Το αποκαλούν «Shazam για τον κόσμο της τέχνης» και έρχεται να λύσει …πολλά προβλήματα. Κυρίως να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν είναι «ειδικοί», «διαβασμένοι» και άλλα πολλά, ώστε να μπαίνουν άνετα στα μουσεία χωρίς την έγνοια ότι δε γνωρίζουν τίποτα για το αριστούργημα που είναι κρεμασμένο μπροστά τους. Μια εφαρμογή για κινητά, το Smartify, επιτρέπει την πρόσβασησε όλες τις πληροφορίες που αφορούν το έργο τέχνης μπροστά στο οποίο στέκεστε, αν το «σκανάρετε» με τη συσκευή σας.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 30 μεγάλα μουσεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των National Gallery(Λονδίνο), Rijksmuseum (Άμστερνταμ), The Met (Νέα Υόρκη) και LACMA (Λος Άντζελες).

Η εφαρμογή – «φωτεινός παντογνώστης», εκτός από το ότι δίνει πληροφορίες για το έργο τέχνης, επιτρέπει στο χρήστη να ακούσει συνεντεύξεις τις οποίες έχει δώσει ο δημιουργός του. Μαθαίνοντας τις ιστορίες γύρω από ένα έργο τέχνης, οι δημιουργοί της εφαρμογής φιλοδοξούν να συνδέσουν το κοινό με τα έργα τέχνης, ώστε να αποκτήσει εξοικείωση και οικειότητα.

Smartify

Το Smartify δημιουργεί μια μεγάλη αποθήκη δεδομένων, ενώ συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia Foundation, για να χρησιμοποιήσει την γκαλερί εικόνων της Wikipedia, ώστε να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αναγνώρισης εικόνας. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να «σώσουν» τα αγαπημένα τους έργα τέχνης και να τα μοιράζονται με την κοινότητα χρηστών του Smartify.

Πηγή