Urban Farmers Of Athens: Οι αγρότες που πρασινίζουν την πόλη μας

Από τη Ζωή Παρασίδη

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Τρεις νέοι γεωπόνοι ανανεώνουν με «φύση» τα μπαλκόνια, τα μπαρ, τα σχολεία της πόλης, χαρίζουν χαμόγελα σε πρόσφυγες φυτεύοντας μαζί τους λαχανόκηπους και στοχεύουν στο να πρασινίσουν τους αναξιοποίητους δημόσιους χώρους της πόλης.

Όταν αποφάσισαν να φυτέψουν μια κουτσουπιά στον κήπο ενός καταστήματος στου Ζωγράφου, το δέντρο, ύψους σχεδόν 2 μέτρων, μεταφέρθηκε στο σημείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι σαστισμένοι επιβάτες τους σίγουρα θα έχουν σαν ανάμνηση τη διαδρομή αυτή μέχρι σήμερα.

Οι Γιάννης Τσούτσας, Κύριλλος Τουνχουλίδης και Ιωάννα Κανάκηγνωρίζονται από τότε που και οι τρεις ήταν φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις αρχές του 2014 σκέφτηκαν να συνδυάσουν την αγάπη τους για τη φύση και την πόλη, και έτσι, προέκυψε η ομάδα των «αστικών αγροτών», η ομάδα των Urban Farmers of Athens.

Σε ποιους χώρους της πόλης μπορεί να τους δείτε με τα εργαλεία τους να φροντίζουν φυτά που δίνουν ανάσα και χρώμα στο αστικό περιβάλλον, πού μπορεί να πετύχετε τις ξύλινες κατασκευές της ομάδας που αντικαθιστούν τις απλές γλάστρες και πού θα αναγνωρίσετε το logo τους;

Το πεδίο δράσης των Urban Farmers of Athens είναι ευρύ και προκειμένου το  αποτέλεσμα να είναι άρτιο δεν αρκεί μόνο η γνώση πάνω στα φυτά και τις ιδιαιτερότητές τους «που η απόκτησή της είναι, ούτως ή άλλως μια διαδικασία που δεν έχει τέλος. Πρέπει σε κάθε project να λαμβάνουμε υπόψη τις δυνατότητες του χώρου, τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε μέσα από την εγκατάσταση των φυτών, το αισθητικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε πως έχουμε καταφέρει να ανεβάσουμε αρκετά το επίπεδό μας κατά την διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, η εξέλιξη είναι μια συνεχής διαδικασία και αποτελεί ανάγκη για όλα τα μέλη της ομάδας».

Πως ακριβώς δουλεύει και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί η ομάδα που θέλει να κάνει πιο πράσινη την πόλη μας; «Όποιος θέλει τη βοήθειά μας επικοινωνεί μαζί μας, κανονίζουμε μια πρώτη συνάντηση για να μας εξηγήσει το πώς έχει φανταστεί  το χώρο που θέλει να “πρασινίσει”. Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν (προσανατολισμός, ηλιοφάνεια, κλπ), παρουσιάζουμε και τις δικές μας ιδέες. Έπειτα προχωράμε στο σχεδιασμό και στη συνέχεια στην εκτέλεση. Βέβαια, από το σημείο του σχεδιασμού και μετά, όσοι αποφασίζουν να φιλοξενήσουν φυτά στο χώρο τους, εκπλήσσονται με το πόσες επιλογές υπάρχουν, αρχίζουν να ψάχνονται, να μαθαίνουν, έρχονται με νέες ιδέες, κάτι που δημιουργεί έναν κοινό τόπο έκφρασης και δημιουργικότητας».

Οι Urban Farmers of Athens πιστεύουν πως όλοι οι χώροι μπορούν τους αξίζει να ανθίσουν. Όπως εξηγούν οι τρεις νέοι γεωπόνοι, με την επιλογή των κατάλληλων φυτών μπορούμε να δούμε μεγάλες αλλαγές στο πιο μικρό μπαλκόνι, στην ταράτσα, στον κήπο, τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. «Αυτός είναι και ο λόγος που αντιμετωπίζουμε τον κάθε χώρο ξεχωριστά και προσπαθούμε να τον αναδείξουμε».

Εκτός όμως από τις κατασκευές που δημιουργούν στα σπίτια των Αθηναίων, έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, κυρίως με το Impact Hub Athens, με ενώσεις πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF Hellas, τη Fair Trade, με τον Κλάδο Μεγάλων Οδηγών,  με σχολεία, με ΜΚΟ όπως την CRS που μαζί με πρόσφυγες έφτιαξαν και φύτεψαν λαχανόκηπους  σε δύο κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους ποια φυτά προτιμούν οι Αθηναίοι θα προτιμήσουν φυτά που ξέρουν, που έχουν ξαναδεί κάπου ,που κατά κάποιο τρόπο, θεωρούνται παραδοσιακά: αρωματικά φυτά, τριανταφυλλιές, γιασεμί, βουκαμβίλια, νυχτολούλουδο, γαρδένια, γεράνια. Όμως κατά τους αγρότες της πόλης μας «η μεσογειακή χλωρίδα είναι τόσο πλούσια που δίνει τη δυνατότητα επιλογής από μια μεγάλη ποικιλία φυτών, αρκεί κάποιος να τα ανακαλύψει».

Φαίνεται πως το urban farming είναι κάτι που εξελίσσεται στην Αθήνα αφού όπως εξηγεί η ομάδα, όλο και πιο πολύς είναι ο κόσμος που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα για περισσότερο πράσινο στην πόλη και να εκτιμά τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε αυτό στην καθημερινότητά του, τόσο από την περιβαλλοντική όσο και από την αισθητική σκοπιά. «Η καλλιέργεια σε αστικό περιβάλλον δεν σκοπεύει στο να καλύψει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του καλλιεργητή. Του δείχνει πως δουλεύει η φύση και μ αυτό τον τρόπο τον κάνει να την εκτιμά περισσότερο. Όσοι το έχουν επιχειρήσει ανταποκρίνονται πολύ θετικά και το γεγονός πως ανάμεσα τους είναι και πολλοί νέοι άνθρωποι δείχνει πως τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο».

Οι Urban Farmers of Athens φροντίζουν τον κήπο που έχουν δημιουργήσει για το Impact Hub Athens στην περιοχή του Ψυρρή.

Η Ιωάννα Κανάκη

Ο Γιάννης Τσούτσας

Και ο Κύριλλος Τουνχουλίδης.

Άμεσος στόχος τους παραμένει από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται σαν ομάδα η εξέλιξή τους σε τεχνικό επίπεδο. Μελλοντικά, θα ήθελαν να πρασινίσουν τους ανοιχτούς, αναξιοποίητους δημόσιους χώρους αφού πιστεύουν πως όλοι οι κάτοικοι της πόλης  έχουν ανάγκη από μια τέτοιου είδους παρέμβαση.  «Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ποιοτικές δουλειές γιατί πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε όλο και περισσότερο κόσμο στη διαδικασία της ενασχόλησης με τη φύση. Πιστεύουμε πως όλοι οι Αθηναίοι το έχουμε ανάγκη».

Αναλογίζονται τα σχόλια που τους κάνουν για τη δουλειά τους  και καταλήγουν πως «τα αρχικά σχόλια είναι σχεδόν πάντα θετικά, αλλά όσο περνάει ο καιρός και οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη σχέση με τα φυτά τους γίνονται και πιο ενθουσιώδη. Γενικά, άπαξ και ξεκινήσεις, κόλλησες!».

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των Urban Farmers Of Athens θα βρείτε εδώ

Πηγή