Έντγκαρ Μπρόνφμαν Τζ, ο κύριος «επιχειρείν» και η ελληνική έκπληξη

Από τη Μαρία Αθανασίου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Έντγκαρ Μπρόνφμαν Τζ. έμαθε από μικρός ότι η επιτυχία έρχεται όταν εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου και τολμάς, ότι τα εμπόδια είναι για να ξεπερνιούνται και ότι τίποτα δεν κατορθώνεται αν δεν δοκιμάσεις τα όριά σου και δεν ρισκάρεις.

Στα 15 του χρόνια βρέθηκε, καλοκαίρι, στην Αγγλία, να εργάζεται ως το αγόρι για τα θελήματα για έναν κινηματογραφικό παραγωγό. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε και, εκτός από τη «λάντζα», ανέλαβε να διαβάζει σενάρια. Ένα από αυτά του άρεσε τόσο πολύ, που προσπάθησε να πείσει το «αφεντικό» του να το γυρίσει ταινία. Ο παραγωγός δεν συμφώνησε, αλλά τον προέτρεψε να το αναλάβει ο ίδιος. «Μα είμαι μόλις 16 ετών», προσπάθησε να αντιδράσει ο Έντγκαρ, για να λάβει την απάντηση: «Και σε τι σε εμποδίζει αυτό;». Έναν χρόνο αργότερα η ταινία ολοκληρώθηκε, με τους Πίτερ Σέλερς και Σαρλ Αζναβούρ στο καστ και με τον τίτλο «The blockhouse». «Ήταν απαίσια», μου εξομολογείται συνωμοτικά, «αλλά ήταν μια αρχή». Η συνέχεια υπήρξε περισσότερο συναρπαστική και επιτυχημένη. Προχώρησε στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών, σόου του Μπρόντγουεϊ και της ταινίας «The border» με τον Τζακ Νίκολσον, γράφοντας παράλληλα τραγούδια για γνωστούς σταρ, όπως η Σελίν Ντιόν. Για μία δεκαετία ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης αλκοολούχων ποτών Seagram, πριν επιστρέψει στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Warner Music.

Στην Endeavor, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, τον «σύστησε» η οικογένεια της συζύγου του, που προέρχεται από τη Βενεζουέλα, και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του προέδρου. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης», μου εξηγεί, «που ουσιαστικά δημιουργεί θέσεις εργασίας, τις οποίες ο πλανήτης χρειάζεται απεγνωσμένα. Η Endeavor θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσει κανείς θέσεις εργασίας είναι να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν δουλειές». Στόχος της είναι η ανάπτυξη σε κάθε χώρα ενός «οικοσυστήματος» επιχειρηματιών που θα εξελίσσονται όλοι μαζί στηρίζοντας ταυτόχρονα ο ένας τον άλλο και η δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως έως το 2020.

Στην Ελλάδα η Endeavor γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες τα πέμπτα της «γενέθλια» και ήδη «μετρά» 23 εταιρείες στο δίκτυό της. Για τον κύριο Μπρόνφμαν, η συμπλήρωση πέντε χρόνων επιτυχημένης λειτουργίας του οργανισμού ήταν η ιδανική ευκαιρία να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου και συναντηθήκαμε, αλλά και να οργανώσει μια εξόρμηση στα αγαπημένα του νησιά, τα οποία θεωρεί το ομορφότερο μέρος στον πλανήτη. «Γνώρισα σχεδόν όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες της Endeavor και εντυπωσιάστηκα. Είναι έξυπνοι, ώριμοι άνθρωποι, που χτίζουν μερικές πολύ επιτυχημένες εταιρείες, και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Το να έχουμε δημιουργήσει μια τόσο εντυπωσιακή ομάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε μια τόσο μικρή χώρα είναι μεγάλη επιτυχία των συνεργατών μας εδώ στην Ελλάδα».

