Έως 350 πλαστικές σακούλες τον χρόνο χρησιμοποιεί ο Έλληνας

Από τον Γιώργο Λιάλιο

Τέλος μπαίνει στην δωρεάν πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ από την 1η Ιανουαρίου. Στόχος του μέτρου θα είναι η δραστική μείωση της κατανάλωσής της στη χώρα μας, που κυμαίνεται μεταξύ 250-350 σακούλων ανά άτομο ετησίως. Οι σακούλες θα χρεώνονται φέτος 0,03 ευρώ και 0,07 ευρώ το 2019, μια τιμή ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. που δείχνει ότι η χώρα μας σε αυτή τη φάση προτιμά να δοκιμάσει μόνο την ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες.

Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025. Το κάθε κράτος- μέλος έχει την ευχέρεια να επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει προς το στόχο αυτό, με τα περισσότερα να επιλέγουν έναν συνδυασμό χρέωσης και άλλων φορολογικών μέτρων.

Στη χώρα μας, όπως υπενθύμισε με χθεσινή του ανακοίνωση ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το τέλος θα χρησιμοποιηθεί «για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν». Το τέλος θα εισπράττει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Υποχρεώσεις θα έχουν από 1η Ιανουαρίου και οι επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν: να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πάντως η τιμή που επέλεξε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μάλλον υπερβολικά χαμηλή, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, η Ολλανδία χρεώνει με 0,25 ευρώ τη σακούλα, η Ιρλανδία (που ξεκίνησε με 0,24 ευρώ το 2002) με 0,36 ευρώ, ενώ η Πολωνία ξεκινά από την πρώτη Ιανουαρίου με 0,30 ευρώ/σακούλα.

Στην Αγγλία και την Πορτογαλία η χρέωση είναι 0,10 ευρώ, ενώ στην Ισπανία χρεώνονται με 0,05 ευρώ οι πολύ μικρές πλαστικές σακούλες και με 0,15 οι συνηθισμένες.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε τη χρέωση από το 2011, με 0,05 ευρώ/σακούλα, ενώ η Ιταλία τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011. Από την άλλη πλευρά η Κύπρος, που δεν έχει ακόμα καταλήξει στο ύψος της χρέωσης (είχε προταθεί η χρέωση με 0,25 ευρώ) και συνεπώς το πιθανότερο είναι να μεταθέσει την εφαρμογή της χρέωσης για το καλοκαίρι του 2018.

Πηγή