιορτής. Νιώθεις ότι μπορείς να μυρίσεις και να γευτείς το φαγητό, να ακούσεις τις συζητήσεις των συνδαιτυμόνων, να γίνεις κι εσύ ένα με αυτούς», είπαν οι κριτές για την καθηλωτική εικόνα του Κινέζου Jianhui Liao που τραβήχτηκε στην επαρχία Shanxi της βόρειας Κίνας. Τι απεικονίζει; Ένα παράταιρο πλήθος κόσμου να στριμώχνεται, με τα ξυλάκια και τα μπολάκια ανά χείρας, και να προσπαθεί να δοκιμάσει νουντλς από ένα θεόρατο κοινόχρηστο πιάτο.



Φωτογραφία: © Wendy Timmermans/tpoty.com

5. ΦωτογράφοςWendy Timmermans
Κατηγορία: Primary Colours

«Κάτω από το νερό επικρατούσε ακινησία. Αρκούσε όμως ένας μικρός παφλασμός στην επιφάνεια για να δημιουργηθεί αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο σε υπέροχη αντίθεση με τις υποβρύχιες αχτίδες», αναφέρει η Ολλανδέζα φωτογράφος και εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης Wendy Timmermans, που βραβεύτηκε για τη φωτογραφία της στην καταβόθρα Nah Yah, στο Γιουκατάν του Μεξικού. Πρόκειται για μία από τις χιλιάδες φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες οι Μάγια θεωρούσαν πύλες προς έναν ιερό, αποκρυφιστικό κόσμο, κάτω από τη γη.

Πηγή