Μετατρέποντας πλαστικά από τις ακτές σε έργα τέχνης!

Από την Ιφιγένεια Κοντού

Πολύχρωμοι ελέφαντες με γαλάζια ράχη, κόκκινες βούλες  και κίτρινα αυτιά, στις ακτές της Κένυας. Καθόλου παράξενο το χρώμα τους. Στην προηγούμενη ζωή τους ήταν απλώς… σαγιονάρες. Ας είναι καλά η «μητέρα» τους Julie Church.

H Julie Church εργαζόταν παλιότερα στη WWF και στην Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυα. Το 1997 ενώ παρατηρούσε κάποια παιδιά να παίζουν με μια παλιά σαγιονάρα κάνοντάς την βάρκα, συνέλαβε την ιδέα: Θα συγκέντρωνε όλες τις πεταμένες σαγιονάρες από τις ακτές και θα τις μεταμόρφωνε σε κάτι χαριτωμένο: σε ένα ζωάκι- παιχνίδι. Η ιδέα της Julie πήρε σχήμα και δημιουργήθηκε  μια ολόκληρη σειρά από χαρούμενα γλυπτά με τις μορφές ζώων της Αφρικής.

Ελέφαντες , καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι σε έντονα, παρδαλά  χρώματα, μικρά  [και μεγαλύτερα] έργα τέχνης pop art που κλείνουν συνομωτικά το μάτι στις χαρούμενες φιγούρες  της Niki de Saint Phalle ακόμη και στα πολύχρωμα γλυπτά του Joan Miró… Είναι τα προϊόντα της εταιρίας Ocean Sole που ίδρυσε η Julie Church συνδυάζοντας την αγάπη της για το περιβάλλον και τη λαχτάρα της για την τέχνη, την ανάγκη της για προσφορά και τη δημιουργική της διάθεση.

Κάθε χρόνο, η εταιρία ανακύκλωσης  Ocean Sole συγκεντρώνει από τις ακτές της Κένυας, 400.000 πεταμένες σαγιονάρες και τις ανακυκλώνει. Από πλαστικά απορρίμματα, οι σαγιονάρες μετά την επεξεργασία που δέχονται, μετατρέπονται σε πρώτη ύλη στα χέρια ντόπιων καλλιτεχνών, στο Ναϊρόμπι και αλλού,  για να γίνουν τελικά μικρά ή μεγαλύτερα γλυπτά. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι απασχολούνται στην επιχείρηση Ocean Sole, από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: το περιβάλλον, το οικοσύστημα , ζώα όπως οι θαλάσσιες  χελώνες και τα ψάρια, οι εργάτες , οι δημιουργοί και η ίδια η τέχνη.

Πηγή