Σίγουρα οι εποχές είναι δύσκολες για ταξίδια. Ποιος όμως δε θα ήθελε να ζήσει αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία της περιπέτειας και της εξερεύνησης;

Τα ταξίδια μας δίνουν την ευκαιρία να «αποσυνδεθούμε» από την κανονική μας ζωή, να βιώσουμε την αίσθηση της χαλάρωσης και να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Η εξοικείωση με νέα ήθη και έθιμα, καθώς και διαφορετικούς τρόπους ζωής, λειτουργεί απίστευτα ευεργετικά για το νου, πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με τη συνοδεία ενός αγαπημένου μας προσώπου.

Σίγουρα οι περισσότεροι θα γκρινιάξουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τέτοιες «πολυτέλειες», όπως ένα ταξίδι. Υπάρχουν κι άλλοι όμως, που αφήνουν τη μουρμούρα και βρίσκουν τρόπους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία σας παρουσιάζουμε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Ταξιδέψτε μέσα στη low season

Αποφύγετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της high season σε προορισμούς που ξέρετε ότι είναι πολύ δημοφιλείς. Για παράδειγμα, προτιμήστε την Αυστραλία τα Χριστούγεννα ή Ισπανία το καλοκαίρι. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος πάντως, είναι από τους μήνες που μπορείτε να εξασφαλίσετε τα πιο φθηνά εισιτήρια στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίσετε ότι εκτός από φθηνές πτήσεις και θα έχετε και πολλές άλλες εκπτώσεις

Προτιμήστε τις πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό

Αν για εσάς η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πιο σημαντική από τον χρόνο, τότε προτιμήστε πτήσεις με στάσεις. Σε όλες της μηχανές αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε απευθείας πτήσεις, αλλά και πτήσεις με ανταπόκριση που συνήθως είναι πολύ πιο φθηνές. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε και άλλα μεταφορικά μέσα για να φτάσετε στον προορισμό σας

Μείνετε σε έναν ξένο… καναπέ

Υπάρχουν πλατφόρμες στο διαδίκτυο, όπως το couchsurfing.com που σας δίνουν τη δυνατότητα να κοιμηθείτε στον καναπέ κάποιου άλλου. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν εκατοντάδες ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Στην πλατφόρμα υπάρχουν κριτικές, σχόλια και φωτογραφίες του κάθε οικοδεσπότη, όπως επίσης και φωτογραφίες του χώρου. Επίσης είναι ένας εύκολος τρόπος να γνωρίσετε ντόπιους και να γνωρίσετε κρυμμένα μυστικά για την πόλη που επισκεφτήκατε.

Ψάξτε προγράμματα εθελοντισμού

Υπάρχουν πολλά προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο για να μπείτε σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε δωρεάν διαμονή, σίτιση και κάποιες φορές και μεταφορικά. Επίσης θα γνωρίσετε πολλούς ντόπιους αλλά και άτομα από όλο τον κόσμο στο ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρίας ζωής προσφέροντας βοήθεια. Τα προγράμματα έχουν από μαθήματα αγγλικών σε παιδιά στο Νεπάλ και την Ταϊλάνδη, μέχρι βοήθεια στη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας και αγροτικές δουλειές σε χωριά της Αφρικής.

Κάντε ωτοστόπ

Παλιός, κλασικός και απόλυτα οικονομικός τρόπος μετακίνησης, ειδικότερα από τους ταξιδιώτες έχουν μια ροπή προς την περιπέτεια. Σε πολλές χώρες το ωτοστόπ είναι πολύ διαδεδομένο και θεωρείται ασφαλές, όπως στη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα. Αν έχετε ενδοιασμούς ή φοβάστε να το κάνετε μόνοι σας, ρωτήστε στον ξενώνα που μένετε και είναι πολύ πιθανό να βρείτε παρέα.

Περπατήστε

Τον κόσμο πρέπει να τον περπατάμε. Πόσο μάλλον όταν ανακαλύπτουμε έναν νέο προορισμό. Είναι οικονομικό, σημαντικό και ενδιαφέρον. Αφήστε τα λεωφορεία, τα μετρό και τα ταξί και εξοικονομείστε χρήματα γυρνώντας τα πιο μικρά στενά και ανακαλύπτοντας τις μυρωδιές της πόλης. Συν ότι θα βελτιώσετε και τη σωματική σας υγεία.

Κάντε κάμπινγκ

Αν ταξιδεύετε στη φύση δεν υπάρχει πιο οικονομικός τρόπος για τη διαμονή σας, από το να στήσετε μια σκηνή δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στο δάσος. Έτσι βέβαια θα έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε κάθε μέρα τα οφέλη του κάμπινγκ, όπως τη ζωή στη φύση, τον καθαρό αέρα και τον έναστρο ουρανό. Επίσης αν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό θα μπορείτε να μαγειρεύετε, γλιτώντας κι από εκεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσο.

Προσοχή στις αποσκευές

Αν φοβάστε τις χρεώσεις για υπέρβαρες αποσκευές, φροντίστε να έχετε πληροφορηθεί από πριν για το επιτρεπόμενο βάρος και τον αριθμό αποσκευών και ζυγίστε τες πριν πάτε στο αεροδρόμιο. Γι΄ αυτό ζυγίστε τις αποσκευές σας νωρίς στο σπίτι για να γλιτώστε το άγχος και την επιπλέον χρέωση.

Ξεκινήστε με μέρη που έχετε φίλους και γνωστούς

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλείσετε δωρεάν διαμονή, αλλά θα έχετε και τους καλύτερους ξεναγούς. Μαζί με τους αγαπημένους θα επισκεφτείτε τα πιο «αντιτουριστικά» μέρη, θα φάτε καλά και θα ανακαλύψετε τη ντόπια κουζίνα όπως κανείς άλλος.

Αποφύγετε τις απευθείας πτήσεις

Αν για εσάς η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πιο σημαντική από τον χρόνο, τότε προτιμήστε πτήσεις με στάσεις. Σε όλες της μηχανές αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε απευθείας πτήσεις, αλλά και πτήσεις με ανταπόκριση που συνήθως είναι πολύ πιο φθηνές. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε και άλλα μεταφορικά μέσα για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Ένα αναλυτικό πρόγραμμα με όσα θέλετε να κάνετε θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε πιο οικονομικά. Και αυτό γιατί θα ξέρετε ακριβώς που να πάτε, πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για το κάθε αξιοθέατο, τι θα πληρώσετε στις μεταφορές κλπ. Κάθε προορισμός έχει τη δική του must seen λίστα, που είναι διαφορετική για τον καθένα. Βάλτε κάτω τα γούστα σας και φτιάξτε το πλάνο πριν το αεροπλάνο.

Πηγή