86.800 ευρώ για τη μελέτη της αποκατάστασης του Δημοτικού Κινηματογράφου Απόλλωνα Λευκάδας

Δύο έργα και δράσεις για την Π.Ε. Λευκάδας εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Ασπρογερακάτα – Πευκούλια (Λαγκάδα) Λευκάδας με προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ και τη μελέτη για την αποκατάσταση του Δημοτικού Κινηματογράφου Απόλλωνα με 86.800 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1. Έργα συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης του δημοτικού οδικού δικτύου Ασπρογερακάτα – Πευκούλια (Λαγκάδα) Λευκάδας ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ, μετά τη σχετική έγκριση του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο “Αποκατάσταση οδού Ασπρογερακάτα – Πευκούλια (Λαγκάδα) Δήμου Λευκάδας” με κωδικό 2017ΕΠ02200006 και προϋπολογισμό 2,8εκ. Ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει:

Συντήρηση και επισκευή στις υπάρχουσες κατασκευές, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης από σκυρόδεμα στα ανάντι του δρόμου, κατασκευή αντιστηρίξεων του δρόμου στο κατάντη πρανές οι οποίες θα προστατεύουν το οδόστρωμα και θα αποτρέπουν φαινόμενα διάβρωσης, ανακατασκευή του οδοστρώματος, συνολική διευθέτηση της επιφανειακής απορροής, αντιστήριξη και κατασκευή φραχτών ανάσχεσης και εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης.

“Η ΠΙΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα υποδομών. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ζωτικής σημασίας για το νησί δεδομένου ότι είναι ο μόνος δρόμος που συνδέει τη Λευκάδα και τους ορεινούς οικισμούς με τη δυτική ακτή. Επίσης λάβαμε υπόψη μας ότι αποτελεί την εναλλακτική επιλογή επικοινωνίας σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας του δρόμου Λευκάδα – Τσουκαλάδες – Αγ. Νικήτας” εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι τα φαινόμενα καταπτώσεων που εκδηλώθηκαν μετά τη σεισμική δραστηριότητα της 17ης Νοεμβρίου 2015 στο οδικό δίκτυο Ασπρογερακάτα – Πευκούλια δημιούργησαν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την ασφαλή διέλευση με αποτέλεσμα ο δρόμος να παραμείνει κλειστός μέχρι την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών και κατασκευή των έργων προστασίας και ακολούθως την άρση της επικινδυνότητας. “Θέλουμε να θωρακίσουμε τα νησιά μας, το επαναλαμβάνουμε και το κάνουμε πράξη με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Έτσι μετά από αίτημα του Δήμου Λευκάδας και σε στενή συνεργασία, εντάξαμε αυτό το οδικό έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προχωράμε για την αποκατάστασή του”, κατέληξε.

2. Την μελέτη για την αποκατάσταση του Δημοτικού Κινηματογράφου Απόλλωνα Λευκάδας ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 86.800 ευρώ, μετά τη σχετική έγκριση του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

“Ο ιστορικός κινηματογράφος υπέστη ως γνωστό μεγάλες ζημιές στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2016. Ήταν νομίζουμε χρέος όλων να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί και να δοθεί προς χρήση των κατοίκων και επισκεπτών της Λευκάδας. Οι εστίες πολιτισμού, όπως το ιστορικό κτίριο του Απόλλωνα, πρέπει να κρατούνται ζωντανές και να προσφέρουν και στις επόμενες γενιές. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινάμε με την μελέτη για την αποκατάσταση ώστε να αποτυπώσουμε τις ανάγκες του χώρου. Μόλις ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας, θα έχουμε τη βάση για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του κτιρίου”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.