Τα λάθη της ανακύκλωσης

Από την Αθηνά Λεβέντη

Τι δεν πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους και πώς ανακυκλώνουμε σωστά τα υλικά;

Βάζουμε στην ανακύκλωση ως και το φακελάκι από το τσάι μας; Κι όμως παρά τις καλές προθέσεις, δεν βοηθάμε έτσι. Μαθαίνουμε ποια υλικά δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους και άλλα tips για σωστή ανακύκλωση.

Τι δεν ανακυκλώνουμε: Οι οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, αποκλείουν πολλά υλικά και απόβλητα όπως:  οι βιντεοκασέτες, τα γάντια, το γυαλόχαρτο, τα δερμάτινα αντικείμενα, οι δίσκοι cd και dvd, οι λάμπες και οι λαμπτήρες, τα μελάνια, τα τόνερ και τα υπολείμματά τους, όπως και τα δοχεία από λάδια μηχανής, οι μπάλες, οι κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), τα πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οι οδοντόβουρτσες, τα παπούτσια, τα ρούχα, τα ενδύματα και όλα τα υφάσματα, οι πάνες μιας χρήσης, τα σελοτέιπ, τα στρώματα, τα στυλό και οι φωτογραφίες, καθώς και υλικά όπως φελιζόλ και αφρολέξ. Άλλα υλικά που ανακυκλώνονται -Αλλά όχι στου μπλέ κάδους: Ενέσεις, ιατρικά απόβλητα, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, κλαδιά, οικοδομικά υλικά, ι χώμα, φωτοβολίδες – πυροτεχνήματα.

Συχνές Παγίδες

Χαρτί: Χαρτιά κουζίνας και τουαλέτας και χαρτοπετσέτες αποκλείονται, ακόμα κι αν είναι καθαρά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Χαρτιά μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται.

Πλαστικό: Μια σειρά πλαστικά προϊόντα, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια, δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους. Επίσης δεν ανακυκλώνονται πλαστικές βούρτσες, έπιπλα και γλάστρες.

Γυαλί: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Τα σπασμένα γυάλινα μπουκάλια και ποτήρια λοιπόν, πάνε στους κοινούς κάδους.

Σακούλες: Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ, δεν ανακυκλώνονται. Μόνο οι  πλαστικές πρέπει να καταλήγουν στον μπλε κάδο.

SOS: Τα πλαστικά μπουκάλια είναι καλό να διαχωρίζονται από τα καπάκια τους, καθώς ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Πηγή