Ο Χώκινγκ είπε

«Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι καλό που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σ’ αυτό»

Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε.

Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία.

Πιστεύω ότι η εξωγήινη ζωή είναι συνηθισμένη στο σύμπαν, αν και η ευφυής ζωή δεν είναι τόσο καλή. Κάποιοι λένε ότι δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στον πλανήτη Γη.

Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή.

Το παρελθόν, όπως και το μέλλον είναι άπειρα και απροσδιόριστα και υπάρχουν μόνο σαν φάσμα πιθανοτήτων.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι η ικανότητα να δημιουργούμε.

Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι καλό που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σ’ αυτό.

Όχι μόνο ο Θεός παίζει ζάρια, αλλά μερικές φορές τα πετάει τόσο μακριά που δεν μπορούμε να δούμε τι έφερε.

Τι έκανε ο Θεός πριν από τη θεία δημιουργία;

Αν οι εξωγήινοι μας επισκεφτούν, το αποτέλεσμα θα είναι λίγο-πολύ όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, πράγμα που δεν αποδείχθηκε καλά για τους ιθαγενείς της.

Θα ήθελα η πυρηνική σύντηξη να γίνει μια πρακτική πηγή ενέργειας. Θα παρέχει ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς ρύπανση ή υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Οι φυσικοί μας πόροι εξαντλούνται με ανησυχητικό ρυθμό. Δώσαμε στον πλανήτη μας το καταστροφικό δώρο της αλλαγής του κλίματος. Αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση των πολικών πάγων, αποψίλωση των δασών και αποδεκάτισμα των ζωικών ειδών. Είμαστε μια αμαθής, αδιανόητη παρτίδα».

Η αυτοματοποίηση των εργοστασίων έχει ήδη αποδεκατίσει θέσεις εργασίας στον παραδοσιακό κατασκευαστικό τομέα, και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να επεκτείνει αυτή την καταστροφή θέσεων εργασίας βαθιά στις μεσαίες τάξεις. Το Ίντερνετ και οι πλατφόρμες που καθιστά δυνατές επιτρέπουν σε πολύ μικρές ομάδες ατόμων να βγάλουν τεράστια κέρδη, μισθώνοντας ελάχιστα άτομα. Αυτό είναι αναπόφευκτο, είναι η πρόοδος, αλλά είναι επίσης κοινωνικά καταστροφικό.

Η εξάπλωσή μας στο διάστημα θα αλλάξει τελείως το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω ότι θα ενώσει τα ανταγωνιζόμενα κράτη προς ένα κοινό στόχο: να αντιμετωπίσουμε την κοινή για όλους μας πρόκληση.

Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα αν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

Η διατήρηση ενός ενεργού μυαλού είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μου. Καθώς και η διατήρηση της αίσθησης του χιούμορ.

Γυναίκες. Ένα απόλυτο μυστήριο.

Ποτέ δεν ήμουν κορυφαίος στην τάξη στο σχολείο, αλλά οι συμμαθητές μου είχαν δει δυναμικό μέσα μου, επειδή το ψευδώνυμό μου ήταν «Einstein».

Τρέχουμε δίχως να υπάρχει χώρος και πλέον τα μόνα μέρη που μπορούμε και πρέπει να πάμε είναι άλλοι κόσμοι. Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε άλλα ηλιακά συστήματα. Η εξάπλωση μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μας σώζει από εμάς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γη.

Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει.

O Στήβεν Χώκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942) είναι Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Είναι ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Έχει συντάξει σημαντικές εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης. Το A Brief History of Time έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες. Ο Χώκινγκ πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Το 2014 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου».

Πηγή