Η έλλειψη καθοδήγησης

Κάθε χρόνο ο οργανισμός δέχεται περίπου 10.000 αιτήσεις παγκοσμίως από επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στο δίκτυό του. Από αυτές γίνονται δεκτές περίπου χίλιες, έπειτα από μια μακρά, αυστηρή και απαιτητική διαδικασία επιλογής, που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε scale -ups, δηλαδή εταιρείες που έχουν ήδη μια επιτυχημένη πορεία, όχι start-ups. Εξετάζουμε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, τεχνολογία, μόδα, φαγητό κ.λπ., κάθε εταιρεία που θεωρούμε ότι διαθέτει εμπειρία στη διοίκηση και το μοντέλο για να αναπτυχθεί», διευκρινίζει. Ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο είναι ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποδώσει, δηλαδή το 90% των επιχειρηματιών του δικτύου της Endeavor επενδύουν σε άλλους επιχειρηματίες. Οι «τυχεροί» που μπαίνουν στην οικογένεια της Endeavor λαμβάνουν καθοδήγηση, συμβουλές σε θέματα χρηματοδότησης και στρατηγικής, δικτυώνονται με άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο, έχουν πρόσβαση σε courses στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση απευθείας από τον οργανισμό – μπορεί να τους βοηθήσει να έρθουν σε επαφή με χρηματοδότες ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Endeavor μπορεί να επιλέξει να επενδύσει σε κάποια εταιρεία. Άλλωστε, όπως έχει δείξει η εμπειρία, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η έλλειψη καθοδήγησης, ιδιαίτερα σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όπου αλλού δεν υπάρχει δίκαιο που να τους υποστηρίζει. «Το να δώσει κάποιος στους ανθρώπους αυτούς προοπτική, πείρα, προτάσεις σχετικά με το πώς να αναπτυχθούν είναι ανεκτίμητο», διαβεβαιώνει ο κύριος Μπρόνφμαν. Έχει διαπιστώσει, δε, ότι οι κρατικές αρχές αδυνατούν να παρέχουν τη βοήθεια αυτή: «Νομίζω ότι θα ήταν καλό οι κυβερνήσεις να προσπαθούσαν να συνδράμουν τους επιχειρηματίες, αλλά ακριβώς ο λόγος που υπάρχει η Endeavor είναι ότι καμία κρατική αρχή δεν είναι καλή σε αυτό. Θεωρώ ότι μάλλον το πιο διαμετρικά αντίθετο πράγμα στην επιχειρηματικότητα είναι η διακυβέρνηση». Άλλωστε, πιστεύει ότι μια κρατικοδίαιτη οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει: «Κατά τη γνώμη μου, αν μια επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα στην αγορά, τότε δεν μπορεί να αναπτυχθεί και, μόλις σταματήσει η κρατική στήριξη, θα καταρρεύσει».

Θερμός οπαδός της επιχειρηματικότητας, αλλά και ανοιχτός στις προκλήσεις της εποχής, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στη βιομηχανία του θεάματος, όπου το μοντέλο διάθεσης του περιεχομένου, είτε αυτό είναι μουσική είτε τηλεόραση είτε ταινίες, έχει
διαφοροποιηθεί σημαντικά. «Φαίνεται ότι τελικά το σύνολο του περιεχομένου θα διανέμεται ψηφιακά, και αυτό το μοντέλο που βασίζεται στο streaming είναι υπέροχο τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τους μουσικούς, κ.λπ. Η μουσική βιομηχανία ξεκινά να αναπτύσσεται ξανά».

Επιχειρηματίας και ο ίδιος, εκτελεστικός πρόεδΣρος της πρωτοποριακής εταιρείας Global Thermostat LLC, που αναπτύσσει και εμπορεύεται μια τεχνολογία για την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα, έχει μια πολύ σημαντική συμβουλή για τους Έλληνες που επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο της επιχειρηματικότητας: «Επιμονή. Συνήθως αυτός που θέλει κάτι πολύ θα πετύχει, ακόμα και αν δεν έχει την καλύτερη στρατηγική. Το να αναπτύξει κανείς μια επιχείρηση απαιτεί επιμονή και αποφασιστικότητα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι εφικτό αν είσαι έτοιμος να επενδύσεις με όλο σου το είναι σε αυτό».

Στήριξη των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδος

H Endeavor λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τότε έχουν ενταχθεί στο δίκτυο 23 ελληνικές εταιρείες, ύστερα από αξιολόγηση 1.000 και πλέον εταιρειών. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από τις Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green Cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group, Forky, KONBA και Yodiwo. Οι εταιρείες αυτές:

→ Απασχολούν άμεσα και έμμεσα 17.330 εργαζομένους, 80% των οποίων είναι εκτός Αθηνών.

→ Έχουν συνολικό κύκλο εργασιών 251 εκατομμύρια ευρώ.

→  Έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ.

→ Έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε 95 χώρες.

H Endeavor Greece συνεχίζει να στηρίζει τις εταιρείες του δικτύου στην ανάπτυξη και στη διεθνή τους επέκταση και να τους προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του δικτύου 3.000 επιχειρηματιών και επενδυτών παγκοσμίως, καθώς και των στρατηγικών συνεργατών της τόσο στην Ελλάδα (Εθνική Τράπεζα, ΕΥ, Accenture, DDB/Tribal Worldwide Athens, Korn Ferry) όσο και διεθνώς.

Πηγή