Το μουσικό δέντρο

Στο πάρκο Monbijou στο Βερολίνο, κάτω από μια τεράστια καστανιά έχει τοποθετηθεί μια ειδική κατασκευή από πράσινες φωτιζόμενες μεμβράνες που παράγουν ήχους από τα κάστανα που πέφτουν από το δέντρο. Υπό την ονομασία «Κονσέρτο του Δέντρου», η εγκατάσταση έχει ως σκοπό να επιστήσει την προσοχή του κοινού στο συνεχώς μειούμενο αριθμό δέντρων στην πόλη, αποτέλεσμα της οικολογικής ρύπανσης και της οικιστικής εξάπλωσης. Η πρωτοβουλία είναι προϊόν συνεργασίας της διαφημιστικής Proximity BBDO και του περιβαντολλογικού μη-κυβερνητικού οργανισμού BUND.

Το Βερολίνο θεωρείται η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης με περισσότερα από 400.000 δέντρα, αριθμός όμως που βαίνει μειούμενος. Κάθε χρόνο τα δέντρα που κόβονται είναι περισσότερα από αυτά που φυτεύονται και τα υπάρχοντα δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε λόγω περιορισμένων πόρων. Ο οργανισμός έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα δέντρα και να φυτεύει νέα όπου μπορεί.

Οι μεμβράνες ανταποκρίνονται σε φυσικά ερεθίσματα, όπως είναι η δύναμη από την πτώση ενός κάστανου, παράγοντας ήχο και αλλάζοντας το χρώμα της λάμψης που εκπέμπουν. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί ένα ζωντανό κονσέρτο στο οποίο καλλιτέχνες από την πόλη θα συνοδέψουν με τα όργανα τους τη μουσική που ακούγεται από την εγκατάσταση. Κάτω από το δέντρο έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα που ενημερώνει για τους σκοπούς του έργου και συγχρόνως καλεί τους πολίτες να συνδράμουν οικονομικά τον οργανισμό μέσω δωρεών.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο.

Πηγή