Ένα zine για τον Wes Anderson

Από το Γιάννη Νενέ

Τέχνη με τις σκηνές από τις αγαπημένες ταινίες του σκηνοθέτη

Υπάρχει ένα ολόκληρο pop ρεύμα λατρείας προς τον Wes Anderson και τις ταινίες του. Οι ήρωες και οι ηρωίδες του γίνονται fashion είδωλα. Με ακρίβεια στη λεπτομέρεια, τα κοστούμια των ηρώων του κινηματογραφικού σύμπαντος του σκηνοθέτη, γίνονται φορεσιές cosplay στα Comic Con. Τα χρώματά του, πάντα πλακάτα και με νοσταλγικούς παστέλ τόνους, παίζουν σε ενδυματολογικούς συνδυασμούς, σχέδια, εικονογραφήσεις, διακοσμήσεις. Οι απλές γραμμές του υιοθετούνται σαν στιλ, οι συμμετρίες στα κάδρα του εμπνέουν ολόκληρα σετ, η σκηνοθεσία του παίζει σαν attitude, τα αξεσουάρ των ηρώων του γίνονται ανάρπαστα σε μπαζάρ και vintage μαγαζιά.

Μια υπέροχη αδεξιότητα που φοριέται σαν στυλ.

Παντού νομίζεις ότι συναντάς μέλη της οικογένειας Tenenbaum –και συγκεκριμένα την Margot – με λιωμένο, έντονο ρίμελ, κοριτσίστικο τσιμπιδάκι που συγκρατεί τα μαλλιά της στο πλάι, 70ς αθλητικό στιλ, μια συνθετική γούνα πάνω από ένα σπόρτυ φόρεμα ή τη στολή του τένις. Κάτι ανάμεσα σε nerd και μοντέλο σε πασαρέλα του Gucci.

Υπάρχει ακόμα και ολόκληρη ομάδα στο tumblr όπου σχεδιαστές και εικονογράφοι του αφιερώνουν σχέδια, εξώφυλλα, zines, κάρτες, εικόνες σε T-shirts και τσάντες και άλλα, αποτυπώνοντας ο καθένας με το δικό του στιλ την αγάπη τους προς αυτόν.

Μία ανερχόμενη illustrator (που τη λατρεύει το Instagram) από τη Βρετανία, η Manjit Thapp, δημιούργησε ένα προσωπικό της project, ένα ολόκληρο δικό της zine 40 χρωματιστών σελίδων, αφιερωμένο και εμπνευσμένο από τα πρόσωπα στις ταινίες του Wes Anderson – και το στιλ τους.
Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson
Οι ταινίες στις οποίες γίνεται αναφορά είναι οι Royal Tenenbaums, το Darjeeling Limited, το Moonrise Kingdom και το Grand Budapest Hotel.
Ένα zine για τον Wes Anderson

Οι γυναίκες τις οποίες ζωγραφίζει η Manjit είναι άλλοτε ντροπαλές, άλλοτε σε κοιτάζουν κατευθείαν στα μάτια αλλά όλες έχουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο που διαφέρει από τις υπερβολικές, εξωγήινες γραμμές και διαστάσεις που συνήθως δίνουν στις ζωγραφισμένες γυναίκες τους οι σχεδιαστές – κυρίως από το χώρο της μόδας.

Απελευθερωμένη από όποια αφηγηματική μορφή, δίνει στις εικόνες της την ευκαιρία για οποιαδήποτε ερμηνεία και ιστορία θέλει να τους δώσει ο αναγνώστης, φτιάχνοντας τη δική του ιστορία. Πάντα βέβαια μέσα στο σύμπαν του Wes Anderson.

Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson

Ένα zine για τον Wes Anderson

Δείτε περισσότερα στα:
manjitthapp.co.uk
http://wesanderzine.tumblr.com/

Πηγή