Horrorgami – Δημιουργίες από χαρτί

Γνωρίζετε το οριγκάμι; Είναι η γιαπωνέζικη τεχνική μέσω της οποία κατασκευάζουμε φιγούρες με τη χρήση χαρτιού, σαν τις σαΐτες που φτιάχναμε μικροί στο σχολείο για να ενοχλούμε τους συμμαθητές μας ή για να κάνουμε κόντρες για το ποιο θα πάει μακρύτερα. Η πιο γνωστή ίσως φιγούρα οριγκάμι είναι αυτή που αντιπροσωπεύει ένα πουλί, τον γερανό. Στην Ιαπωνία το οριγκάμι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αποτελεί πολιτισμικό στοιχείο, για παράδειγμα σύμφωνα με τις παραδόσεις χίλιοι χάρτινοι γερανοί δίνονται ως δώρο σε γάμους από τον πατέρα συμβολίζοντας χίλια χρόνια ευτυχίας και ευημερίας για το ζευγάρι.

Horrorgami – Δημιουργίες από χαρτί

Μια εκδοχή του οριγκάμι είναι το κιριγκάμι, όπου εκτός από το δίπλωμα του χαρτιού επιτρέπετε και το κόψιμο τμημάτων του. Ένας βρετανός καλλιτέχνης, λάτρης των ταινιών τρόμου, κατασκευάζει χάρτινα κιριγκάμι που αναπαριστούν σπίτια από διάσημες ταινίες τρόμου. Οι δημιουργίες γίνονται με τη χρήση ενός λευκού χαρτιού μεγέθους Α4 στο οποίο πρώτα κόβονται με λεπίδι τα παράθυρα και οι πόρτες και στη συνέχεια διπλώνεται στα σωστά σημεία για να δημιουργηθούν οι τρεις διαστάσεις του κτιρίου.

Horrorgami – Δημιουργίες από χαρτί

Σύμφωνα με τις αρχές του κιριγκάμι απαγορεύεται η χρήση κόλλας ή κολλητικής ταινίας. Όλη η κατασκευή προκύπτει από μια κόλλα χαρτιού η οποία έχει διπλωθεί με κατάλληλο τρόπο ώστε να στέκεται όρθια. Οι δημιουργίες του Hagan-Guirey, ο οποίος χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό όνομα “Paper Dandy”, αναπαριστούν γνωστά κτίσματα από κλασσικές ταινίες όπως «ο εξορκιστής», “The Amityville Horror”, “The Shining” κ.α. Για να τονίσει τον απόκοσμο χαρακτήρα των δημιουργιών του χρησιμοποιεί ειδικούς φωτισμούς ενώ για να χαρακτηρίσει τη δουλειά του χρησιμοποιεί τον τίτλο Horrorgami.

Πηγή