Προϊστορικό «παράδεισο» ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ

Από τον Κώστα Μαυραγάνη

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ιδιαίτερα μεγάλης σπανιότητας προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Τελ Αβίβ, ο οποίος έχει περιγραφεί ως «παράδεισος» για τους τροφοσυλλέκτες (κυνηγοί- συλλέκτες) που ζούσαν εκεί πριν από 500.000 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBCστον χώρο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο στη Τζαλιτζούλια, βρέθηκαν εκατοντάδες χειροπελέκεις και άλλα αντικείμενα. Επίσης, εκτιμάται πως στην περιοχή υπήρχε ένα ρυάκι, βλάστηση και αφθονία ζώων, κάτι που την καθιστούσε ιδανική για τους προϊστορικούς προγόνους μας.

Ο Ραν Μπαρκάι, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε πως είναι αξιοσημείωτο το πόσο καλά είχε διατηρηθεί. «Για τους ανθρώπους ήταν σαν παράδεισος, οπότε έρχονταν εδώ ξανά και ξανά. Το νερό έφερνε κομμάτια πυρόλιθου από τους λόφους, που χρησιμοποιούνταν για κατασκευή εργαλείων επί τόπου, και προσέλκυε ζώα, τα οποία κυνηγούσαν. Είχαν όλα όσα χρειάζονταν οι προϊστορικοί άνθρωποι».

Τον χώρο αυτό, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στη Τζαλιτζούλια και τον Αυτοκινητόδρομο 6, σε βάθος περίπου 5 μέτρων, χρησιμοποιούσε ο homo erectus. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ, που πραγματοποίησε την ανασκαφή από κοινού με το πανεπιστήμιο, ανέφερε πως τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στη συγκεκριμένη περίοδο.

«Η ανακάλυψη είναι απίστευτη εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχουν διατηρηθεί τα ευρήματα και για το πώς επηρεάζουν την κατανόησή μας όσον αφορά αυτή την αρχαία υλική κουλτούρα» είπε η Μααγιάν Σεμέρ, διευθύντρια ανασκαφών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σε βάθος μελέτη αυτών των ευρημάτων θα συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του τρόπου ζωής και της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά την περίοδο».

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις έρευνές τους πέρυσι, όταν η περιοχή επισημάνθηκε στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών.

Φωτογραφία: 971YES VIA GETTY IMAGES

Πηγή