Η βροχή του Νοεμβρίου

Κεντρική φωτογραφία: Ιλισός 1821, πριν τον μπαζώσουν, και στήλες του Ολυμπίου Διός. Ελαιογραφία του Ιρλανδού περιηγητή Edward DodwelΙ.

Γράφει ο Βασίλης Γούσιας.

Η χθεσινή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Φταίει όμως η μπόρα για αυτό ή τα ρέματα -και τα ποτάμια, όπως ο Ιλισός των ρομαντικών- που μπαζωνόντουσαν τόσα χρόνια;

Κυματίζουν για τρεις μέρες οι σημαίες μεσίστια, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε όλα τα δημόσια κτίρια, σε όλη τη χώρα, πενθώντας τους 15 νεκρούς της θεομηνίας της 15ης Νοεμβρίου 2017. Αλήθεια, ποιας θεομηνίας; Μια δυνατή βροχή του Νοεμβρίου ήταν. Αν δεν βρέξει το Νοέμβριο, πότε θα βρέξει;

Κρίμα οι άνθρωποι, πολύ κρίμα. Καθημερινοί άνθρωποι σαν εσάς κι εμένα. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε δικός μας αγαπημένος άνθρωπος στη θέση τους. Θα μπορούσε να είμαστε εμείς στη θέση τους.

Το νερό δεν είναι ακαθαρσία να αποχετεύεται, το νερό είναι η πηγή της ζωής! Φυτέψτε πάλι τα δέντρα που κόψατε, αποκαλύψτε τα ρέματα που μπαζώσατε, αφήστε τη μητέρα Γη ν’ανασάνει.

Μα τώρα; Τι να πενθήσω τώρα στο εθνικό πένθος; Πένθησα όταν τις καλοκαιρινές νύχτες δεν άκουγα πια στα ρέματα να κελαηδάν τ’ αηδόνια που μαζί τους μεγάλωσα. Πένθησα όταν είδα να κείτονται νεκρά τα δέντρα που κάναν την πιο άγρια νεροποντή να φτάνει ευγενική ψιχάλα στο έδαφος κι όταν είδα τσιμέντα να ξεφυτρώνουν στη θέση τους.

Μόνο μην ακούσουμε για αντιπλημμυρικά έργα αποχέτευσης, ευκαιρία και για άλλα τσιμέντα, δηλαδή. Έλεος, το νερό δεν είναι ακαθαρσία να αποχετεύεται, το νερό είναι η πηγή της ζωής! Φυτέψτε πάλι τα δέντρα που κόψατε εσείς κι άλλοι πριν από εσάς, αποκαλύψτε τα ρέματα που μπαζώσατε, αφήστε τη μητέρα Γη ν’ανασάνει, να γιάνει τις πληγές της και πιάστε ταπεινά μια γωνιά ώσπου να τα καταφέρει. Ταπεινά. Ακούτε; Ταπεινά.

O Bασίλης Γούσιας είναι MSc του Πολυτεχνείου Πατρών και Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή