Τα φρούτα αυξάνουν την ευτυχία

Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας

Τα οφέλη των λαχανικών και φρούτων εξετάζονται από μια διαφορετική σκοπιά, αφού ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν πως περισσότερα από αυτά στη διατροφή μας, μας κάνουν όχι μόνο πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχισμένους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick που δημοσιεύεται στο American Journal of Public Health υποστηρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων.

Για να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τη γενική ευημερία, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 12.000 ενήλικων. Οι συμμετέχοντες κράτησαν ημερολόγια των τροφίμων που κατανάλωναν μεταξύ του 2007 και του 2013 και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους και την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

Μετρώντας πολλά σημεία σχετικά με την «ικανοποίηση ζωής», οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσοι αύξησαν τις μερίδες σε οκτώ την ημέρα, είχαν τόσο μεγάλο συναισθηματικό όφελος που ισοδυναμεί με το να βρει ένας άνεργος εργασία! Στον αντίποδα, όσοι δεν αύξησαν τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών τους, παρουσίασαν πτώση στο σκορ ευτυχίας που ισοδυναμούσε με την απώλεια εργασία (εδώ βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η έρευνα έχει διεξαχθεί στην Αυστραλία οπότε, ότι σημαίνει ψυχολογικά η απώλεια ή η εύρεση εργασίας για έναν Αυστραλό…).

Τα οφέλη ευτυχίας ανιχνεύθηκαν για κάθε επιπλέον ημερήσιο μέρος φρούτων και λαχανικών μέχρι και οκτώ μερίδες την ημέρα. «Φυσικά, πολύ λίγοι άνθρωποι θα πάνε ποτέ από την κατανάλωση μηδενικών φρούτων και λαχανικών σε 8 μερίδες την ημέρα», λέει ο Oswald. «Ωστόσο, η προσθήκη ακόμη δύο μερίδων την ημέρα θα σας προσθέσει το ένα τέταρτο του οφέλους, και αυτό εξακολουθεί να είναι μεγάλο κέρδος».

Πηγή