«Μια ανιαρή ιστορία» από τη Λέσχη Ανάγνωσης και Προβληματισμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Σας ενημερώνουμε ότι το βιβλίο που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στην προσεχή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Προβληματισμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, είναι η εξαιρετική νουβέλα του Άντον Τσέχωφ, «Μια ανιαρή ιστορία» (εκδ. Ερατώ, Αθήνα 2009). Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και ο καθένας από μας θα έχει να αναρωτηθεί για πολλά, σπουδαία αλλά και μικρά, της ζωής και της σκέψης του-της φιλοσοφίας του για τη ζωή του.

Η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος της συνάντησης θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Πριν την ανάγνωση

Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε η “Ανιαρή ιστορία” από παντού ακούστηκαν ενθουσιώδη εγκώμια γι’ αυτήν τη νουβέλα του Τσέχωφ, από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις όπως και από διαφορετικούς λογοτεχνικούς κύκλους και στρατόπεδα. Μερικοί μάλιστα διατύπωσαν την άποψη ότι είναι το καλύτερο μέχρι τότε έργο του συγγραφέα και άλλοι ότι η νουβέλα αυτή προκαλεί στον αναγνώστη μια βαθιά εντύπωση και πως είναι κάτι το τελείως καινούργιο. Όπως και να έχει, αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η “Ανιαρή ιστορία” είναι ένα εξαιρετικό έργο, από τα πιο αντιπροσωπευτικά του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, στο οποίο ο αναγνώστης συναντάει όλες τις συγγραφικές και θεατρικές τεχνικές και τον βαθύτερο κόσμο του Άντον Τσέχωφ.

Και είναι σίγουρα η καλύτερη εισαγωγή στα έργα του Τσέχωφ, αφού εδώ συναντάμε όλες τις θεατρικές και αφηγηματικές τεχνικές του μεγάλου δραματουργού. Ο Νικολάι Στεπάνοβιτς, επιτυχημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο, έχει πλήρως αποτυχημένη οικογενειακή και προσωπική ζωή. Η αδιαφορία για την αληθινή ζωή, η απουσία νοήματος στην καθημερινότητά του τον οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Λίγο πριν πεθάνει συλλογίζεται από την αρχή το νόημα της ζωής. Το Νόημα που υπήρχε ανέκαθεν δίπλα του, αλλά ουδέποτε συνειδητοποίησε τη ζωογόνο δύναμή του. (ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ).

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                              Κατερίνα Ροντογιάννη