Έρχεται η «Happy Friday» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας

Τη δυνατότητα να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα οι μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, προτίθεται να θεσμοθετήσει εντός του επόμενου έτους (αρχές του 2018) το υπουργείο Παιδείας. Στόχος του προγράμματος «Τσάντα στο σχολείο» είναι οι μαθητές να ξεκουράζονται έστω ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, να αφήνουν τη σχολική τσάντα στην αίθουσα του σχολείου και για δύο ημέρες, να απαλλάσσονται από την εντατική μελέτη, τη σχολική προετοιμασία και τις αντίστοιχες εργασίες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, ενώ από το 2018 αναμένεται να επεκταθεί σε περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας με σχετική υπουργική απόφαση. «Το μέτρο εφαρμόστηκε συγκεκριμένα το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου και στέφθηκε με επιτυχία», σχολιάζουν οι αντίστοιχες πηγές.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, την τελική απόφαση για το ποια Σαββατοκύριακα θα είναι αυτά, κατά τα οποία τα παιδιά θα αφήνουν την τσάντα στα σχολεία, θα την έχουν οι εκάστοτε Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.

Το μέτρο άλλωστε περιέγραψε αναλυτικά σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ο διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Γιώργος Πολίτης διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό και όποιος μαθητής το επιθυμεί, θα μπορεί να πάρει την τσάντα του στο σπίτι.

«Πάνω απ’ όλα στόχος είναι, οι μαθητές του σχολείου να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερό τους χρόνο. Οπότε θα δίνεται μία σχετική ελευθερία στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν στο πρόγραμμά τους. Συνεπώς, ο αριθμός των Σαββατοκύριακων θα διαφέρει στα σχολεία», προσθέτουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.

Σημειώνεται επίσης ότι, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 25 δημοτικά, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις μαθητών και γονιών που δεν θέλησαν να αφήσουν τη σχολική τσάντα στο σχολείο.

Μάλιστα, το πιλοτικό εγχείρημα ξεκίνησε με αφορμή το κείμενο μίας μητέρας σε ιστοσελίδα, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι, με την απάντηση να έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας των «Happy Fridays», με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα σχολεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του σχολείου:

Αγαπητοί γονείς,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας παρακολουθώντας τα σημεία των καιρών και με γνώμονα πάντα το καλύτερο για τους μαθητές, αποφάσισε να εφαρμόσει μια πιλοτική δράση με τίτλο: «Η τσάντα στο σχολείο». Σύμφωνα με το εγχείρημα αυτό, η τσάντα θα παραμένει στο σχολείο ένα Σαββατοκύριακο του μήνα και φυσικά μετά την αξιολόγηση της εμπειρίας θα μπορεί να υπάρξει σταδιακή επέκταση του μέτρου.

Γνωρίζουμε πως το σχολικό διάβασμα είναι μια καθημερινή πρόκληση για τα παιδιά, η οποία περιορίζει σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο τους και την ενασχόλησή τους με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ταλέντα τους. Ταυτόχρονα και εσείς οι γονείς δέχεστε πίεση αφού σημαντικό μέρος του οικογενειακού σας χρόνου αφιερώνεται στο διάβασμα των παιδιών σας. Στη γεμάτη άγχος και υποχρεώσεις εποχή μας, ο χρόνος είναι μάλλον ό, τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο γίνεται. Στηρίζουμε δημιουργικά τα παιδιά μας και γι’ αυτό το λόγο, αφήνουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα ελεύθερο χωρίς κατ’ οίκον εργασίες και χωρίς άγχος.
Όπως κι εσείς έτσι και κάθε παιδί έχει την ανάγκη για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ξεκούρασης μα πάνω απ’ όλα για λίγο χρόνο αλληλεπίδρασης με τους γονείς του. Ευκαιρία λοιπόν, για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση, ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα. Οι στιγμές με τα παιδιά μας θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους.

Ξεκινάμε από τον μήνα αυτόν και, λόγω των σχολικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, αφήνουμε την τσάντα στο σχολείο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου!

Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων».

Πηγή