Ευρωπαϊκός τουρισμός 2017: Ανάπτυξη 8% το α’ εξάμηνο

Έκρηξη του τουρισμού στους προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν τα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για το πρώτο μισό του 2017, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της.

Σύμφωνα με την έκθεση βραχυπρόθεσμων τάσεων στον Τουρισμό στην ΕΕ του ΠΟΤ, από τις 28 χώρες της ΕΕ οι 14 κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη αφίξεων κατά το πρώτο μισό του 2017, οδηγώντας το μέσο όρο σε ισχυρή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 8%, έναντι +5% ετήσιας ανάπτυξης που είχε καταγραφεί το 2016.

Οι οκτώ προορισμοί της νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης είχαν τις σημαντικότερες αυξήσεις, με μέσο όρο στο +11% έναντι του 2016. Ελλάδα και Ιταλία συνέβαλλαν στα αποτελέσματα αυτά με αύξηση αφίξεων 7%, ενώ η μεγαλύτερη καταγράφεται στην Πορτογαλία (+13). Διψήφια ποσοστά αύξησης είχαν επίσης η Ισπανία (+11%), η Κροατία (+25%), η Σλοβενία (+19%), αλλά και η Μάλτα (+19%) και η Κύπρος (+15%).

Επιπλέον, κατά το πρώτο 6μηνο του 2017, η Ελλάδα είχε ισχυρή επίδοση και στις τουριστικές εισπράξεις, με αύξηση 7%. Στους 10 προορισμούς από όλο τον κόσμο που είχαν τις περισσότερες τουριστικές εισπράξεις, οι 5 ήταν εντός ΕΕ και παρουσίασαν ισχυρές αυξήσεις. Η Ισπανία είχε την ισχυρότερη ανάπτυξη εντός ΕΕ (+12%, έναντι +7% πέρυσι), το Ην. Βασίλειο είχε αύξηση 11% μέχρι το Μάρτιο, η Γαλλία +8%, η Γερμανία +4% και η Ιταλία +3%.

Η υπόλοιπη δεκάδα αποτελείται από την Αυστραλία (+10%), την Ταϋλάνδη (+8%), τις ΗΠΑ και τη Γερμανία (από +4% καθεμία) και την Κίνα (+2%).

Πέρα από την πρώτη δεκάδα, οι προορισμοί της ΕΕ που είχαν ισχυρές επιδόσεις ήταν η Πορτογαλία (+21%), η Πολωνία (+12% μέχρι το Μάρτιο), η Σουηδία (+9%) και η Τσεχία (+8%).

Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΠΟΤ, η ζήτηση για την ΕΕ οφείλεται στις αγορές εντός ΕΕ οι οποίες επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης των 28.

Ο ΠΟΤ εκτιμά ότι η ανοδική τάση ανάπτυξη του ΑΕΠ που ξεκίνησε το 2013 σταθεροποιείται. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,1% στους 28, έπειτα από ανάπτυξη 2% το περασμένο έτος. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Ρωσίας έχει αναβαθμίσει τα ταξίδια εντός Ευρώπης. Οι μακρινές αγορές, ιδίως οι ΗΠΑ και η Κίνα, συμβάλλουν επίσης στις ισχυρές επιδόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ είχαν 231 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις (με διανυκτερεύσεις) κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, 17 εκατ. περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Πηγή