Η Google θέλει να χτίσει μια «έξυπνη πόλη»

H Google έχει χτίσει μια online αυτοκρατορία όπου ανάμεσα στα άλλα καταγράφει και αναλύει κάθε… κλικ των χρηστών του Internet. Από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται μέχρι και τα δεδομένα των συστημάτων πλοήγησης (GPS) που χρησιμοποιεί. Η εταιρεία επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα και τα χρησιμοποιεί στην συνέχεια για να πουλά στους χρήστες υπηρεσίες και προϊόντα. Τώρα η Google θέλει να επεκτείνει την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τον ψηφιακό κόσμο στον πραγματικό.

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, οραματίζεται την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής μπροστά και πέριξ του λιμανιού. Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 3,2 χιλιάδων στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν κυρίως βιομηχανικά κτίρια και χώροι πάρκινγκ. Σε πρώτη φάση η Alphabet ζήτησε και έλαβε άδεια για να ξεκινήσει την ανάπλαση αρχικά σε μια έκταση 48 στρεμμάτων στην νοτιοανατολική περιοχή του λιμανιού. Μάλιστα τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Καναδά και ο δήμαρχος του Τορόντο.

Την υλοποίηση του σχεδίου έχει αναλάβει μια ακόμη θυγατρική της Alphabet, η  Sidewalk Labs. Σε περίπτωση που το σχέδιο υλοποιηθεί η Google έχει διαμηνύσει ότι θα μεταφέρει στο λιμάνι του Τορόντο τα κεντρικά της γραφεία.

Δείτε ένα βίντεο για την έξυπνη πόλη που θέλει να κατασκευάσει η Google στο Τορόντο:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Wired επιθυμία του ιντερνετικού γίγαντα είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του, να «επανεφεύρουν τις πόλεις» ξεκινώντας από το Τορόντο. Αν τελικά το σχέδιο υλοποιηθεί σε ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού θα είναι τοποθετημένοι χιλιάδες αισθητήρες κάθε είδους οι οποίοι θα συλλέγουν δεδομένα για την κίνηση των οχημάτων (την ροή, το μποτιλιάρισμα κ.λπ.), στοιχεία για τα δρομολόγια των πλοίων, δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή, παρακολούθηση της παραγωγής αποβλήτων και σκουπιδιών αλλά και μια σειρά από άλλα δεδομένα όπως τα επίπεδα του θορύβου στην περιοχή, την ποιότητα του αέρα κ.α.

Παράλληλα, ένα δίκτυο από κάμερες θα επιτρέπουν στους διαχειριστές του συστήματος να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για το πώς κινούνται και πώς χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν στην περιοχή οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Μέσα από τις καταγραφές θα διαπιστώνεται αν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ευχαριστημένοι από την διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στην περιοχή και αν χρησιμοποιούν τα σημεία ξεκούρασης και ψυχαγωγίας που υπάρχουν εκεί. Θα διαπιστώνεται αν χρησιμοποιούνται οι ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους κατοίκους. Επίσης θα διαπιστώνεται αν τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί διάφορα καταστήματα (εμπορικά, τροφίμων κλπ) ορθώς έχουν τοποθετηθεί εκεί ή πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο σημείο όπως επίσης αν η πελατεία αυτών των καταστημάτων είναι από την τοπική κοινωνία ή πηγαίνουν να ψωνίσουν εκεί από άλλες περιοχές της πόλης.

Από τα σχέδια που δόθηκαν στην δημοσιότητα φαίνεται ότι οι δημιουργοί της έξυπνης πόλης θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο... minimal και φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες φωτό:  Sidewalk Labs)
Από τα σχέδια που δόθηκαν στην δημοσιότητα φαίνεται ότι οι δημιουργοί της έξυπνης πόλης θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο… minimal και φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες (φωτό: Sidewalk Labs)

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κάθε κάτοικος της περιοχής που θα γίνει η ανάπλαση θα έχει μια προσωπική ιστοσελίδα μέσα από την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τις δημόσιες υπηρεσίες που θα έχουν γραφεία στην περιοχή ενώ θα μπορεί να επικοινωνεί online με τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι. Θα μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα αυτή να επικοινωνεί με το γυμναστήριό του ή κάποιο κατάστημα στο οποίο είναι πελάτης ενώ επίσης θα μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις ή ενημερώσεις στους κατοίκους του κτιρίου του που διαμένει για όποιο θέμα τον απασχολεί.

limani
Η Sidewalk Labs έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα από την περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα του λιμανιού που πήρε έγκριση για να κάνει την ανάπλαση

Οσον αφορά την αισθητική αυτής της «έξυπνης πόλης» οι δημιουργοί της θέλουν να αποφύγουν την χρήση μπετόν και να χρησιμοποιήσουν κτιριακές μονάδες από ξύλο και πλαστικό.

Οι ενστάσεις

Η προσπάθεια της Google πάντως δεν έχει σύμμαχο την ιστορία αφού όλες οι ανάλογες προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια απέτυχαν. Ο Γουόλτ Ντίσνει είχε οραματιστεί και προσπαθήσει να δημιουργήσει την «Πειραματικά Σχεδιασμένη Κοινότητα του Αύριο» αλλά τελικά, αντί για μια βιώσιμη κοινότητα, το πρότζεκτ κατέληξε απλώς σε ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής και παιχνιδιών. Στην πρωτεύουσα την Βραζιλίας, την Μπραζίλια, έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες οι οποίες απέτυχαν ενώ στην Νότιο Κορέα που δημιουργείται μια τέτοια «έξυπνη πόλη» αν και τα εγκαίνια της θα γίνουν το 2020 όσοι παρακολουθούν την πορεία των εργασιών αναφέρουν ότι  σημαντικοί στόχοι του πρότζεκτ φαίνεται ότι αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι προσπάθειες αποτυγχάνουν μέχρι στιγμής επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον ίδιο τον άνθρωπο. Οπως υποστηρίζουν, τα πρότζεκτ αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί και αναπτυχθεί σταδιακά μέσα από την αλληλεπίδραση της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας αλλά δημιουργούνται στο σύνολο τους μόνο με μηχανικά και τεχνοκρατικά κριτήρια.

Δείτε ένα βίντεο με τις ανακοινώσεις για την έναρξη του σχεδίου:

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για μια πόλη. Τόσο απλά. Το ζήτημα δεν είναι αν πρόκειται για μια καλή ή κακή πόλη αλλά ότι δεν είναι πόλη, δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά μιας πόλης όπως δρόμους με κίνηση και φασαρία, μαγαζιά με ανθρώπους να ζουν πάνω από τα μαγαζιά, γραφεία κ.λπ.» δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC  ο Ρίτσαρντ Μπουρντέτ, κοινωνιολόγος και ειδικός στον σχεδιασμό αστικών περιοχών. Η Alphabet δίνει την δική της απάντηση σε όλα αυτά. «Δεν πρόκειται για μια αποσπασματική δράση που αποφασίσαμε υλοποιήσουμε και δεν προχωρούμε έχοντας κατά νου αποκλειστικά την δική μας άποψη και οπτική των πραγμάτων. Η ανάπλαση θα είναι προϊόν πολύ μεγάλης ανάλυσης και σκέψης και εμπεριέχει από την πλευρά μας δέκα χρόνια διαπιστώσεων που έχουμε κάνει για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων» υποστηρίζει ο Ερικ Σμιντ, πρόεδρος της Alphabet.

Πηγή