«Ο κύριος Όβε» στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας σας εύχεται καλή χρονιά 2018 και συνεχίζει τις προβολές της κάθε Πέμπτη στις 9 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας. Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Ο κύριος Όβε».


Η Weird Wave και η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο στις 4 Ιανουαρίου 2018 την ταινία Ο Κύριος Όβε (En Man Som Heter Ove / Α Man Called Ove) σε σκηνοθεσία του Χάνες Χολμ.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Χάνες Χολμ («Διακοπές στην Ελλάδα») γράφει και σκηνοθετεί μια συγκινητική feel-good κωμωδία, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Φρέντρικ Μπάκμαν, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Η ταινία έσπασε ρεκόρ στα ταμεία της Σουηδίας, μπαίνοντας έτσι στο top-5 των πιο επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών.

Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα. Παλιότερα ήταν ο διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια: οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες τον καθαίρεσαν – εκείνος όμως δεν το παίρνει απόφαση και φυσικά το θεωρεί ύψιστη προδοσία εκ μέρους τους. Γι’ αυτό και όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια συγκινητική ιστορία.

Όταν όμως στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά, που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και τον ίδιο τον Όβε, που έκπληκτος θα δημιουργήσει μια αναπάντεχη και τρυφερή φιλία.

Η ταινία βασίζεται στο best seller του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν που εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, και ακριβώς όπως στο μυθιστόρημα, στο σενάριο ο Όβε είναι μια αρχετυπική μορφή, που όμως έχει μια δική της, ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί. «Ο Κύριος Όβε» είναι μια ποιητική και γλυκόπικρη ταινία για τους παραιτημένους ανθρώπους, και τον σημαντικό αντίκτυπο που η ζωή τους μπορεί να έχει στις ζωές των άλλων. Για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο είναι ξεκάθαρο πως το να αισθανόμαστε χρήσιμοι και απαραίτητοι είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και επιθυμία, και ότι η ζωή είναι πολύ πιο γλυκιά όταν την μοιραζόμαστε με άλλους. Και μέσα από την επανάληψη κάποιων μοτίβων, όπως οι αυτοσχέδιες περιπολίες του Όβε στον οικισμό βλέπουμε τον χαρακτήρα να αλλάζει και να εξελίσσεται, και με τη σειρά του να μεταβάλλει την αντίληψη και την συμπεριφορά της κοινότητας απέναντί του.

Σκηνοθετεί ο Χάνες Χολμ και πρωταγωνιστεί ο Ρολφ Λάσγκαρντ («Μετά τον Γάμο», «Η Ιδανική Λύση»), πολύ γνωστός στην Σουηδία τόσο για την κινηματογραφική σειρά 9 ταινιών όπου υποδύεται τον Επιθεωρητή Βαλάντερ (1994 – 2008), όσο και για τη θεατρική του σταδιοδρομία (το 2009 έκανε αίσθηση παίζοντας την μητέρα, Edna Turnblad, στο μιούζικαλ «Hairspray»). Ο Λάσγκαρντ τιμήθηκε για την ευαίσθητη ερμηνεία του στο «Ο Κύριος Όβε» με το κρατικό βραβείο στη Σουηδία.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Χάνες Χολμ

Πρωταγωνιστούν: Ρολφ Λάσγκαρντ, Μπαχάρ Παρς, Φίλιπ Μπεργκ, Ίντα Ένγκβολ

Διάρκεια: 105’

2015 – Σουηδία

Βραβεία και Φεστιβάλ

Τρία κρατικά βραβεία Guldbaggen

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο «Κύριος Όβε» είναι μια πανανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Όβε, έναν άντρα που όταν τον πρωτογνωρίζουμε μοιάζει να είναι ο κλασικός γερο-παράξενος της γειτονιάς. Στο κέντρο της ιστορίας όμως βρίσκεται η αναπάντεχη φιλία του με την έγκυο Παρβάνεχ, μια Ιρανή που μόλις μετακόμισε απέναντι από τον Όβε με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά. Σιγά – σιγά, η Παρβάνεχ ανακαλύπτει την σπαραξικάρδια ιστορία του Όβε.

Η μητέρα του Όβε πέθανε όταν ήταν επτά ετών, και ο ίδιος μεγάλωσε δουλεύοντας αφοσιωμένα και πειθαρχημένα. Από τον πατέρα του έμαθε τη σημασία της σκληρής εργασίας, τη διαφορά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, καθώς και ότι το μόνο αμάξι που πρέπει να οδηγεί κανείς είναι SAAB. Στην ταινία ακολουθούμε τον Όβε στο παρόν, να επιβλέπει τα τεκταινόμενα της γειτονιάς με σιδερένια πυγμή, ενώ μέσα από flash-back παρακολουθούμε το ταξίδι του μέσα στη ζωή, καθώς και τη συγκινητική ιστορία αγάπης με την γυναίκα του Σόνια, που πέθανε πρόσφατα. Για τον Όβε η Σόνια ήταν το παν: δεν υπήρχε τίποτα πριν, ούτε θα υπάρξει τίποτα μετά από εκείνη, και η αγάπη του είναι τόσο δυνατή, που τον κάνει να προσπαθεί επανειλημμένως να αυτοκτονήσει για να μπορέσει επιτέλους να την συναντήσει.

Η αυτοκτονία όμως αποδεικνύεται λίγο πιο περίπλοκη και δύσκολη απ’ όσο νόμιζε, καθώς την διακόπτουν μονίμως διάφορα άτομα που τον χρειάζονται. Και σταδιακά θα ανακαλύψουμε ότι πίσω από την ατελείωτη γκρίνια του κυρίου Όβε κρύβεται ένας άνθρωπος με ζεστή καρδιά και πάθος για τη δικαιοσύνη. Τον χαρακτήρα του Όβε μπορούμε με ευκολία να τον αναγνωρίσουμε γύρω μας, στον πατέρα μας, τον αδελφό ή έναν θείο μας.

Ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στη δραματική πλευρά της ιστορίας, αλλά ο τρόπος που ο Όβε βλέπει τα πράγματα στη σύγχρονη εποχή μας, χαρίζει μάλλον κωμικές στιγμές. Η φιλία του με την γειτόνισσα, την Παρβάνεχ, δυναμώνει στη διάρκεια της ιστορίας, και αργά αλλά σταθερά ο Όβε βλέπει τον εαυτό του πλησιάζει στην οικογένεια τόσο, που τα παιδιά πλέον τον φωνάζουν «παππού».

Μέσα από τα flash-back ανακαλύπτουμε την ιστορία αγάπης του Όβε και της Σόνια, έχοντας ως κινηματογραφικές αναφορές τον «Φόρεστ Γκαμπ» και το «Αδέσποτος σαν Σκυλί» του Χάλστρομ, ενώ άλλα σημεία αναφοράς είναι τα «Σχετικά με τον Σμιντ» και «Καλύτερα Δεν Γίνεται». «Ο Κύριος Όβε» είναι μια ιστορία για τη ζωή: ένα ταξίδι ανάμεσα σε γέλια και δάκρυα, απλό, όσο η ίδια η ζωή.

Χάνες Χολμ

Πηγή: culturenow.gr