Ένα σχολείο της φύσης στην Ελλάδα

Tης Πέρσα Νικηφόρου

Ένα βιωματικό σχολείο χωρίς τάξεις που μαθαίνει μέσα από τη φύση, το χώμα, την οικολογία

Ένα σχολείο για να ζούμε καλύτερα και σε αρμονία με τη φύση. Δεν έχει τάξεις, ούτε βιβλία και μαθαίνει στους μαθητές όλων των ηλικιών τρόπους για να ζουν πιο κοντά στη φύση, τη σπουδαιότητα των σπόρων, της ανακύκλωσης, της ολογίας. Κι όλα αυτά, μέσα στη φύση. Η παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, η δημιουργία ενός κήπου, η τράπεζα παραδοσιακών σπόρων, η κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών και άλλα, είναι οι κύριες θεματικές αυτού του σχολείου.

Αυτή είναι η ιδέα του «Πολιτισμού της Καλλιέργειας», που αναπτύσσει το Αγρόκτημα Φοίφα λίγο έξω από την Καλαμάτα και το RE:THINK PROJECT. Ουσιαστικά πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα οικολογίας που βασίζονται στο παιχνίδι, στην βιωματική προσέγγιση και στη συνεργασία.  Μέσα από αυτά τα εργαστήριά υποστηρίζεται και η Ανάπτυξη και Διατήρηση της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματός,μιας Τράπεζας που έχει διασώσει ήδη πάνω από 350 ποικιλίες αλλά επίσης έχει διακινήσει ελεύθερα χιλιάδες φακελάκια παραδοσιακών σπόρων.

Παράλληλα γίνονται θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, όπως εργαστήρια φυτικών καλλυντικών ή βιωματικά εργαστήρια αεικαλλιέργειας. Άλλωστε όπως λένε και οι ίδιοι «το καλύτερο σκουπίδι είναι αυτό που δεν δημιουργήθηκε ποτέ».

Τα εργαστήρια στο Αγρόκτημα Φοίφα απευθύνονται σε σχολεία, συλλογικούς φορείς και άτυπες ομάδες, ενώ τα Σ/Κ είναι συνήθως αφιερωμένα στην οικογένεια και στο δημιουργικό παιχνίδι. Για να συμμετέχουμε σε κάποιο εργαστήριο ή να επισκεφθούμε το αγρόκτημά επικοινωνούμε στο farmafifa@gmail.com και στο τηλέφωνο 2721.02.25.05.

Πηγή