Έλιοτ: εγχειρίδιο πρακτικής γατικής

Μια γάτα, ένα όνομα; Ούτε κατά διάνοια. Το Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ του T.S. Eliot το θαυμάσιο ποιητικό ανάγνωσμα που σου αφήνει μόνο χαμόγελα.

Το Old Possum’s Book of Practical Cats εκδόθηκε το 1939 και αποτελείται από ποιήματα σχετικά με γάτες, τα οποία ο T.S. Eliot έγραφε και έστελνε στα βαφτιστήρια του. Έγινε κλασικό και το 1982 έγινε λιμπρέτο για το μιούζικαλ Cats του Andrew Lloyd Webber. Εικονογραφήθηκε από τον Edward Gorey. Το Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γέρο-Πόσουμ κυκλοφόρησε από τις εκδ. «Άγρα», σε μετάφραση από την Παυλίνα Παμπούδη και τον Γιάννη Ζέρβα (με την εικονογράφηση του Gorey).

Το να βαφτίζεις τα γατιά έχει μια δυσκολία… Δεν είναι επιπόλαιη κι ανάλαφρη ασχολία Καθόλου δεν τρελάθηκα και δεν το λέω αστεία: Κάθε μια γάτα ονόματα πρέπει να έχει τρία! Ένα, να τη φωνάζουμε στην οικογένειά της Ας πούμε Βίκτωρ, Αύγουστος, Τζωρτζίνα, Ιπποκράτης Ας πούμε Μέρλιν, Τζόναθαν, Αλόνζο, Μανταλένα Καθημερινά ονόματα, καλά συνηθισμένα Ονόματα για τζέντλεμεν και άλλα για κυρίες Ας πούμε Πλάτων, Άδμητος, Ηλέκτρα, Ευρυάλη Μα όλα αυτά είναι κοινά, και θα τα έχουν κι άλλοι.

Μια γάτα όμως, να ξέρετε, θέλει και το δικό της Το δεύτερο το όνομα, το αποκλειστικό της! Για να μπορεί αφ’ υψηλού τον κόσμο να κοιτάει Και την ουρά της πάντοτε ψηλά να την κρατάει. Πρέπει να είναι όνομα μονάχα για μια Γάτα: Χουρχούρης, για παράδειγμα, Γλείψος, Χνουδοπατάτα Κι άλλα πολλά τέτοιας λογής μπορώ να αναφέρω: Μπομπαλουρίνα, Πιρπιρής, Φρουφρού, Τρελοκαμπέρω.

Πέρα όμως απ’ αυτά τα δυο, υπάρχει κι ένα άλλο Τ’ όνομα το μοναδικό, το τρίτο, το μεγάλο: Το όνομα το μυστικό, που ο άνθρωπος δεν ξέρει Και Γάτα σ’ άνθρωπο μπροστά ποτέ δεν αναφέρει. Όταν σε διαλογισμό λοιπόν μια γάτα δείτε Πάντα ο λόγος είν’ αυτός και να το θυμηθείτε: Σ’ απύθμενους συλλογισμούς βρίσκεται βυθισμένη Για τ’ όνομα το άρρητο, το αρρητορητονιάρρρητο Το όνομά της το κρυφό σκέπτεται μαγεμένη.

O Τόμας Στερνς Έλιοτ (Thomas Stearns Eliot, 26 Σεπτεμβρίου 1888 – 4 Ιανουαρίου 1965) ήταν Βρετανος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση. Το 1948 βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν το Ερωτικό τραγούδι του Τζ. Προύφροκ (1910), η Έρημη Χώρα (1922), τα Τέσσερα κουαρτέτα (1943) καθώς και το θεατρικό έργο Φονικό στην Εκκλησιά (1935).

Πηγή