100 χρόνια Ελληνικός μοντερνισμός

Μην το χάσετε: Η περίφημη Ομάδα Τέχνη και οι πρώτοι Έλληνες μοντερνιστές μέσα από 147 έργα, στο Βυζαντινό Μουσείο

Οι εκθέσεις της ομάδας που ήθελε να ταράξει τα νερά της εποχής και στηρίχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, αναβιώνουν 100 χρόνια μετά, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση «Ομάδα Τέχνη, 100 χρόνια. Οι πρώτοι Έλληνες μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος» μας ταξιδεύει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μέσα από 147 έργα μεγάλων Ελλήνων μοντερνιστών, όπως οι Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Λυκούργος Κογεβίνας, Νικόλαος Οθωναίος, Οθων Περβολαράκης, Μιχάλης Τόμπρος, Γρηγόριος Ζευγώλης κ.ά.

Η Ομάδα Τέχνη δημιουργήθηκε από το Νίκο Λύτρα, το 1917 και συνδέεται με τη γέννηση του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες της Ομάδας ήταν συνομήλικοι και φίλοι του και αυτό που τους ένωνε ήταν το γεγονός πως ασφυκτιούσαν ανάμεσα στους εκπροσώπους της παλιάς σχολής των τεχνών, θέλησαν έτσι να δηλώσουν τις ανανεωτικές τους τάσεις και τη ρήξη τους με το καλλιτεχνικό κατεστημένο. Μια σπάνια έκθεση που δεν θέλουμε να χάσουμε.

Info: Ομάδα Τέχνη, 100 χρόνια. Οι πρώτοι Έλληνες μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έως 29 Οκτωβρίου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Πηγή